Op bezoek bij het huis van de toekomst

Ann Goethals en Ludwig Van Wonterghem bij het kloppend hart van hun klimaatneutrale woning. (foto BRU) © BR1 BRU
Redactie KW

Op 6, 7, 11, 13 en 14 november stellen een 100-tal eigenaars van een duurzaam verbouwde woning de deuren open voor het grote publiek in Vlaanderen. Zowel Ludwig Van Wonterghem en Ann Goethals als Lucas en Alice Van Wonterghem uit Kuurne zetten die dagen de deuren open van hun duurzame, bio-ecologisch verbouwde woning.

Het thema duurzaamheid is actueler dan ooit, onder andere door de top in Glasgow waar bijna 200 landen naar manieren zoeken om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Het platform Ecobouwers wil daarom particulieren en bedrijven een duwtje in de rug geven om duurzaam, bio-ecologisch of passief te gaan bouwen.

Ecobouwers opendeur

“Ecobouwers is één van de drukst bezochte onafhankelijke bouwsites over duurzaam bouwen en wonen van Vlaanderen, met meer dan 800.000 bezoekers per jaar”, legt Jurgen Naets, Project Manager Klimaat en Energie van de Bond Beter Leefmilieu uit. “We willen meer duurzame en energiezuinige huizen in Vlaanderen. Jaarlijks organiseren we daarom Ecobouwers opendeur. Mensen met bouwplannen kunnen dan gratis een kijkje nemen bij en leren van mensen die al duurzaam bouwden.”

“De rondleiding gebeurt telkens in kleine groepjes, met een warm onthaal bij mensen thuis. Duurzaam bouwen hoeft ook niet per se duurder te zijn. Door andere methodes en materiaalgebruik kan het soms goedkoper zijn. Daarnaast is van belang naar welke kosten wordt gekeken”, besluit Jurgen Naets. Een van de woningen die je kan bekijken is die van Ludwig Van Wonterghem en Ann Goethals, in de Twaalfde Liniestraat 42.

Op hun tijd vooruit

“Van jongs af dragen wij beiden de ecologische gedachte hoog in het vaandel”, opent Ludwig. Toen Ludwig en Ann in 1993 hun woning aankochten, was deze allesbehalve ecologisch. Na zeven jaar had het koppel een plan voor ogen dat ze gefaseerd zouden uitvoeren. “De eerste aankoop was een pelletkachel”, gaat Ludwig verder. “Op dat moment waren we een unicum in West-Vlaanderen. Niemand anders in onze provincie had zo’n kachel.”

“Later plaatsten we ook nog drievoudig glas in onze ramen, dat we in Duitsland moesten kopen. De muren van onze woning werden geïsoleerd met vlas en onder onze parketvloer werd een laag van 24 centimeter aan gemalen flessenkurken aangebracht. Alle elementen die werden gebruikt bij de renovatie van onze woning zijn composteerbaar en dus circulair.”

Elektriciteit

Van de huidige hoge energieprijzen hebben Ludwig en Ann geen last, aangezien ze vier jaar terug hun woning afkoppelden van het openbaar energienet en zelf alle elektriciteit gingen produceren. “Tijdens de zomermaanden wordt onze elektriciteit geproduceerd door onze zonnepanelen”, gaat Ludwig verder, die industriële elektromechanica studeerde.

“In de maanden met minder zon, zorgt onze pelletverwarming ervoor dat er elektriciteit wordt opgewekt. Ik maakte daarom zelf een constructie waarmee het mogelijk werd om de wintermaanden door te komen. Een motor die aan onze pelletketel aangesloten is, produceert elektriciteit, net als onze zonnepanelen. Energie die we ‘over’ hebben, wordt netjes opgeslagen in onze batterij. Wanneer we tijdens de donkere winterweken dus te weinig uit onze zonnepanelen kunnen halen, neemt onze pelletketel over.” (BRU)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier