Dolverliefd koppel baat samen restaurant Fleur de sel uit: “Volgend jaar eerste Michelinster?”
Het begon met een eerste kus op Ibiza en het eindigde met vermeldingen in zowat alle toonaangevende culinaire gidsen. Het verhaal van Slava (38) en Antoine Tcherbak (35) leest als het script van een romantische film uit Hollywood, maar dan in een realistisch kleedje uit Komen-Waasten.
Zij, een gediplomeerd biochemicus uit het Russische Sint-Petersburg. Hij, een succesvol marketing ondernemer met roots in Frankrijk. Het lijkt op het begin uit een stationsromannetje, maar hoe onwaarschijnlijk het ook klinkt, het succesverhaal van Fleur de sel stond in de sterren geschreven.
Verliefde fonkel
“Ik was aan de slag op de marketingafdeling van een pharmaceutische wereldspeler in Sint-Petersburg en kreeg te horen dat ik promotie kreeg. Samen met die promotie kwam ook een verhuis naar Moskou, want ik zou vanaf die dag beginnen werken in de hoofdzetel van het bedrijf.” De verliefde fonkel in de ogen van Slava is niet te verstoppen wanneer ze het verhaal van hun eerste ontmoeting vertelt. “Dit moest gevierd worden en dus boekte ik samen met enkele vriendinnen een ticket richting Ibiza. Toeval wil dat Antoine er dat weekend ook aanwezig was om compleet uit de bol te gaan.”
De ondernemer vierde er de afsluiting van een helse periode uit zijn leven. “Ik kwam zwaar ten val waardoor ik een lange tijd niet kon wandelen”, pikt Antoine meteen in. “Ik had mijn eigen onderneming, leefde het leven volop en kon plots niet eens meer stappen. Na een lange revalidatie was ik weer de oude en dat moest natuurlijk op Ibiza worden beklonken. Tijdens een avondje stappen in een club zag ik Slava en het was liefde op het eerste gezicht. Je denkt natuurlijk dat zoiets nooit meer dan een vakantieliefde gaat zijn, maar een jaar later trok Slava bij me in.”
Diploma’s nutteloos
Slava startte de zoektocht naar werk, al was dat geen evidente zaak. “Ik sprak geen woord Frans, dus mijn diploma’s waren hier compleet nutteloos”, gaat Slava verder. “Om zo snel mogelijk Frans te leren, begon ik te kijken naar kookprogramma’s op tv. Naast de liefde voor de taal kreeg ik ook een zekere liefde voor de keuken en zo groeide alles uit tot wat het vandaag is. Ik besloot de pharmawereld te laten voor wat het was en startte een eigen zaak waar mensen Bretonse crêpes konden eten, telkens verfijnd afgewerkt. In 2018 werden we zo, totaal onverwacht, opgenomen in de Gault Millau waar we lovende woorden kregen voor ons culinaire niveau en het exclusieve gebruik van lokale producten. We bouwden dit verder uit en onder impuls van de coronapandemie trokken we de lijn verder naar een breder aanbod aan gastronomische maaltijden. Zo kregen we ondertussen ook het label van culinaire topper uit Wallonië en werd dit recent aangevuld met een eervolle vermelding in de Michelin gids. Niemand had ooit kunnen voorspellen dat een probeersel met Bretonse pannenkoeken zo zou gaan uitpakken.”
Over het succes van de zaak is Antoine erg duidelijk. “Dat is de verdienste van Slava en de manier waarop ze alles heeft geleerd”, lacht hij trots. “Ze heeft geen culinaire achtergrond en komt ook uit een andere cultuur als die van ons. Zonder schroom gaat ze dus experimenteren met smaken en producten die wij nooit bij elkaar zouden durven plaatsen. Het resultaat is ronduit verbluffend en dat is ook de grote spelers uit die wereld niet ontgaan.”
Succesvol vervolg
Het verhaal van het dolverliefde restaurateurskoppel uit Komen-Waasten is nog niet ten einde. “Toen de Michelingids ons welkom heette in z’n bijbel kregen we meteen te horen dat we 21/02/2022 alvast in onze agenda moesten pinnen”, sluiten ze iet of wat mysterieus af. “Zou het kunnen dat we dan onze eerste Michelinster in de wacht slepen? Het wordt dus afwachten tot begin volgend jaar.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier