Café Flandrine brengt levenslied naar Kraanplein

Kim Feys, Liesbeth De Reyghere, Dirk De fauw, Pablo Annys, Pol Jonckheere en Mercedes Van Volcem.© (Foto Davy Coghe)
Kim Feys, Liesbeth De Reyghere, Dirk De fauw, Pablo Annys, Pol Jonckheere en Mercedes Van Volcem.© (Foto Davy Coghe)
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

De langverwachte opening van café Flandrine op het Kraanplein – de zaak die de hoogdagen van het legendarische café De Vuurmolen moet doen herleven – is een feit. “We gaan voor de sfeer van de bruine kroegen in Amsterdam. Het Nederlandstalige levenslied zal hier zeker voor de nodige ambiance zorgen”, zegt zaakvoerster Liesbeth De Reyghere

Na meer dan vijf jaar van leegstand en verval, bruist het weer van leven in het bekende pand op het Kraanplein, waar jarenlang gedronken en gefeest werd. De Vuurmolen is dus herboren, maar kreeg een nieuwe naam: Flandrine. Woensdag mocht burgemeester Dirk De fauw (CD&V) er samen met schepenen Mercedes Van Volcem (Open Vld Plus) en Pablo Annys (Vooruit) er de eerste pintjes tappen.

De Vuurmolen was jarenlang een naam als een klok in het Brugse uitgaansleven – vooral in de jaren 80 en 90, onder leiding van Jan Lantsoght – en lokte ook volk uit de wijde omgeving. De zaak had zelfs jarenlang de grootste bieromzet van West-Vlaanderen.

Zaakvoerster Liesbeth De Reyghere, bekend van Cambrinus in de Philipstockstraat, wil nu samen met haar kinderen Kim, Tine en Nathan weer aansluiten bij die gloriejaren. “Ik ga vaak met vrienden naar Nederland en heb me daar laten inspireren door de sfeer van de bruine kroegen, zoals in de Amsterdamse Jordaan, zowel qua inrichting als qua muziek. Het Nederlandstalige levenslied zal hier dus zeker voor de nodige ambiance zorgen. Er hangen ook overal televisieschermen, zodat we muziekvideo’s kunnen afspelen. Het is iets wat volgens ons nog ontbrak in Brugge, dus zijn we ervan overtuigd dat het concept zal aanslaan”, zegt Liesbeth.

Ziel aan de duivel

“Waar de naam Flandrine vandaan komt? Flandrine is een figuur in de legende van koning Cambrinus”, legt de zaakvoerster uit. “Cambrinus was een knappe jongeman die door alle meisjes werd nagekeken, behalve door Flandrine. Zij was het mooiste meisje van de streek en Cambrinus gaf zijn ziel aan de duivel om toch maar het hart van Flandrine te kunnen winnen. Het melkvenster met een beeltenis van bierkoning Cambrinus en Flandrine in onze zaak draagt bij tot de uitstraling van ons interieur; net zoals de toog met liefst twaalf tapkranen.”

Het pilsbier – Cristal – komt uit drie grote biertanks van elk 500 liter.

Buurtbewoners

De zaakvoerster toont zich ook erg tevreden met de heraanleg van het plein, waardoor ze een ruim terras kan plaatsen.

Daar zijn een aantal buurtbewoners echter minder tevreden over, omdat daarvoor opnieuw parkeerplaatsen opgeofferd worden. Ook is er de vrees dat er meer overlast in de buurt zou komen. “Het wordt, voor alle duidelijkheid, geen echte nachtzaak meer”, zegt Liesbeth. “We sluiten uiterlijk om twee uur.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier