Deadline groepsaankoop groene stroom uitgesteld, voorlopig 36.000 West-Vlamingen ingetekend

Gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe hoopt binnen een week af te kloppen op 40.000 afgesloten energiecontracten. © Pixabay
Phebe Somers

Van de 79.000 West-Vlaamse huishoudens die geïnteresseerd waren in de provinciale groepsaankoop voor gas en elektriciteit hebben er voorlopig 35.151 mensen ingetekend. Zij gaan een contract aan met Elegant, de energieleverancier die dit jaar met het beste aanbod op de proppen kwam voor de particulieren. Normaal gezien lag de deadline om in te tekenen op 25 maart, maar plots kregen alle geïnteresseerden toch nog tijd tot en met 1 april om de knoop door te hakken. Provincieraadslid Kristof Pillaert (NVA) heeft twijfels bij dit initiatief.

“In de vergelijkende tabel die de ingeschreven West-Vlamingen voorgeschoteld krijgen staan slechts drie spelers, hoe kunnen zij zeker weten dat geen enkel ander contract betere tarieven biedt? En waarom wordt de deadline plots met een week uitgesteld?”, vroeg hij zich luidop af tijdens de provincieraad.

Gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe (Vooruit) verkondigde daarop met enige trots dat er al 35.151 particulieren en 1.241 kmo’s een contract hebben afgesloten via de groepsaankoop (respectievelijk met Elegant en Mega), dat zijn er bijna 10.000 meer dan vorig jaar. “Het is duidelijk dat we het vertrouwen van de West-Vlaming aan het terugwinnen zijn (na de samenwerking met Mega van de afgelopen twee jaren, red.). Ik vermoed dat we volgende week zullen afkloppen op een 40.000 aansluitingen, dat is 1 op 2. In een nog steeds onrustige markt met variabele contracten is dat zeker niet slecht. Die verlenging is er dus niet gekomen omdat we wanhopig zijn, enkel omdat er last-minute nog heel wat vragen binnenkwamen en we die mensen nog een kans wilden geven om een geïnformeerde keuze te maken”, aldus Vanlerberghe.

Klantbescherming

Ook over de vergelijkingsstrategie is de gedeputeerde kort: “Er zijn meer dan 65 contracten op de Belgische markt, alleen al voor elektriciteit. Het is onmogelijk om die allemaal in een bevattelijke tabel te gieten. Wij nemen de drie marktleiders (Luminus, Engie en Eneco), en dat is vast en zeker representatief. Wel belangrijk: wij nemen enkel contracten in rekening die vergelijkbaar zijn, met dezelfde voorwaarden dus. Wie dat wil, kan elk contract zelf laten vergelijken door iChoosr.”

Verder blijkt dat Elegant eigenlijk het derde goedkoopste voorstel heeft gedaan. De eerste twee werden niet weerhouden, omdat ze volgens de deputatie niet voldoende klantbescherming wilden bieden. Het gaat dan over verdoken opzegvergoedingen en onwenselijke voorschotpraktijken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier