Vrijdag 30 juni ondertekenden de Provincie West-Vlaanderen en gemeente Koksijde de samenwerkingsovereenkomst tussen beide partijen over de opmaak van het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP) voor het strategisch projectgebied Reconversie Militaire Basis Koksijde. Deze verbintenis houdt een wederzijds inhoudelijk en financieel engagement in om de herbestemming van het ca. 400 ha groot gebied op lange termijn te verzekeren.
De ondertekening van deze samenwerkingsovereenkomst illustreert mooi dat belangrijke dossiers duidelijk worden geformuleerd in overeenkomsten. In de overeenkomst onderschrijven beide partijen de wil om het PRUP te finaliseren tegen de zomer van 2024. Daarom worden nu het grafisch plan en voorschriften maar ook het milieueffectenrapport (MER) geactualiseerd en wordt er een onteigeningsplan opgemaakt.
In het voorjaar van 2024 zal het plan voorgelegd worden aan het brede publiek tijdens een openbaar onderzoek. Burgemeester Marc Vanden Bussche hoopt dat alles nog voor de verkiezingen is afgerond.
Uitbreiding Golf ter Hille
Een belangrijk onderdeel van de samenwerkingsovereenkomst zijn de concrete afspraken die gemaakt worden in verband met compensaties voor de uitbreiding van Golf ter Hille. De provincie zal in het PRUP landbouwgrond en natuurgebied bestemmen.
Op die manier is er voor de uitbreiding van Golf ter Hille voldoende compensatiegrond voor de inname van landbouwgebied dat dan een recreatieve functie zal krijgen. Hiermee wordt ook voldaan aan de afspraak met het kabinet van minister Demir om extra bos te voorzien in de gemeente Koksijde.
Strategisch project ‘De Nieuwe Basis’
Daarnaast is het ook de bedoeling om in het strategische project ‘De Nieuwe Basis’ de bestemmingen die vastgelegd zijn in het PRUP om te zetten in een uitvoeringsgerichte aanpak en concrete aanpassingen op het terrein te verwezenlijken. Het actieprogramma van het strategische project mét het nieuwe logo werd in januari 2022 voorgesteld.
In de komende jaren zullen verschillende partijen aan een aantal concrete acties werken, zoals gesprekken over de verkoop van het terrein, lanceren van de deelprojecten, voorbereiden van concrete realisaties op het terrein, nadenken over tijdelijke invullingen, fasering, financiële haalbaarheid, participatie op verschillende momenten in het plan en ontwerpoefeningen.
Afgewerkt PRUP tegen zomer 2024
Sinds 2013 wordt er gewerkt aan de opmaak van een provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP) voor het project van de militaire basis in Koksijde. In dit planningsproces werden volgende doelstellingen naar voor geschoven: ruimte geven aan de recreatieve luchtvaart op de site, een aanbod voorzien voor lokale bedrijventerreinen en woongelegenheden, de open ruimte, het landbouwgebied en de groenvoorzieningen in het gebied versterken, fietsverbindingen voorzien, ruimte voor gemeenschapsvoorzieningen zoals de technische diensten van de gemeente en een containerpark, ruimte voor een wetenschapspark en dronetechnologie.
In december 2017 werd de startnota van het PRUP goedgekeurd en een publieke raadpleging georganiseerd. Momenteel wordt het PRUP geactualiseerd, met de bedoeling om een definitief afgewerkt PRUP te hebben tegen de zomer van 2024.
Gedeputeerde voor ruimtelijke ordening, Sabien Lahaye-Battheu: “Participatie van alle betrokken partijen”
De Vlaamse regering gaf in 2012 de opdracht aan de provincie West-Vlaanderen om een toekomstvisie rond de militaire basis uit te werken. De samenwerking tussen de gemeente en de Provincie voor dit project loopt al vele jaren goed, dit willen we dan ook expliciteren in deze samenwerkingsovereenkomst. Het Masterplan dat werd opgemaakt is geëvolueerd naar een scoping-nota. Participatie van alle betrokken partijen, met name Defensie, de gemeente Koksijde en Veurne en de bewoners, was daarbij belangrijk.”
“Twee jaar geleden zijn we gestart met het strategische project, waarbij Koen Vanneste de trekker van het project was en instond voor de planning. We zetten nu de laatste rechte lijn in om het ruimtelijk uitvoeringsplan afgewerkt en goedgekeurd te krijgen zodat we, eens de definitieve beslissing van de vervreemding van de site valt, we een plan klaar hebben en meteen kunnen starten met effectieve verwezenlijkingen op het terrein.”
Burgemeester Marc Vanden Bussche: “Enorme vertraging in het dossier”
“We geven de volledige medewerking aan de Provincie om de dynamiek in het project van de reconversie van de militaire basis hoog te houden en dit tegen de zomer van 2024 te kunnen finaliseren. Bijkomend zijn we de provincie dankbaar dat we via het PRUP ook stappen vooruit kunnen zetten in de uitbreiding van Golf ter Hille (door de nodige compensaties te voorzien).
“Wat we echter met lede ogen aanzien is de enorme vertraging in het dossier omdat we nog altijd niet onze technische diensten in de kazerne kunnen onderbrengen. De gemeente Koksijde is dan wel als enige aangesproken om het projectgebied in zijn totaliteit aan te kopen, maar Defensie is blijkbaar niet gehaast om te verkopen. Er is wel beloofd dat ze op papier een tegenbod zouden doen voor ons bod van 33 miljoen, maar we hebben nog niets gezien en het blijft oorverdovend stil aan die kant.”
“De regel is wel dat je niet onder de schattingsprijs kunt verkopen, maar hun schattingsprijs is 50 miljoen euro, die van onze schatting bedraagt 32 miljoen euro. Er is ook geen bemiddelaar aangesteld, en alles verloopt ontzettend stroef. Wel is er nog een onteigeningsplan, dat we als stok achter de deur houden: als gemeente zijn we de eerste gerechtigde om te kunnen onteigenen!”
De burgemeester verwijst ook naar het feit dat de compensatie van stukken agrarisch gebied op gemeentelijke grond van Koksijde als ‘gronduitwisseling’ met onder andere Middelkerke en Veurne de indruk kan wekken dat daarbij de andere gemeentes profijt halen. “Dat is een discussie die bovenlokaal moet worden gevoerd. Het is eerder een ingewikkeld boekhoudkundig verhaal op Vlaams niveau, die draait om de inkleuring van gronden als (her)bestemming. Het klinkt onlogisch, maar als gemeente Koksijde hebben wij over deze compensatie geen zeggenschap. Wel zouden we graag zeggenschap hebben over hoe we die compensatie aanpakken.”
Omdat net dit weekend opnieuw de Airshow van West Aviation Club plaatsvindt stelt de burgemeester nog even duidelijk dat in de plannen van De Nieuwe Basis er naast de recreatieve zone voor sportvliegtuigen (met drie landingsbanen van 799 meter) nog altijd ruimte blijft voor (uitzonderlijke) grotere vliegtuigen. Gedurende een drietal dagen per jaar kan dan de grote en langste landingsbaan, die oost-west is gelegen, worden gebruikt voor bijvoorbeeld F16-toestellen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier