Byttebier – La Cantine stopt na 71 jaar: “We doen het goed tot de laatste dag”

Koen en Lieve Byttebier, dochter Sofie en haar partner Jeroen Tack © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Een vaste waarde verdwijnt op het Jozef Vandaleplein in Kortrijk. Eind september sluit lifestylewinkel Byttebier de deuren na 71 jaar. De maand ervoor, op zaterdag 31 augustus, serveert ook La Cantine haar laatste lunch en koffie in het prachtige pand. “We gaan niet stilvallen, maar de 68 en 69 jaar verantwoorden een rustiger leven”, zeggen Lieve en Koen Byttebier.

Na 7 jaar zal La Cantine op zaterdag 31 augustus voor de laatste keer klanten verwelkomen aan tafel. Eind september sluit ook de winkel Byttebier. Reeds in augustus zullen bepaalde nog vrij recente assortimenten met korting verkocht worden. Oudere voorraden en exclusieve artikelen die in hun magazijn staan, komen tijdens de laatste weken naar beneden. Ook meubilair, keukenmateriaal en serviesgoed van La Cantine worden (in september) verkocht.

Arbeidsintensief

“De formule winkel/horeca klikte goed. We wilden onszelf heruitvinden en dat is gelukt, meer dan we zelfs hadden verwacht, maar we hebben de intensiteit onderschat. Het is zeer arbeidsintensief. Eenmaal terug uit de lockdown naar aanleiding van corona was het moeilijk om terug onze drive te vinden. We zijn hier soms tot ’s nachts bezig.”

“Eenmaal terug uit de lockdown naar aanleiding van corona was het moeilijk om terug onze drive te vinden. We zijn hier soms tot ’s nachts bezig” – Koen

De grote wake-up call kwam er omwille van twee overlijdens dicht bij hen. “John Deroo – uitbater van gewezen restaurant De Heeren van Groeninghe – overleed relatief kort na zijn pensioen. Hij was een goede maat en slechts enkele jaren ouder. Erna overleed de tante van Lieve een paar maanden na de diagnose aan een tumor. Zo zie je maar dat er altijd iets kan gebeuren en dat laat je even stilstaan bij een betere work-life balance.”

“Mensen die nog afscheid willen nemen, mogen de komende weken zeker eens binnenspringen. Al roept het wat emoties op. Ik zal het contact met de klanten missen. Sommigen zijn echt vrienden geworden en komen minstens één keer per week.”

Geen opvolger

Aangezien er geen opvolging is – dochter Sofie (40) gaat een nieuwe uitdaging aan buiten de horeca – leek het Lieve en Koen het juiste moment om een definitieve beslissing te nemen. “We willen het goed doen tot de laatste dag. Tot het eind is alles vers en van kwaliteit”, zegt Koen. “Ik werk drie uur aan onze verse groenten en maak alles apart en anders klaar. Daar sta ik 100 procent achter, maar dat vraagt tijd. Mijn schoonzoon Jeroen Tack (31) is ook een pietje-precies. We staan enorm voor kwaliteit, maar maken het ons dus zo ook moeilijk”, vult Lieve aan.

“Ik werk drie uur aan onze verse groenten en maak alles apart en anders klaar. Daar sta ik 100 procent achter, maar dat vraagt tijd” – Lieve

Broer Michiel Byttebier is eigenaar van het pand. “Voorlopig weten we nog niet wat hierna komt. Speelgoedzaak Toko For Kids zal ook een andere locatie moeten zoeken. Persoonlijk ga ik zeker nog in beweging blijven. Dan denk ik bijvoorbeeld aan vrijwilligerswerk in het ziekenhuis of een interimjob, maar geen stress meer en aan dit ritme”, glimlacht Koen, die ook op de lijst van Team Burgemeester-Stadslijst voor Kortrijk staat, waar hij als oudste kandidaat de oudere generatie wil vertegenwoordigen en wil optreden als spreekbuis voor handelaars.

Lieves passie voor tekenen, boeken en misschien nog de creatie van een nieuw kookboek, krijgen meer tijd en aandacht. “Ik droom ervan om de recepten van La Cantine te bundelen en te illustreren. De kookworkshops deed ik zeer graag. Dat ging niet enkel om lekker eten maken, maar ook leren hoe koken in elkaar zit. Wat doet zout bijvoorbeeld met een groente of waarom zijn geroosterde groenten in de oven intenser van smaak.”

“Ik droom ervan om de recepten van La Cantine te bundelen en te illustreren” – Lieve

Nog zes weken geeft het team van La Cantine het beste van zichzelf. Wie graag nog eens wil proeven en genieten, reserveert best een plekje op hun terras of binnen. “De favorieten zijn Chicken Carcassonne (kruidige kippenreepjes met gegrilde mediterrane groenten), Bali Bowl (vegan salade met hummus), Salmon Helsinki (zalm uit de oven met seizoensgroenten) en Salmon Kopenhagen (gerookte en gebakken zalm met avocado). Die hebben we al van dag één als vaste waarden op onze kaart.”

La Cantine is open van 10 tot 17.30 uur, gesloten op maandag en zondag. De koffie- en lunchbar zal ook open zijn op 15 augustus. Wie nog vragen heeft, kan binnenspringen bij La Cantine of Koen contacteren via WhatsApp op 0475 23 76 71.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier