Elise van Brasserie Ruislé stoot door naar halve finale prestigieuze sommelierwedstrijd

Elise De Waele beleeft heerlijke momenten in het Portugese Porto. © gf
Georges Gielen
Georges Gielen Medewerker KW

Elise De Waele, uitbaatster van brasserie Ruislé, werd met een select groepje sommeliers geselecteerd, om deel te nemen aan de kwartfinale van ‘Master of Port Benelux 2025’ in de Portugese stad Porto, bakermat van de gelijknamige dessertwijn. Na een hele reeks proeven gaat ze nu door naar de halve finale, die volgend jaar in Nederland plaatsvindt.

Na eerdere succesvolle edities in Frankrijk en Canada organiseert het gereputeerde Portugese ‘Instituto dos Vinhos Do Douro e do Porto’ (IVDP) voor de eerste keer een ‘Master of Port Benelux’. Elke sommelier in ons land en in Nederland kon zich kandidaat stellen. Belangstellenden werden uitgenodigd om deel te nemen aan een masterclass. Die test bestond uit het proeven van verschillende soorten porto, waaronder een 20 jaar oude witte port. Een week later volgde een online examen. Daaruit werd uiteindelijk een select groepje van amper tien kandidaten gekozen, onder wie Elise De Waele uit Ruiselede!

Unieke kans

Dat De Waele zich kan onderscheiden tussen zoveel sommeliers is op zich al een prestatie. De tien sommeliers werden van 14 tot 16 oktober uitgenodigd voor een studiereis naar de Portugese stad Porto, waar verschillende trainingen en proeven op het programma stonden. “Dit is een uitzonderlijke en unieke kans om meer over Port-wijnen te leren”, zei een enthousiaste De Waele. Uit deze kwartfinale werd een top vijf gekozen, en ook nu wist Elise De Waele weer door te stoten. Deze vijf sommeliers zullen het volgend jaar onder elkaar moeten uitvechten tijdens een nog strengere selectieproef in Nederland. ‘Master of Port Benelux’ is een prestigieuze titel, die je levenslang mag dragen.

Prestatie

Het is niet de eerste keer dat Elise De Waele een prestigieuze titel weet te halen. Zo won ze eerder al de Ruinart Sommelier Challenge, waarbij ze 26 deelnemers uit Michelin- en Gault&Millau-restauraties achter zich liet! Een prestatie die onmogelijk kan onderschat worden. (GGM)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier