Stad Kortrijk bindt de strijd opnieuw aan met Gaselwest

Tine Soens kaartte het probleem nogmaals aan.© TVGT
Tine Soens kaartte het probleem nogmaals aan.© TVGT
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Dat er iets grondig fout is met de energieprijzen in Kortrijk, is al langer geweten. Dat bleek nog maar eens uit een tussenkomst van Tine Soens (Vooruit) op de meest recente gemeenteraad. Kortrijk heeft door Gaselwest namelijk het duurste distributienettarief voor elektriciteit van ons land. Schepen van Economie Kelly Detavernier (N-VA) belooft het probleem heel binnenkort nogmaals aan te kaarten.

“Kortrijk heeft door Gaselwest het duurste distributienettarief voor elektriciteit van ons land. Een gemiddeld Kortrijks gezin betaalt ongeveer 667,22 euro aan transport-, distributiekosten en heffingen per jaar”, aldus een verontwaardigde Tine Soens.

“In de goedkoopste regio Fluvius Limburg is dat 445,48 euro voor een gemiddeld gezin. Een verschil van maar liefst 221,74 euro, puur op basis van waar je woont. Eén tarief voor heel Vlaanderen zou niet alleen de factuur duidelijker maken, het is ook eerlijker dat de kost van elektriciteit niet afhangt van toevallig in de ene of andere regio te wonen.”

Absurd

Op Kortrijks grondgebied leidt dat soms tot absurde situaties. Sente bijvoorbeeld kent twee distributienetbeheerders. Voor Kortrijk en Kuurne is dat Gaselwest, voor Lendelede is dat Fluvius West. Het is dus afhankelijk van onder welke postcode een gezin gedomicilieerd staat, of het 467,18 euro aan transport-, distributiekosten en heffingen (Lendelede/Fluvius West) of 667,22 euro euro per jaar betaalt (Kortrijk en Kuurne/Gaselwest). Een verschil van 200 euro. Ook de Luipaardstraat in Kortrijk/Harelbeke is zo’n geval. Gemeenteraadslid Tine Soens vraagt dan ook met aandrang aan het stadsbestuur om dat nog eens aan te kaarten bij Gaselwest zelf. Een vraag waar alle drie de oppositiepartijen zich eensgezind bij aansloten.

Nieuwe meeting

“Wij hebben die vraag al eens per brief aan Gaselwest bezorgd”, reageert schepen Detavernier. “We hebben een antwoord ontvangen waaruit bleek dat wij lang niet de enige gemeente met die bezorgdheden zijn. Ik weet dat het probleem al op de raad van bestuur van Gaselwest werd besproken. Ik verwacht eerstdaags dan ook meer info. Op 9 juni zitten we nogmaals met het bedrijf samen.”

Burgers kunnen zelf de vergelijking maken via de V-test van de VREG ( https://vtest.vreg.be ). “Ik roep de Kortrijkzanen op om zelf die vergelijking voor hun specifieke verbruik te maken en mee druk te zetten op Gaselwest om die tarieven naar beneden te krijgen”, besluit Soens.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.