Juridische strijd voor zicht op zee: Van Quickenborne naar rechter tegen Frans windmolenpark

Olaf Verhaeghe

De federale regering stapt naar de rechtbank om een nieuw windmolenpark vlakbij Duinkerke, met impact op de West-Vlaamse kust, tegen te houden. Er wordt ook een klacht ingediend bij de Europese Commissie. Vincent Van Quickenborne, Open VLD-minister van Noordzee, pikt de starre houding van de Fransen niet langer. “De oplossing ligt voor de hand: bouw het windmolenpark iets verder op zee.”

Maximaal 46 windmolens verspreid over een gebied van zo’n 55 vierkante kilometer en goed voor zeker 600 megawatt aan elektriciteit. Dat is het plan dat de Franse overheid samen met ontwikkelaar Eoliennes en Mer de Dunkerque (EMD) in 2016 uitwerkte voor een nieuw windmolenpark op tien kilometer van de kust van Duinkerke. Dat park zou in 2027 effectief in werking moeten treden en zeker dertig jaar voor stroom kunnen zorgen.

Zowel de Oostendse Haven als de burgemeesters van De Panne, Nieuwpoort en Koksijde en de Vlaamse en federale regering kantten zich de voorbije jaren luidkeels tegen de komst van de 300 meter hoge windmolens op die plek. Het zeezicht van de Belgische kustbewoners zou volgens de burgemeesters en de regering te fel verstoord worden en zo een doorn in het oog van ons kusttoerisme vormen. Bovendien komt het windmolenpark pal in bestaande vaarroutes tussen Oostende en het Verenigd Koninkrijk te liggen en is er mogelijk hinder voor het vliegverkeer van en naar de militaire basis van Koksijde. Ook reddingsoperaties in het Belgische luchtruim zouden in het gedrang komen.

 © BELGA
© BELGA

België kwam zelfs met een alternatief voorstel, een locatie meer naar het noorden met iets kleinere windmolens. Ondanks die pogingen tot constructief overleg willen de Fransen echter van geen wijken weten. Begin mei benadrukten ze nogmaals dat de plannen niet meer veranderen, ondanks de vele duizenden bezwaren die werden ingediend.

Europese klacht

Die houding schiet bij Noordzeeminister Vincent Van Quickenborne (Open VLD) in het verkeerde keelgat. Hij stapt nu, met de steun van de voltallige federale regering, naar de rechter om de bouw van het windmolenpark in Duinkerke tegen te houden. “Op basis van verschillende juridische adviezen vechten we de beslissing van EMD om toch door te zetten, aan”, aldus minister Van Quickenborne. Nog voor 10 juli zal hij een juridische procedure inleiden voor de administratieve rechtbank in Rijsel.

We stappen naar rechtbank omdat Fransen niet luisteren naar onze opmerkingen – Vincent Van Quickenborne, minister van Noordzee

Maar er wordt ook een klacht ingediend bij de Europese Commissie, omdat Frankrijk naliet ons land te raadplegen bij de start van het project. “België had bij het aanduiden van de zone voor het windmolenpark officieel betrokken moeten worden. Dat is niet gebeurd”, aldus de Noordzeeminister nog. “Frankrijk heeft een Europese richtlijn foutief omgezet in de interne regelgeving, waardoor ze ons land niet consulteerden. Daarom wordt er een klacht ingediend bij de Europese Commissie.”

Overleg niet voorbij

Minister Van Quickenborne benadrukt wel dat de juridische procedures verder “politiek, diplomatiek en administratief overleg” niet in de weg staan. “De dialoog is voor mij nog altijd de beste en snelste manier om tot een aanvaardbare oplossing te komen”, oppert Vincent Van Quickenborne nog. “De oplossing ligt volgens ons voor de hand: mocht het windmolenpark dieper in zee worden gebouwd, zoals dat ook het geval is voor onze windmolens, dan hebben wij geen bezwaren meer.”

De Franse regering wil tegen 2027 een nieuw windmolenpark bouwen op tien kilometer van de kust van Duinkerke. Een doorn in het oog voor onze kustbewoners, die zich de voorbije jaren luidkeels kantten tegen de komst van de 300 meter hoge windmolens op die plek. (foto Belga)©DENIS CLOSON BELGA
De Franse regering wil tegen 2027 een nieuw windmolenpark bouwen op tien kilometer van de kust van Duinkerke. Een doorn in het oog voor onze kustbewoners, die zich de voorbije jaren luidkeels kantten tegen de komst van de 300 meter hoge windmolens op die plek. (foto Belga)©DENIS CLOSON BELGA

“Als klein land met amper 67 kilometer kustlijn zijn we er toch in geslaagd om de vijfde grootste offshore windenergieproducent van de wereld te worden. Wij hebben een enorme expertise die we kunnen delen met onze Franse collega’s. De verplaatsing van het park zou een vruchtbare samenwerking tussen beide landen tot stand kunnen brengen op verschillende domeinen. Maar omdat er geen rekening wordt gehouden met onze opmerkingen, zien wij ons genoodzaakt tot deze stap. Als minister van de Belgische Noordzee zal ik er alles aan doen om de rechten van de kustbewoners, de haven van Oostende en alle andere belanghebbenden te bewaken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier