Paul Gheysens over omstreden golfproject in Knokke-Heist: “Slechts een deel van de grond is gecontamineerd met PFOS”
Volgens vastgoedontwikkelaar Paul Gheysens is slechts een deel van de meer dan 325.000 kubieke meter grond die gestapeld is op Knokke Golf gecontamineerd met PFOS. “Dit deel bedraagt 9 à 10.000 kubieke meter”, klinkt het dinsdag in een persbericht van zijn bedrijf Ghelamco. Die grond ligt op het stuk voor bouwkundige toepassing – 22.104 kubieke meter – en zou ook duidelijk afgescheiden zijn van de resterende grond. “Er is een plan van aanpak uitgewerkt om de grond voor bouwkundige toepassing verder te karakteriseren en binnen het regulier kader een gepaste bestemming te geven”, klinkt het.
Eind vorige week waren er berichten in de media dat Gheysens ongeveer 325.000 kubieke meter grond zou moeten weghalen van zijn omstreden golfproject in Knokke-Heist. Volgens het Departement Omgeving aan VRT Nieuws werden door de afdeling Handhaving in mei vorig jaar controles uitgevoerd, op basis waarvan processen-verbaal werden opgemaakt “voor het uitbaten van een onvergunde exploitatie en onvergunde stedenbouwkundige handelingen. Daarnaast was er ook nog PFAS gevonden in de aarde“, klonk het. Om de werken te kunnen starten, moet de grond er worden weggehaald.
W-TOP
Gheysens zegt dinsdag dat voor de grond die gestapeld is in Knokke Golf in 2020 “een Werfgebonden Tussentijdse OpslagPlaats, afgekort W-TOP, werd ingericht en vergund”. Bij de aanvoer van de grond werd ook het ketenzorgsysteem voor grondverzet strikt gevolgd, verzekert hij. “Voor elke kubieke meter aangevoerde grond zijn dan ook de bodembeheerrapporten afgeleverd door de door OVAM erkende bodembeheersorganisatie Grondbank vzw en werden de nodige eindverklaringen bezorgd. Hierbij werd geattesteerd dat 303.035 kubieke meter bodemmaterialen met milieukwaliteit ‘vrij hergebruik’ en 22.104 kubieke meter bodemmaterialen voor bouwkundige toepassing werd aangeleverd.”
Na een burenklacht vorige zomer werden vier stalen van de grond genomen, waarbij één positief testte op PFOS, “welke de toetsingswaarde vrij gebruik met een factor 1,5 overschrijdt”, bevestigt Gheysens. Hij wijst erop dat ten tijde van de aanvoer, grond nog niet werd onderzocht op deze ‘forever chemical’.
De vergunning voor de W-TOP is intussen verlopen, erkent hij, maar “het initiatief wordt genomen om de termijn van de vergunning te verlengen in afwachting van de toepassing van de grond binnen het Knokke Golf-project of andere projecten.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier