Frituur Oostrofriet zit nog een jaar met werken voor de deur: “Maar klanten blijven ons trouw en dat doet deugd”


In de Wielsbekestraat zijn momenteel grote werken aan de gang, maar frituur Oostrofriet blijft bereikbaar. “Het doet deugd om te zien dat klanten de moeite doen om zich door de werken naar hier te begeven”, klinkt het.
Sabrina Lambrecht (41) is uit Zulte afkomstig. Van november 2002 tot 1 april 2011 runde ze frituur ’t Petatje in de Oostrozebekestraat in Ingelmunster, maar die moest wijken voor de aanleg van de rotonde aan de Wantebrug. Sabrina ging daarna uit werken, maar met haar nieuwe partner Bjorn Puype (43), een echte Oostrozebekenaar, stapte ze opnieuw in de frietwereld. “In oktober 2015, straks zal het dus tien jaar zijn, hebben we Oostrofriet opgestart in het centrum van Oostrozebeke, nu huist er een pizzeria op die locatie. Drie jaar later konden we dit pand hier in de Wielsbekestraat kopen. Hier huisde vroeger een drukkerij en we wonen hier ook bij onze zaak. Een van de grote troeven is natuurlijk de ruimte die we hier hebben, je kunt hier met grote groepen komen eten: families, bedrijven, verenigingen… Het passeert hier allemaal de revue.”
Bjorn is elektricien van opleiding en kon zich uitleven bij het inrichten van de frituur. “De mensen volgden ons vlot van het centrum naar hier. Weet je dat er ook nog veel vroegere klanten van in Ingelmunster tot hier komen?”
Heraanleg N357
Momenteel is het niet de meest evidente periode voor de zaak. “Er werd al 20 jaar gepraat over het herinrichten van de N357, een gewestweg dus. Maar uiteindelijk valt dan een brief in de bus dat het zover is. Wellicht zullen we nog een jaar in de werken zitten, maar de aannemer doet echt zijn best om ons bereikbaar te houden. We zijn één week verplicht gesloten geweest, maar nu zijn we bereikbaar. Al is dat vanuit Wielsbeke wel nog altijd met een omweg”, duidt Bjorn.
Uiteraard voelt het koppel dat in het aantal mensen dat naar de frituur afzakt. “Maar we zijn ook blij dat heel wat klanten extra moeite deden om tot hier te geraken”, gaat Sabrina verder. “En in deze fase van de werken zijn we al vrij goed bereikbaar, je ziet dan ook mensen terug die je een tijdje niet meer over de vloer zag komen. Maar ook die zijn dus terug.”
Lange werkdagen
De frituur is gesloten op maandag en op dinsdag- en zondagmiddag. “Alle andere middagen en avonden zijn we dus open. En dat is uiteraard hard werken. Meestal begin ik al om 8 uur ’s morgens en tegen dat we kunnen sluiten, is het vaak na middernacht. We kunnen ook een beroep doen op heel wat flexi’s en jobstudenten, sommigen zijn hier gestart als jobstudent, gaan nu al uit werken, maar komen nog graag een handje toesteken. We hebben een tof team op dat vlak. Maar na de shift mogen ze naar huis, het opkuisen doe ik zelf. En dat is ook een hele taak, aangezien het toch wel een grote oppervlakte is.”
(lees verder onder de foto)

Ook Sabrina’s dochter Anne-Elana die volgende maand 18 jaar wordt springt al eens bij. “Maar ons opvolgen, dat zal ze niet doen. Ze zal verder gaan studeren.” Het medewerkersteam van Sabrina en Bjorn bestaat momenteel uit 13 mensen. “En we gaan daar ook vaak eens mee op teambuilding. Dat gaat van padellen tot samen iets gaan eten.”
En dat leidde al tot een leuke anekdote. “We zijn eens een jaar naar Kamping Kitsch geweest. Er werden daar duizenden foto’s genomen, maar uitgerekend eentje van ons haalde de krant. Uiteraard hadden heel wat mensen dat gezien, ik stond er als vrouw verkleed”, doet Bjorn het relaas. “Iemand daagde me uit of ik eens niet zo wilde bestellen in de frituur en zo geschiedde. Dus heb ik eens een avond met een rok aan in de frituur gestaan, dat leverde natuurlijk de nodige hilariteit op.”
Foodtruck
Sabrina is dus altijd op post in de frituur, Bjorn ook meestal, maar soms is hij er op uit met de foodtruck. “Die heet ‘Burgers and things’, we serveren daar dus vooral burgers, hotdogs,… En dat draait echt goed. Soms doe ik dat in mijn eentje, bij grote feesten neem ik volk mee om te helpen. Van familiefeestjes tot een festival, overal waar ze ons vragen, trekken we naar toe. En omdat we hier dit jaar in de werken zitten, hebben we dat aantal nog opgedreven.”
In Oostrofriet kun je online je bestelling plaatsen, of uiteraard gewoon komen aanschuiven. “Die online bestellingen doen het goed, op topmomenten plaatsen we er eentje om de vijf minuten. Er zijn mensen die al dagen op voorhand bestellen.”
Broekjes van SCOR
Als echte Oostrozebekenaar kent Bjorn uiteraard heel wat mensen op de gemeente. “Mijn pa was vroeger facteur en ook voorzitter van de Gaverfeesten. Zelf zijn we sponsor van SC Oostrozebeke.” Meer zelfs, de naam Oostrofriet prijkt op de achterkant van de broekjes van Scor.
De frituur staat bekend om de burgers, wel 15 in totaal, de gepimpte frietjes en uiteraard alle courante frituursnacks. “We willen vooral ook een gewone frituur blijven en alles tot in de puntjes verzorgen”, besluit het koppel.
Het frietkot
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier