“We gaan eruit met een knal! Ja, je leest het goed: we gaan er wel degelijk uit. Eind augustus stopt het café BK6-verhaal”, meldden de huidige initiatiefnemers van BK6. Ze sleepten de concessie nog maar vorig jaar in de wacht. “Heel jammer”, reageert schepen van Cultuur Axel Ronse. De andere zaak van Arjen Claeys, Pand.A, sluit deze zomer en verhuist mee naar BK6.
De uitbaters van café BK6 meldden op hun sociale media: “Het covid-beestje heeft ons met de voetjes op de grond gezet”. Ook schepen van Cultuur Axel Ronse wijt het vroegtijdig stopzetten van de samenwerking aan covid. Er waren vorig jaar ook andere kandidaten die naar de concessie meedongen. Bij hen viel te horen dat de aanwezigheid van de organisaties die onder hetzelfde dak zitten vooral kosten met zich meebracht en weinig opleverde.
Erfgoed
Volgens Arjen Claeys, uitbater van BK6 en tegelijk uitbater van Pand.A in het conservatoriumgebouw, was dat niet het probleem: “Pand.A is eigenlijk een vrij gelijklopende concessie. Ik wist vooraf dat het niet zomaar een café was, maar wel een café met partnerships. Ik ben meer vertrouwd met die formule dan met het huren van een café dat eigendom is van een brouwer. Maar wat we wel onderschat hadden, was dat dit hele gebouw geklasseerd erfgoed is.”
Nieuwe concessionaris gezocht
“Doordat het een erfgoedgebouw is, zijn er nog ingrepen nodig. Maar net doordat het geklasseerd is, is dat geen evidente zaak”, vertelt Arjen. “ Bij de minste ingreep, moeten er pakken dossiers ingevuld worden en gaat daar dus ook een hele termijn over. Waardoor de prijs stijgt en je beslissingsrecht daalt.”
Volgens Axel Ronse plant de stad nog enkele erfgoedkundige werken, voor er een nieuwe concessionaris komt. En die komt er zeker. De schepen van Cultuur twijfelt trouwens niet aan het potentieel van de concessie: “De stad is bij een nieuwe aanbesteding niet van plan om onze ambitie daaromtrent af te zwakken, wel integendeel. BK6 is een prachtig pand, een van de mooiste in de stad. Veel spelers zien daar mogelijkheden in dus we doen de procedure voor de concessie gewoon opnieuw over.”
“Serieuze investeringen gedaan”
“Nu staat BK6 nog op het btw-nummer van Pand.A”, zegt Arjen Claeys. “Maar eigenlijk was het de bedoeling om er een volwaardige zaak van te maken, waarvan Nelle Van Leeuwen en ik samen het beheer zouden voeren. Voorlopig was dit hier vooral Nelle haar zaak. Helaas heeft door corona dit prachtige café nooit echt uit de startblokken kunnen schieten. De zaak is 8 maanden gesloten geweest, terwijl ze nog maar 12 maanden bestaat. Eigenlijk was het onze bedoeling om de twee zaken te laten versmelten en ze samen te bestieren, maar het is allemaal anders gelopen.”
Horecazaken zoals Pand.A en het café van BK6, eigendom van de stad, werden tijdens de coronaperiode vrijgesteld van huur. Maar daarmee waren ze nog niet vrij van zorgen. “Je hebt een aantal vaste kosten die blijven lopen. Alleen de maandelijkse verzekeringskosten lopen op tot 1.000 euro. En die kan je niet stopzetten. We hebben hier ook enkele mensen aan het werk gezet voor de take-away. En net voor de eerste lockdown hadden we nog een reeks serieuze investeringen gedaan in Pand.A, waarbij er geen overheid was die zei dat we konden wachten met die centen.”
Aanmodderen
Nelle vult aan: “Als er geen geld binnenkomt, kan je geen potje opzij zetten om de nodige werken te doen. Het dossier dat we geschreven hadden toen we de concessie in de wacht sleepten, kan in de huidige omstandigheden niet gerealiseerd worden. Eigenlijk konden we hooguit aanmodderen, met het risico dat we twee panden gingen verliezen. We waren alle slagkracht kwijt. Dus hebben we besloten om op één plek terug te vallen en het op die manier trachten te redden.”
Deze zomer gaan Nelle en Arjan samen het Café van BK6 uitbaten, met die prachtige tuin. Vanaf september gaan ze samen naar Pand.A. “Door corona zijn we op beide plekken bepaalde personeelsleden kwijtgeraakt. Het goeie aan dit verhaal is dat iedereen nu ook in Pand.A aan de slag zal kunnen blijven.”
Geen juridische gevolgen
De concessie die Arjen Claeys en Nelle Van Leeuwen vorig jaar in de wacht sleepten, had een duur van 9 jaar. Maar het vroegtijdig stopzetten van de overeenkomst heeft geen juridische gevolgen voor het tweetal. “ Het is echt een geval van overmacht ”, aldus Arjen.
“We hebben in Pand.A intussen onze strepen verdiend en de angst was dat we twee zaken zouden verliezen. Dat wilde de stad niet en wij nog veel minder. Nee, we hebben begrip gevonden bij de stad. En daar zijn we uiteraard blij om. Onze contacten zijn vooral met de stadsmedewerkers, niet met de politiek en daar merk je ook dat iedereen het heel jammer vindt dat het stopt, maar dat het begrip van de economische realiteit er wel is.”
De versmolten zomer
“Het café van BK6 blijft dus nog twee maanden open. En Pand.A, dat nu echt midden op een bouwwerf bevindt door de stationswerken, sluit in de vakantie. Maar die werken zijn niet de enige reden voor de zomersluiting. Los van het feit dat we bij Pand.A een prachtig terras hebben, is er vooral veel beton. En weinig passage. In juli en augustus is het niet de beste plaats. Plus, we hebben nu nog even beide zaken en we hebben op beide plekken volk te kort. Dus was het de beste stap om eventjes te fusioneren en met het beste uit te pakken wat we te bieden hebben. Als het weer meewilt, dan gaan we hier met de koks, de muziek en de drankjes nog een zomerse lap op geven en kunnen we dan hopelijk al het beste meenemen naar daar.”
Hopelijk zijn ze nog een mooie zomer gegund in BK6. “Iedereen ziet het potentieel van deze zaak, daarom ook doet het zo’n pijn aan het hart om hier afscheid te moeten nemen. Nog veel meer voor Nelle dan voor mij. Ik heb er te weinig van kunnen genieten.” Nelle dus wel. “Ja, het zal pijn doen. De mensen die gekomen zijn, zijn fan. We zijn niet over één nacht ijs gegaan. In de coronaperiode hadden we tijd genoeg om te denken. Maar er was geen andere uitkomst . De realiteit zat in de weg.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier