Elise Voet (24) en Bastien Loosveld (27) zijn de nieuwe gezichten van frituur ‘t Vichtenaarke in de Harelbekestraat. De kneepjes van het vak leerden ze van de schoonzussen Rosine Deconinck en Maryke Demeyere die de afgelopen 23 jaar de vaste waarden waren van deze frituur.
In het eerste jaar zal er niet veel veranderen voor de klanten. De openingsuren en de service blijven hetzelfde, het vet waarin gebakken wordt en de authentieke recepten zijn overhandigd door Rosine en Maryke. “Als de tijd rijp is, zullen ze wel onze eigen touch geven aan de frituur met een likje verf en mogelijk een nieuw interieur, maar we starten met de prachtige basis die werd gelegd door Rosine en Maryke.”
Succesverhaal
Het verhaal begon reeds zeventig jaar terug bij de grootouders van Bastien, Astrid Ovaere (92)en wijlen Frans Devos (overleden in 2012). “Mijn oma startte de frituur in 1953”, begint Vichtenaar Bastien, die hiervoor werkte als Marketing Verantwoordelijke bij Ghistelinck Autobedrijven nv en daarvoor als Digital Marketeer bij Valcke Bowling. “Mijn grootvader was op dat moment wever en kon zijn job niet opzeggen in de fabriek. Samen met haar zes kinderen runde mijn grootmoeder -die nog steeds in Vichte woont- de frituur. Het was een waar succesverhaal, want al snel moest mijn grootvader zijn job als wever stopzetten en fulltime meedraaien in de frituur. Naarmate de tijd vorderde, kwam er een mobiele frituur in het bezit van mijn grootouders bij en hiermee stonden zij boven op de berg in Tiegembos.”
“Als er niet veel volk kwam, moest mijn moeder op de schommel zitten met een groot pak friet om mensen te lokken”
De klanten stonden soms tot beneden aan de berg aan te schuiven. “Een mooie anekdote die mijn moeder altijd vertelt is, dat als er niet veel volk om frieten kwam, zij heel snel met een groot pak friet beneden op de schommel moest gaan zitten om de mensen te lokken”, lacht Bastien. “Zo zie je maar dat mijn grootvader ook verschillende marketingtechnieken kon toepassen.”
Verschillende generaties kwamen al over de vloer in ’t Vichtenaarke. “Om dan nog eens ons verhaal aan dat van de familiale band te kunnen aanbreien, lijkt bijna te mooi om waar te zijn”, aldus Elise die afkomstig is uit Ruien en leerkracht lager onderwijs is. “Mensen gelukkig maken met frietjes, maakt ons op onze beurt gelukkig.”
Groot voorbeeld
Het is ongelofelijk hoe het verhaal rond is. De aardappelen werden vijftig jaar geleden aan Astrid en Frans ongeschild afgeleverd door niemand minder dan Rosine Deconinck zelf, toen zij nog werkte bij een aardappelleverancier. “Die werden dan met de hand geschild en gekuist en versneden tot frietjes”, gaat Bastien weer verder. “Toen mijn grootouders met de frituur stopten, nam hun jongste zoon Philip de frituur over gedurende negen jaar, daarna Koen en Nadia gedurende twee jaar en toen was het tijd voor Rosine en Maryke.”
Eerst huurden ze de frituur, maar toen mijn grootvader ziek werd nam hij de beslissing om hen de kans te geven de frituur te kopen. Toen Elise en ik het nieuws over de aankoop van de frituur vertelden aan mijn grootmoeder, geloofde ze het eerst niet en ze waarschuwde ons meermaals dat we veel zouden moeten werken. Toen alles zeer concreet werd, was ze dolgelukkig. Ze vindt het ongelooflijk dat ze dit nog mag meemaken en is ongelooflijk trots dat wij dit avontuur durven aangaan. Mijn grootvader -die er jammer genoeg niet meer is- was voor mij een groot voorbeeld. Een man die veel en hard werkte en die altijd een glimlach op zijn gezicht had. Ik ben er steevast van overtuigd dat ook hij trots is op ons.”
Dankbaar
Dankbaar voor de voorbije jaren maar ook met pijn in het hart, geven Maryke en Rosine hun gouden pollepels door. “En ja, die komen nu in handen van ons twee”, besluit Elise.
“Jong, fris, en vol energie, maar laat je niet misleiden door onze leeftijd, want we hebben de beste leermeesters gehad die je je kunt voorstellen. Maryke, Rosine, jullie mogen met trots terugkijken op wat jullie hebben opgebouwd. Geniet van de rust, van de tijd met familie en van al het lekkers dat jullie niet meer zelf hoeven te bakken. En wij zullen er alles aan doen om de frituur verder te zetten zoals jullie dat hebben gedaan: met liefde, toewijding en natuurlijk een heleboel lekkere frietjes.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier