Megadiepvries voor 15.000 paletten verdubbelt capaciteit Zeebrugge Food Logistics

Bedrijfsleider Sylvie Becaus bij het nieuwe complex van Zeebrugge Food Logistics. © RJ
Roel Jacobus
Roel Jacobus journalist/muzikant

De komende weken opent Zeebrugge Food Logistics een nieuw diepvriesmagazijn voor maar liefst 15.000 paletten. “Dat betekent meer dan een verdubbeling van onze capaciteit en dat is goed voor 25 nieuwe jobs”, zegt gedelegeerd bestuurder Sylvie Becaus. Het gebouw van bijna een hectare groot biedt bovendien ruimte voor gespecialiseerde diensten voor internationale handel en e-commerce.

Langs de Ierse-Zeestraat in de zone voor voedingsbedrijven is Zeebrugge Food Logistics gestart met het ‘inkoelen’ van een gigantisch nieuw diepvriesmagazijn. “Vanaf 26 juli nemen we de eerste goederen binnen en in de loop van augustus worden we volledig operationeel”, zegt gedelegeerd bestuurder Sylvie Becaus. Het nieuwe complex is net geen 8.000 vierkante meter groot en is 19,5 meter hoog. Het staat aan de overkant van de huidige vestiging van 5.000 vierkante meter, sinds 2009 het grootste diepvriesmagazijn van Zeebrugge.

13 miljoen euro

“We trekken onze capaciteit voor diepvries op van 12.000 naar 27.000 palletplaatsen. We verdubbelen ook onze 550 vierkante meter ruimte voor gekoelde verswaren. In het nieuwe gebouw komen allerlei goederen voor menselijke consumptie: groenten, fruit, aardappelen, frieten, vlees, gevogelte, ijscrème, fruitsappen, noem maar op. Alleen vis behandelen we in een gedeelte van onze verbonden onderneming Vlaamse Visveiling.”

Er zit een duidelijk plan achter de uitbreiding van 13 miljoen euro. “Enerzijds willen we blijven meespelen voor onder meer de West-Vlaamse voedingsproducenten die tot de Europese top behoren. Anderzijds gaan we verder diensten met toegevoegde waarde ontwikkelen. Het gebouw omvat veel ruimte voor specifieke controles op de voedselveiligheid voor export wereldwijd en naar het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast gaan we ons toeleggen op e-commerce met de typische piece picking. Hierdoor evolueren we nog meer van pure logistieke opslag naar het behandelen van ‘naakte’ bulkproducten tot winkelklare, individuele verpakkingen met bijvoorbeeld vermelding van de houdbaarheidsdatum.”

Opvallende klanten zijn cruiseschepen. “Als enige Belgische scheepsbevoorrader voor die sector leveren we in heel Europa verse producten, diepvries en alcoholische dranken. Dit vergt specifieke voorzieningen zoals een hermetisch afgeschermd depot voor niet-EU-conforme goederen. Voorbeelden daarvan zijn genetisch gemodificeerde maïsproducten of vlees dat werd gekweekt met in de EU niet-goedgekeurde hormonensupplementen. Bij deze sector hoort uiteraard ook veel gespecialiseerde administratie.”

Windturbine

De uitbreiding schept veel meer jobs dan de voorgaande vijf kantoormedewerkers en drie havenarbeiders. “Er komt een 25-tal nieuwe arbeidsplaatsen bij. We hebben vacatures voor orderpickers, reachtruckbestuurders, ploegleiders en een logistiek manager. We zijn daarom blij met het akkoord dat de vakbonden en werkgevers eind juni sloten over de regeling van strikt logistieke taken in het havengebied.”

Opmerkelijk: alle energie voor het koelen en vriezen komt van één windturbine die vorig jaar geplaatst werd. “Die levert op de meeste dagen voldoende elektriciteit voor al onze installaties. Daarnaast installeerden we zonnepanelen. En als het dan toch eens windstil en duister is, kopen we groene elektriciteit aan.”

Naast het nieuwe magazijn ligt nog een terrein om verder uit te breiden. “We verwachten dat toenemende handel met China een boost aan Zeebrugge zal geven. We zijn ook niet van plan om het oude magazijn te slopen, zoals sommige geruchten beweren. Integendeel: we hebben elke vierkante meter nodig om verder aan de grote vraag te voldoen”, besluit Becaus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier