Knokkenaar Peter Taffeiren opgelucht na vonnis rechter: “Paul Gheysens wil 350.000 m2 poldergrond bebouwen”

Peter Taffeiren (rechts) is in een ‘golfoorlog’ verwikkeld met Paul Gheysens: “Het is wachten op de uitsprak van de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Persoonlijk ben ik niet gekant tegen een polderlandschapsgolf.” © belga/Marc De Bree
Stefan Vankerkhoven

“Paul Gheysens wil 350.000 m² poldergrond bebouwen met een golfhotel. Dat is 2 km kustlijn volbouwen met 250 gebouwen van zeven meter façade”, zegt Peter Taffeiren uit Knokke-Heist. De Brugse burgerlijke rechtbank gaf hem deze week gelijk in zijn geschil met de vastgoedontwikkelaar. Nu wil hij via de Raad voor Vergunningsbetwistingen het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan laten vernietigen die de megalomane plannen van Paul Gheysens in de Knokse polders mogelijk maken.

In 2020 ondertekende Peter Taffeiren, zelf vastgoedontwikkelaar en eigenaar van een stoeterij, een contract, waarin hij zich bereid verklaarde om 1 hectare poldergrond te verkopen aan Paul Gheysens. De eigenaar van bouwfirma Ghelamco en voorzitter van voetbalclub FC Antwerp wou immers een tweede golf realiseren in Knokke-Heist.

Voorwaarden

“Ik had daar aanvankelijk geen problemen mee, maar veiligheidshalve liet ik enkele ontbindende voorwaarden noteren in die verkoopovereenkomst. Er mocht niet op mijn grond gebouw worden”, vertelt Peter Taffeiren. Paul Gheysens kreeg een vergunning, nadat toenmalig Knoks burgemeester Leopold Lippens een een nieuw gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan liet opstellen.

“Dat plan gaf Paul Gheysens een blanco cheque om een megalomaan golfhotel te bouwen in recreatiegebied, waar permanente graslanden waren en de boeren akkerbouw teelden. Maar dat plan was zo kaduc, het werd gedicteerd door Paul Gheysens en bevatte nauwelijks voorwaarden om de polders te beschermen. Moest Leopold Lippens vanuit zijn graf zien welk monsterlijk project hij mee gecreëerd heeft, hij raakt in shock.”

Vergunning

“De grootte van het project vereiste een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan. Vlaams minister Zuhal Demir keurde een eerste plan af en – o wonder – gaf amper tien maanden later haar zegen voor een nauwelijks gewijzigd project. Er ging amper 30 centimeter van de hoogbouw af. Paul Gheysens wil 350.000 m² in de polders bebouwen. Dat is alsof je 2 km kust bebouwt. Onbegrijpelijk! Tegen de Vlaamse vergunning ben ik in beroep gegaan bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen”, aldus Peter Taffeiren.

Het dispuut tussen vastgoedontwikkelaars Peter Taffeiren en Paul Gheysens mondde uit in bedreigingen en in een procedure voor de burgerlijke rechtbank in Brugge. “Twee jaar geleden heeft Paul Gheysens mijn vrouw bedreigd, hij hield haar auto staande, voor de ogen van onze zoon. Ik heb geen klacht ingediend bij de politie, maar wel de bekende Gentse strafpleiter Christine Mussche ingeschakeld”, zegt Peter Taffeiren.

Burgerlijke rechtbank

Deze week gaf de burgerlijke rechtbank Peter Taffeiren gelijk: de ontbindende voorwaarden in de verkoopovereenkomst werden geschonden, waardoor die nietig verklaard is. Maar Paul Gheysens legt zich niet neer bij die beslissing en gaat in beroep tegen het vonnis.

Is het een Pyrrusoverwinning van de ene concurrerende vastgoedontwikkelaar en paardenfokker op de andere? Peter Taffeiren: “We zijn actief op totaal andere domeinen. Ik fok Belgische warmbloeden voor de sport, Paul Gheysens investeert in Arabische paarden voor de show. Oké, we hebben alle twee vastgoedprojecten in Polen, omdat dit een groeimarkt is en Europa subsidies geeft. Maar ik realiseer kustappartementen, Paul Gheysens specialiseert zich in kantoorgebouwen. Van concurrentie of afgunst is geen sprake.”

Boze boeren

Hoe moet het nu verder? Peter Taffeiren: “Het is wachten op de uitsprak van de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Persoonlijk ben ik niet gekant tegen een polderlandschapsgolf. Een democratische golf, waar de gewone man en balletje kan slaan. Iets multifunctioneel, waar je ook kunt fietsen, wandelen en vissen. Een plek met respect voor de natuur en de waterhuishouding, waarvoor de Nachtegaalhoeve niet moet afgebroken worden, de Nieuwstraat kan blijven gebruikt worden doro fietsers en waar de grachten behouden blijven. Daar kunnen ook de natuurverenigingen mee leven.”

“Paul Gheysens daarentegen wil de meest exclusieve golf van ons land realiseren. De boeren moesten hun land afstaan en zijn terecht boos. Inmiddels werden beschermde, permanente graslanden omgeploegd. De landbouwers voelen zich misbruikt. Paul Gheysens betaalde de prijs van landbouwgrond om bouwgrond te verwerven. Dat is onrechtvaardig.”

Paul Gheysens kondigde al aan in beroep te gaan tegen de uitspraak.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier