Coronacommissaris Pedro Facon gaat in het Overlegcomité, dat zich woensdag over de coronamaatregelen buigt, adviseren de cafés en de restaurants ten vroegste midden mei te heropenen. Iepers zaakvoerder Alain Vansevenant kan zich vinden in het uitstel: “We kregen al signalen vanuit de horecakoepel dat 1 mei te vroeg ging zijn”
Volgens Facon blijft het de bedoeling leerlingen vanaf 19 april weer fysiek naar school te laten gaan. Alleen voor de tweede en de derde graad van het secundair onderwijs is er nog discussie of toch niet halftijds online moet worden lesgegeven. De winkels zouden na een paaspauze van een maand op 26 april weer volledig kunnen openen. Kappers en schoonheidssalons mogelijk ook.
Door die opeenvolging van versoepelingen is het volgens Facon moeilijk om op 1 mei ook de cafés en de restaurants te laten heropstarten. “Epidemiologisch gesproken moeten we een rustperiode van drie weken inlassen na het doorvoeren van versoepelingen, zodat we de impact ervan kunnen inschatten”, zegt hij. “1 mei kan beter midden mei worden.”
Als coronacommissaris schetst Facon de speelruimte die hij ziet voor versoepelingen, maar de politiek beslist.
Alain Vansevenant (59), zaakvoerder van Sint-Arnoldus in de Menenstraat en ouderdomsdeken onder de Ieperse cafébazen, kan zich vinden in het uitstel van de heropening van de horeca: “We kregen immers al signalen vanuit de horecakoepel dat 1 mei te vroeg ging zijn. Nu bijna iedereen ook die mening toegedaan is, wachten we beter tot alle cijfers goed zijn en niet alleen die van de besmettingen. Als je ziet dat er tussen 31 maart en 6 april nog dagelijks gemiddeld 3594 nieuwe besmettingen bijkomen, een stijging van 24 %, en er in diezelfde periode elke dag gemiddeld 41 mensen overlijden aan de gevolgen van corona, dan zouden versoepelingen op 1 mei inderdaad niet verstandig zijn.”
“Ook tegen 15 mei vrees ik dat de cijfers onvoldoende gunstig geëvolueerd zullen zijn. Daarom is het beter om 1 juni voorop te stellen, want we willen niet zoals de kappers varen: openen om dan geen maand later weer te moeten sluiten. De piste van enkel met terrassen te werken is voor veel van onze horecacollega’s geen financieel werkbare situatie, zeker niet met het wisselvallig Belgische klimaat. Als we herstarten en dan vaccinatiebewijzen of sneltests moeten vragen, dan zou ik dat eventueel overwegen. Al vraag ik me eerlijk gezegd wel af of dit wel tot onze taak behoort.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier