Nadat sterrenchef Filip Claeys (De Jonkman/Brugge) vorig jaar tot culinaire persoonlijkheid van het jaar werd uitgeroepen, is zijn sous-chef Jonathan Oliver maandag Viskok van het Jaar 2015 geworden. Zijn combinatie van Noordzeetong met spitskool en pastinaak wist de jury op Horeca Expo in Gent te overtuigen.
Jonathan Oliver ging voor een gerecht met Noordzeetong.
In een demonstratiekeuken streden maandagnamiddag Bart Gils (Het Keizershof/Turnhout), Jonas Haegeman (De Vijf Seizoenen/Brakel), Jean-Philippe Vormezeele (Boury/Roeselare), Jonathan Oliver (De Jonkman/Brugge) en Dimitri Van Berlo (Chef’s Table/Burcht) om de titel. De vijf werden gekozen op basis van een eerder ingediend recept. De voorselectie werd gedaan door vertegenwoordigers van de belangrijkste restaurateursverenigingen en voorgezeten door North Sea Chef Rudi Van Beylen (Hof ten Damme).
Laureaat Jonathan Oliver, die amper een jaar in De Jonkman werkt en daarvoor onder meer aan de slag was bij Pure C, zette tong centraal. “De smaakzetting was heel eenvoudig, maar puur”, zegt hij. “Ik koos daarbij ook voor verse seizoensgroenten pastinaak en spitskool.” Oliver zegt dat de liefde voor Noordzeevis hem wordt ingegeven door tweesterrenchef Filip Claeys. Hij hoopt nog twee jaar als sous-chef in De Jonkman te werken, vooraleer zijn eigen project op te starten.
Naast de ‘Viskok van het Jaar’-trofee, ontworpen door kunstenaar Tuur De Rijbel, gaat de winnaar naar huis met een diploma, een cheque ter waarde van 1.250 euro, een waardebon van 250 euro te besteden bij groothandel ISPC en een dinerkaart voor twee personen in het driesterrenrestaurant Hof van Cleve in Kruishoutem.
(Belga)
Horeca
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier