Op het wijndomein Bioserra in Oostkamp werden de eerste wijnen – wit, rosé en ‘orange’ – voorgesteld door Filip Vermeulen. Het etiket werd ontworpen door Kamagurka.
Filip Vermeulen (60), die al naam en faam gemaakt heeft als bioboer, plantte in 2020 zijn wijngaard aan op een oppervlakte van 0,25 hectare.
“We hebben gekozen voor hoog resistente rassen zoals Solaris, Cabernet Cortis, Cabernet Cantor, Johanniter en Souvignier Gris. Deze rassen zijn minder gevoelig aan ziektes en hebben weinig tot geen bestrijding nodig. Mooi meegenomen natuurlijk met het koude en natte seizoen dat we hadden. Er was ook weinig zon. En tóch hebben we geen enkele interventie moeten doen, ook niet met biologische preparaten”, vertelt Filip vol trots. Daarmee beantwoordt hij aan de visie die natuurwijn omschrijft. “We gebruiken geen gist, sulfiet, suiker of andere toevoegingen en we gaan ook niet filteren of klaren. Kortom wat aan de plant hangt, gaat voor de 100% de fles in. Niets meer en niets minder. Alles gebeurt ambachtelijk, de druiven worden bijvoorbeeld door een manueel aangedreven toestel van het steeltje ontdaan.”
Naast de volle smaak van de verschillende wijnen springt ook de fles en meer bepaald het etiket in het oog. Het is ontworpen door Kamagurka ofwel Luc Zeebroek uit Zwevezele. “Ik kom vaak groenten halen bij Filip en zo is ook de vraag gekomen voor deze samenwerking. Voor de wijn van Filip tekende ik een speels etiket met een wijnstok met een fles als hoofd en met druiven en een wijnglas in de handen”, lacht de bekende tekenaar.
Bioserra
De naam van het wijndomein verwijst enerzijds naar de serre waar Filip ondertussen al 25 jaar biologische groen en fruit teelt waaronder een zeer uitgebreid gamma tomaten. “Serre betekent ook bergketen in het Portugees en onze wijngaard ligt op De Bergen in Ruddervoorde, zo’n 30 tot 35 meter boven de zeespiegel”, weet wijnboer Filip te vertellen.
Ook Patrick Devos is een beetje verliefd geworden op deze wijnen. “Ik kreeg vorig jaar de eer om deze wijnen te proeven en was meteen verkocht. Ondertussen serveer ik reeds de bioserrawijnen in mijn restaurant”, vertelt de Brugse chef.
De Bioserra-wijn is voorlopig enkel te koop in de biowinkel van Filip. De winkel in de Tuinbouwstraat 2A in Ruddervoorde is open op zaterdagvoormiddag. Meer informatie via www.biobedrijfvermeulen.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier