Hendrik en Liesbet nemen frituur De Leet over: “De keuze viel op twee werkers”

Patrick Thijs en Lucia De Boeck (rechts) laten de frituur over aan Hendrik en Liesbet. © TP
Redactie KW

Patrick Thijs (60) en Lucia De Boeck (54) richtten 16 jaar terug frituur De Leet op in centrum Ieper. Het koppel heeft nu hun opvolgers aangeduid: Hendrik Deweerdt (44) en Liesbet Pollée (38). “We zijn even oud als toen zij ermee begonnen.”

De Leet is genoemd naar de plek waar de frituur gelegen is: een plein in het centrum van Ieper, in de schaduw van de Lakenhallen en kathedraal. Oprichters Patrick Thijs (60) en Lucia De Boeck (54) kwamen er zestien jaar geleden terecht na verschillende stielen in andere oorden. “Ik ben afkomstig van Wielsbeke en baatte eerste een buurtwinkel uit in Deerlijk sinds 1985”, vertelt Patrick. “Een tiental jaar later kwam ik terecht in een andere sector: tankstations met een shop, eerst in Wevelgem en dan in Harelbeke.”

Gewapende overval

Plots voelde het koppel zich er niet meer veilig. “In korte tijd maakten we eerst een gewapende overval mee en daarna een nachtelijke inbraak. We zagen het niet langer zitten om verder te doen: we wilden ons leven niet riskeren voor ons werk”, stelt Patrick. “Mijn boekhouder is van Ieper en via hem hoorden we van een opportuniteit op de Leet.”

Engels kerkje

De rest is geschiedenis: Patrick en Lucia huurden een pand op de hoek van het Vandenpeereboomplein en de Boezingepoorstraat, en richtten er hun eerste frituur op. Na acht jaar verhuisden ze ‘De Leet’ enkele tientallen meter verder naar een pand, dat te koop kwam aan het plein naast het Engels kerkje. “Dat was een oud huis met zeven kamers, dat we volledig verbouwden, van het dak tot de kelder. Ik heb mij de verhuis nooit beklaagd, want op de huidige locatie is er de mogelijkheid om een terras te zetten.”

Heraanleg Leet

Naar aanleiding van de rioleringswerken en de heraanleg van De Leet keek het koppel uit naar een tweede vestiging om een terugval van klanten op te vangen. “We wisten niet hoelang die werken op het plein zouden duren. Aan de kerk van de Ieperse deelgemeente Sint-Jan kochten we een pand en in 2019 openden we daar een tweede frituur. “Na een paar jaar hadden we daar het geluk dat iemand vroeg om het over te nemen. Zo’n mogelijkheid krijg je maar één keer en uiteindelijk hadden we het druk genoeg. Twee frituren, dat is niet te onderschatten, en na de heraanleg van de Leet hadden we een mooi zakencijfer.”

Afscheid

Nu is het koppel klaar om ook afscheid te nemen van De Leet. “We hebben ervoor gestreden en mogen preus zijn op wat we er hebben opgebouwd”, vindt Patrick. “Zestien jaar lang hebben we zes dagen op zeven gewerkt in de frituur en in totaal heb ik bijna veertig jaar gewerkt. Ik vond het belangrijk aan wie we de frituur zouden overlaten. De keuze viel op twee werkers, die onze frituur goed en misschien zelfs nog beter zullen laten draaien.”

Verschillende stielen

Hendrik Deweerdt (44) en zijn partner Liesbet Pollée (38) uit Ieper gaan er vanaf volgend jaar aan de slag. “We zijn even oud als toen zij ermee begonnen.” Ook Hendrik heeft verschillende stielen achter de rug. “Ik volgde een opleiding tot bouwvakker en werkte acht jaar in de bouw, waarna ik het Iepers café St.Christophe aan de Poperingseweg overnam in 2006. We stonden er aan de toog tot eind 2017. Erna werd ik zelfstandig schrijnwerker. Nu ga ik nog een kwartaaltje timmeren en dan frietjes bakken. We zien het zitten.”

Patrick vreest het zwart gat niet. “Ik proefde elke dag van de frietjes. Dat zie je wel aan mij (lacht). Het is tijd om wat te vermageren en te genieten van tochtjes te voet en met de fiets.” (TP)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier