Donald Deschagt opende in 1996 het vernieuwde Mosselhuis, dat later Le Homard et la Moule werd, in de Bredense Duinenstraat. “Geen speciaal menu, maar ik dronk een zeewiertripel voor de 25ste verjaardag van het restaurant”, klinkt het. Donald nam het restaurant over van zijn ouders, die het 30 jaar uitbaatten.
In die periode kende iedereen de zaak als het alom bekende Mosselhuis. “Toen ik mijn jaren in de hotelschool in Oostende had afgewerkt in de jaren ’80, volgde ik nog wat management”, vertelt Donald. “Daarnaast volgde ik enkele stages, waaronder enkele in sterrenzaken. Ooit werkte ik zelfs als kok voor voetbalclub AA Gent en ook voor hotelketen Sofitel en Novotel werkte ik negen jaar. De keuze voor de horeca lag voor de hand. Ik ben erin geboren. Mijn ouders baatten naast het Mosselhuis een restaurant uit op de Oostendse zeedijk en de cafetaria van het zwembad van Bredene. Ik heb dus nooit anders geweten.”
17 soorten mosselen
Toen Donalds vader in 1994 op amper 56-jarige leeftijd overleed, runde Donald, samen met zijn moeder, het Mosselhuis. Twee jaar na het overlijden van zijn vader nam hij het restaurant uiteindelijk over. “Het huis naast het restaurant, waar een bloemenwinkel gevestigd was, was ook van ons”, vervolgt Donald. “Ik wou het restaurant overnemen onder een voorwaarde: ik wou uitbreiden. Tijdens de zomermaanden deden mijn ouders tussen de 300 en de 400 couverts per dag. In 1996 was er de opening van het nieuwe Mosselhuis met 17 verschillende soorten mosselen, van de natuur tot de mosselen met room en curry, Ricard en venkel, Hoegaarden en citroen, enzovoort. Een zaak uitbaten met enkel mosselen is nu niet meer haalbaar het hele jaar door.”
Gezond zeewier
Deschagt gooide vijftien jaar geleden het roer om en maakte van het Mosselhuis ‘Le Homard et la Moule’. De Bredense kok is ondertussen Chevalier in de Club Gastronomique Prosper Montagné en Compagnon de la Toque Blanche in de Orde van de 33 meesterkoks in België. Daarnaast wordt hij ook vermeld in de Gault & Millau. Met de zee op amper 100 meter van het restaurant staat Donald Deschagt ook bekend als de Seaweedchef. 14 jaar geleden werd de man pionier in Vlaanderen in het koken met algen en wieren. Elke week gaat hij eigenhandig wier knippen op de golfbrekers. “Zeewier heeft de laatste jaren enorm aan populariteit gewonnen”, legt Donald uit. “De laatste jaren is de vraag naar producten waarin zeewier wordt gebruikt gestegen. Mensen zijn alsmaar bezig met gezonde voeding en laat zeewier nu net heel gezond zijn. Het heeft een zilte smaak en vervangt het zout in verschillende producten. Naast een zoutvervanger kan het ook gebruikt worden als bindmiddel en als smaakversterker. De media hebben daarin een belangrijke rol gespeeld door aandacht te besteden aan de producten met zeewier. Daardoor zijn mensen het beginnen proberen en met succes, zo blijkt. En de interesse blijft ook groeien.”
“Om de 25 jaar te vieren, heb ik thuis een zeewiertripel gedronken”
Die 25ste verjaardag had Donald wel anders voorgesteld. “We zouden een speciaal menu gemaakt hebben ter ere van onze 25ste verjaardag, maar in plaats daarvan heb ik thuis met mijn vrouw, die al 21 jaar aan mijn zijde staat, een zeewiertripel gedronken”, lacht de Bredense chef-kok nog.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier