Op de hoek van de Kortrijkse- en Droge Janstraat in Izegem prijkt sinds kort een nieuwbouw waar Residentie Ravelijn onderdak vindt. Het gaat om een privaat-sociaal woonproject waar verschillende mensen met een verstandelijke beperking zelfstandig en met wat lichte ondersteuning te laten wonen.
Het gaat om een initiatief dat werd gelanceerd door Pieter Haesbrouck en zijn vrouw Saskia Vanderhaeghe. Zij waren eigenaar van een oud huurhuis en aanpalende studio, maar dat zomaar slopen en vervangen door “nog maar eens” een nieuwbouwappartement zagen ze niet meteen zitten. Uiteindelijk vonden ze iets met meer maatschappelijke waarde. ““We merkten dat mensen met een beperking niet makkelijk een geschikte en betaalbare woning vinden. Nochtans zijn ze vaak prima in staat om, mits begeleiding, zelfstandig te wonen. Misschien moesten we dus zelf maar betaalbare huurwoningen voor die doelgroep bouwen”, liet Pieter eerder al in onze krant optekenen. Zo geschiedde.
Het koppel contacteerde verschillende organisaties uit de regio en kreeg een enthousiaste reactie terug van Inoa (voorheen Sint-Idesbald – nvdr.), waar ze kinderen, jongeren en volwassenen met een (vermoeden van) beperking of kwetsbare achtergrond begeleiden. “We besloten een samenwerking op te starten”, vertelt coördinator Lisa Bekaert. “Het resultaat is dat er hier sinds eind augustus al drie personen ingetrokken zijn, die wij op gepaste wijze begeleiden. Om dat te doen werken we samen met hoofdbegeleider Karel Boeve, mobiele begeleiders Sofie Pattyn, Jens Algoet, Judith Cloostermans en ortho-agoge Eline Defieuw. Uniek aan deze woonvorm is dat we naast de individuele mobiele begeleiding ook de aanwezigheid van een begeleider voorzien op de cruciale momenten tijdens de week en in het weekend.”
Zelfstandigheid
“De personen die hier komen wonen streven een zekere zelfstandigheid na en zitten in een soort tussenfase tussen volledig begeleid en zelfstandig wonen. Op termijn zullen hier nog meer bewoners terecht kunnen, maar we willen gefaseerd werken en geleidelijk aan opbouwen. In totaal zijn er zeven appartementen. In Izegem en de ruimere regio was er nog geen zo’n specifiek aanbod, dus we zijn blij dat we deze blinde vlek wat kunnen opvullen.”
Voorbeelden van profielen van mensen die in residentie Ravelijn komen wonen, kunnen volgens de begeleiders zijn “Het kan gaan om jong-adolescenten die hun eerste stappen op vlak van zelfstandig wonen zetten, en/of mensen die deugd hebben van de veiligheid en omkadering die er wordt geboden door de begeleiding”, klinkt het. “Als iemand interesse heeft om hier te komen wonen of een hulpvraag heeft, dan kunnen ze zich altijd aanmelden via ons loket, waarbij de vraag verder bekeken wordt. De ondersteuning is een tiental uur aanwezigheid van de begeleider voor alle mensen van de residentie Ravelijn. We spreiden dit over verschillende momenten in de week, ongeveer anderhalf uur per dag. Binnen deze blokken van aanwezigheid, bieden we ondersteuning op maat aan waar nodig. We zorgen er als een goede huisvader ook voor dat onderling alles goed verloopt. Het gaat niet om een vorm van samenwonen, maar uiteraard moet je ook met je buren door één deur kunnen. Daarnaast voorzien we een uur ambulante of mobiele begeleiding per persoon. Hierbij vertrekken we vanuit hun vragen en mogelijkheden dit vanuit alle levensdomeinen. Bijvoorbeeld ondersteuning bij een doktersbezoek, een gesprek waarin we de gedachten helpen kaderen enz. Als team voorzien we naast de begeleiding van personen vanuit residentie Ravelijn ook mobiele begeleiding voor personen uit de regio.”
Geborgen en veilig
De residentie kreeg de naam Ravelijn, een verwijzing naar het buitenwerk van een historische vesting. “Om te symboliseren dat de inwoners geborgen en veilig zijn in hun nieuwe woonst”, aldus Pieter. Het team is nog op zoek naar een nieuwe mobiel begeleider in Izegem. De vacature kan je via deze link vinden. Wie interesse heeft om er te komen wonen, kan contact opnemen via roeselare@aanzetloket.be.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier