Christa (62) maakt hutsepot met een moderne twist… die je kan proeven op groot festijn in Roeselare

Christa Ledoux haar ‘oederwetse Roeseloarse utsepot’ met een moderne twist kon op heel wat bijval van de jury rekenen. © Stefaan Beel
Peter Soete

Een jury onder leiding van chef Michael Decruw van D’Hofstee heeft zaterdag in de Keuken van Roeselare op De Munt de beste hutsepot van Roeselare gekozen. Van drie finalisten was Christa Ledoux (62) uit Roeselare de beste. Je kan zelf proeven op het grote hutsepotfestijn op zondag 5 november in het Huis van de Voeding.

Voorafgaand aan de Week van de Smaak hield Stad Roeselare een wedstrijd om hobbykoks uit te nodigen aan de slag te gaan met lokale ingrediënten om hun beste versie van hutsepot klaar te maken. Zaterdag was er de finale in de Keuken van Roeselare op De Munt. Petra Prinzie, Christa Ledoux en Lobke Van Immerseel waren de drie finalisten. Geert Fraeye en Fleur Verhulst waren ook geselecteerd voor de finale, maar zij moesten in laatste instantie forfait geven wegens ziekte.

Hoog niveau

De kandidaten kregen van twaalf uur ‘s middags tot vier uur tijd om hun hutsepot te bereiden. Meteen was duidelijk dat er op een heel hoog niveau werd gekookt. De jury van zes onder leiding van chef Michael Decruw van D’Hofstee had geen makkelijke taak. Ze hielden in hun beoordeling rekening met de presentatie van het gerecht, de smaak en het gebruik van regionale producten. Na veel proeven en overleggen kreeg Christa Ledoux de trofee van Smaakmaker #VANRSL 2023 overhandigd. Haar ‘oederwetse Roeseloarse utsepot’ met een moderne twist kon op meest bijval van de jury rekenen.

“Om jongeren naar een gezonde voeding te lokken, heb ik voor een aantrekkelijke en speels presentatie gekozen”

“Ik heb een echte ‘Roeselaarse’ hutsepot gemaakt voor jong en oud”, lacht winnaar Christa Ledoux. “Om jongeren naar een gezonde voeding te lokken en hen meer groenten te doen eten, heb ik voor een aantrekkelijke en speels presentatie gekozen. We wonen tenslotte in het hart van de vallei van de voeding en kunnen genieten van superverse en kwalitatief hoogstaande groenten.”

“Mijn hutsepot maak ik op de manier van mijn schoonmoeder en dat al meer dan 40 jaar. In de loop der jaren heb ik hier en daar een klein beetje aangepast maar eigenlijk is het nog steeds de bereiding van 40 jaar geleden.”

“Ik roer graag in de potten, ja, koken is een hobby van mij. We kregen vier uur om ons gerecht klaar te maken en ik heb die tijd zeer goed kunnen gebruiken. Ik was maar net op tijd klaar. Ik heb niet alleen veel tijd gestopt in het klaarmaken van mijn hutsepot maar ook in de presentatie ervan en een kleine duiding van de gebruikte gerechten. Dat maakt mijn hutsepot nog sterker en lekkerder, denk ik.”

Eetbare bloemen

“Ik heb dus gekozen om mijn ouderwetse hutsepot met een vrolijke, moderne twist in een diep bord te presenteren. Bovenop de hutsepot heb ik een stukje worst en een stukje gebakken vers spek gelegd. Ik heb het geheel opgevrolijkt met fel groene, geblancheerde, gescheurde savooibladeren en spruitenblaadjes, beetgare en sierlijke mooi oranje gekleurde worteltjes op zijn geheel, een stukje krokant gebakken brood in de oven en eetbare bloemen. Ik heb voor een vastkokende aardappel gekozen die ik ook beetgaar heb gepresenteerd.”

“Ik heb zeer bewust voor streekproducten gekozen. Lokaler dan dit kan bijna niet”

“Essentieel voor mij was dat ik gerookt spek heb gebruikt, die lekkere gerookte toets komt mooi door in de hutsepot. In mijn gerecht komen grofgesneden groenten aan bod die nog herkenbaar zijn in de hutsepot. Het geheel wordt gepresenteerd en gecombineerd met een mosterd die zijn oorsprong vindt in Rumbeke. Ik schenk daar een Triporteur biertje bij. De Nipple Classic Trippel bevat voldoende hop waardoor men er honger van blijft krijgen.”

“Ik heb ook zeer bewust voor streekproducten gekozen. Zo gebruikte ik karneboter van ’t Groendal in Rumbeke, mijn vlees is van het Duroc de Roulersvarken en mijn groenten komen van de Frezenboer. De mosterd is er van ‘t Sterreke die van 1913 tot 2012 in Roeselare werd gemaakt en het Triporteurbier komt uit Rumbeke. De eetbare bloemen komen van ‘t Wilde weg ofwel de plukweide in Rumbeke en het zeezout Marsel dat ik gebruik komt van Zoutman, eveneens uit Roeselare. Lokaler dan dit kon bijna niet (lacht).”

Grote hutsepotfestijn

Naast een trofee en cadeaubonnen ter waarde van 500 euro mag Christa in samenwerking met traiteur Vincent Impe haar hutsepot klaarmaken op het grote hutsepotfestijn op 5 november in het Huis van de Voeding.

Een ticket, goed voor een portie hutsepot en een drankje, kost 20 euro (15 euro voor kinderen tot 12 jaar) en koop je op www.visitroeselare.be/weekvandesmaak.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier