Niet alleen in de Michelin-gids, maar ook in het nieuwe, spraakmakende boek – ‘De nieuwe ‘Turks Fruit’ – van Gustaaf Peek krijgt De Karmeliet aardig wat aandacht.
Geert Van Hecke, chef van De Karmeliet in Brugge. (Foto TB)
Het boek van Gustaaf Peek – een tot voor kort niet zo bekend auteur bij ons – brengt het verhaal van Tessa en Marius, die hun hele leven lang verliefd zijn op mekaar, maar die toch maar in episodes een koppel vormen. Eén van die episodes speelt zich af in… Brugge. Marius wil met Tessa vieren dat hij vaste columnist wordt van een grote Nederlandse krant en trakteert haar met een nachtje Brugge én een ‘etentje’ in… jawel, De Karmeliet.
In de bestseller krijgt De Karmeliet aardig wat aandacht.
Eerst doemt Brugge als decor en zoeken Tessa en Marius de weg van hun hotel naar De Karmeliet. Ze moeten daarvoor “colonnes Russen en Chinezen” trotseren voor ze op een Bruggeling – “die wonderlijk mooie benaming die Tessa hem hag geleerd” – stoten die hen de weg naar de Langestraat en De Karmeliet kan wijzen.
Tessa heeft voor de gelegenheid een feestelijke rode jurk aangetrokken die ze cadeau kreeg van Marius. “Iedereen moest haar opmerken”, vond Marius die “het personeel, en vooral de jonge obers observeerde en die opveerde wanneer hun blikken weerloos op de plagend blote bovenranden van haar borsten vielen…”
Aan Geert Van Hecke vroegen we of hij wist dat De Karmeliet in dat boek figureerde. Nee, hij was er niet van op de hoogte, maar, zo liet zijn vrouw weten, zodra ze daartoe de tijd heeft, zal ze het boek zeker lezen.
Wat wij haar én ook u ten stelligste aanraden. Het boek is overigens veel meer dan alleen maar ‘de nieuwe Turks Fruit’, hoe indrukwekkend dàt ook al zou zijn, natuurlijk.
Godin, held van Gustaaf Peek is een uitgave van Querido en is ook ‘bekroond’ als Boek van de Maand in het Nederlandse tv-programma De Wereld Draait Door.
Horeca
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier