Van Quickenborne en kustburgemeesters zij aan zij tegen Franse windmolens: “Not in front of my beach”

Minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne en burgemeester Bram Degrieck van De Panne.© Olaf Verhaeghe
Minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne en burgemeester Bram Degrieck van De Panne.© Olaf Verhaeghe
Olaf Verhaeghe

“Ze zijn zo koppig, die Fransen. Zo koppig.” De plannen voor een windmolenpark voor de kust van Duinkerke zitten Noordzeeminister Vincent Van Quickenborne en de burgemeesters van De Panne, Nieuwpoort en Koksijde hoog. Omdat de Fransen van geen opschuiven willen weten, stapt ons land naar de rechter en wordt er een uitzonderlijke klacht ingediend bij de Europese Commissie . “Al die windmolens op die plaats, dat kunnen we gewoon niet tolereren”, is burgemeester Bram Degrieck duidelijk.

Vaak gebeurt het niet, maar de Belgische staat stapt naar de rechter tegen de Franse buren. Aanleiding zijn de plannen voor het eerste Franse windmolenpark op zee. Voor de kust van Duinkerke zouden een 46-tal windmolens van zo’n 300 meter hoog moeten komen. Alleen ligt dat windmolenpark op amper 11 kilometer van het strand van De Panne, in een Vlaams natuurreservaat, op de vaarroute van de Oostendse haven richting Engeland én pal in het zicht.

Juridische strijd

Redenen genoeg voor minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne (Open VLD) en de betrokken kustburgemeesters om hun ongenoegen luidkeels te uiten. Ondanks meerdere pogingen tot overleg met de Franse overheid en de projectontwikkelaars wil men van geen wijken weten. “Wij zien ons dus genoodzaakt om juridische stappen te ondernemen”, kondigde minister Van Quickenborne vrijdag aan.

De 46 windmolens komen vooral voor het strand van De Panne te liggen, op amper tien kilometer van de kustlijn.© Olaf Verhaeghe
De 46 windmolens komen vooral voor het strand van De Panne te liggen, op amper tien kilometer van de kustlijn.© Olaf Verhaeghe

Ik schat de kans dat wij gelijk krijgen, vrij hoog in. Frankrijk zal haar huiswerk opnieuw moeten doen – Vincent Van Quickenborne, minister van Noordzee

Concreet start minister Van Quickenborne, met de steun van de voltallige federale regering en premier De Croo, samen met de kustburgemeesters en de Haven van Oostende een procedure bij de administratieve rechtbank in Rijsel. Daarnaast dient ons land ook een klacht in bij de Europese Commissie omdat de Fransen België niet officieel en formeel geraadpleegd hebben bij het bepalen van de locatie.

Andere locatie

“Wij blijven voorstander van dialoog, maar ons standpunt is wel klaar en duidelijk”, aldus Van Quickenborne nog. “De oplossing is trouwens simpel: schuif het windmolenpark een vijftal kilometer op, en zowat al onze bezwaren vallen weg. Het gaat hier wel om 46 Eiffeltorens, pal voor onze kust, hé. Ik schat de kans dat we gelijk krijgen vrij hoog in. Frankrijk zal haar huiswerk opnieuw moeten doen.”

Kustburgemeesters Bram Degrieck (De Panne), Geert Vanden Broucke (Nieuwpoort) en Marc Vanden Bussche (Koksijde).© Olaf Verhaeghe
Kustburgemeesters Bram Degrieck (De Panne), Geert Vanden Broucke (Nieuwpoort) en Marc Vanden Bussche (Koksijde).© Olaf Verhaeghe

De vrije horizon wegnemen is pure broodroof voor ons kusttoerisme – Bram Degrieck, burgemeester van De Panne

Bram Degrieck, burgemeester van De Panne voor Plan-B, en zijn collega’s Geert Vanden Broucke van Nieuwpoort (CD&V) en Marc Vanden Bussche, Open VLD-burgemeester van Koksijde, traden minister Van Quickenborne volmondig bij. “Dit is geen not in my backyard -verhaal”, aldus Degrieck. “Dit is een not in front of our beach -verhaal. De plannen die vandaag voorliggen kunnen wij simpelweg niet tolereren. Die locatie voor die 46 windmolens is voor ons onaanvaardbaar. De vrije horizon vanaf ons uitgestrekte strand is de basis voor ons kusttoerisme. Dat wegnemen is pure broodroof.”

Minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne kondigt vrijdag aan naar de rechter én de Europese Commissie te stappen tegen het Franse windmolenpark.© Olaf Verhaeghe
Minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne kondigt vrijdag aan naar de rechter én de Europese Commissie te stappen tegen het Franse windmolenpark.© Olaf Verhaeghe

“Als lokale besturen zijn we tevreden dat minister Van Quickenborne onze belangen behartigt. Ook wij verkiezen diplomatieke oplossingen maar ons juridisch dossier is in volle ontwikkeling”, aldus de Panse burgemeester nog. “We zullen niet aarzelen en elk middel aangrijpen om de Fransen van hun ongelijk te overtuigen. Het dieper in zee plaatsen van het windmolenpark is daarbij de beste piste.” De Panne heeft zelf ook een advocaat onder de arm genomen en maakt 100.000 euro vrij voor de juridische strijd.

Ferryroute in gevaar

Ook burgemeester Vanden Bussche is scherp voor het Franse windmolenpark. “Het is jammer dat het tot een rechtzaak moet komen, maar we moeten deze stap zetten. Onze kust en het zicht op zee mag niet op deze manier vervuild worden. Ik hoor het verwijt aan ons adres al. Enkele kilometers opschuiven volstaat. Het is onbegrijpelijk dat Frankrijk daar geen gehoor wil aan geven. Over tegemoetkomingen of modaliteiten is niet gepraat, en dat hoeft voor ons ook niet. Het gaat over de plaats waar ze komen.”

Mochten er daar windmolens komen, dan is het commercieel niet meer haalbaar om een ferryroute te runnen – havenkapitein Mario Calbert

Dat het niet enkel om het zicht op zee gaat, beklemtoont de Oostendse havenkapitein Mario Calbert. Het windmolenpark zou dus immers op de vaarroute tussen Oostende en enkele belangrijke havens in het zuiden van Engeland komen te liggen. “Vandaag zijn daar geen ferrylijnen meer, maar naar de toekomst toe, moeten we die mogelijkheid vrijwaren”, aldus de havenkapitein. “Mochten er daar windmolens komen, dan is het commercieel niet meer haalbaar om een ferryroute tussen Oostende en Engeland te runnen.”

Mario Calbert, kapitein van de Haven Oostende.© Olaf Verhaeghe
Mario Calbert, kapitein van de Haven Oostende.© Olaf Verhaeghe

In plaats van de huidige vier uur zou de omweg voor twee uur extra per schip zorgen. “Dat maakt dat het onmogelijk is om per dag twee afvaarten heen en terug te voorzien”, benadrukt kapitein Calbert. “Geen enkele partner zal daaraan beginnen, simpelweg omdat het niet rendabel is.”

Samenwerking?

Hoe de Franse overheid en projectontwikkelaar Eoliennes en Mer de Dunkerque (EMD) op de juridische stappen van minister Van Quickenborne en de kustburgemeesters zal reageren, is uiteraard afwachten. De deur om in de toekomst samen te werken, is bovendien allerminst helemaal dicht. “Een Frans-Belgisch windmolenpark is zeker een optie”, klinkt het zowel bij de minister als burgemeester Degrieck.

“Wij kunnen met onze ervaring op vlak van windenergie op zee al onze kennis met de Fransen delen. Zij hebben immers nog nooit op zee gebouwd”, verwijst minister Van Quickenborne naar onze status als vijfde grootste land ter wereld op vlak van offshore windenergie. “Zij hebben meer dan 4.000 kilometer kust, wij 67. Die piste om samen te werken is zeker serieus, maar dan moet er over de plaats van de 46 windturbines gepraat kunnen worden. Ik benadruk het graag: wij zijn absoluut voorstander van meer windenergie vanop zee, alleen niet op deze plek.”

 © Olaf Verhaeghe
© Olaf Verhaeghe

Hoe groot de impact van de windmolens op het zicht vanuit De Panne, Koksijde en Nieuwpoort zou worden, kan je via deze tool zien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier