Woonontwikkelaar Caaap heeft een omgevingsvergunningsaanvraag ingediend voor een bouwproject op de voormalige gronden van natuursteenbedrijf Lanssens langs de Krakeleweg, Sluisstraat en Sint-Pieterskaai in Brugge. Het project ‘Kaaidistrict’ bevat onder meer duurzame kantoren, 179 woningen met woontoren van 50 meter hoog.
De omgevingsvergunningsaanvraag omvat enerzijds een stedenbouwkundig luik voor het bouwen van meergezinswoningen en de omgevingsaanleg na sloop van de bestaande bebouwing. Anderzijds is er een milieuluik voor het exploiteren van warmtepompen, hoogspanningscabines en parkeerplaatsen en het uitvoeren van bronbemaling. Als derde luik komt er nog een klein handelsluik voor het uitbaten van de maakwinkels.
Stadsvernieuwing
“Met dit project starten we de ontwikkeling van het stadsvernieuwingsproject Kaaidistrict”, vertelt schepen voor ruimtelijke ordening Franky Demon.
Het project bestaat uit twee gebouwen en een centraal makersplein. Het hoofdvolume wordt ingeplant langs de sluis. Op het gelijkvloers wordt een makershal voorzien die ruimte zal bieden voor de lokale maakeconomie en plaats biedt aan de bedrijven die in de stad geen plaats meer vinden.
Woontorens
“Hierin komen ateliers, handelsruimte en kantoren voor de lokale makers. Denk maar aan meubelmakers, chocoladefabriek, drukker, schrijnwerkers, kunstenaars, mode-ateliers, herstel en werkplaatsen,… De nabijheid van de binnenstad zorgt voor werknemers en een afzetmarkt”, verduidelijkt Franky Demon.
Boven deze dubbelhoge makersplint wordt een woontoren voorzien met hoogteaccenten op de hoeken van het bouwblok. Zo is er aan de zijde van de stad een toren van 27 m hoog en aan de zijde van de haven, ter hoogte van de Sluisstraat, is een toren van 50 m hoog gepland. Deze torens passen op een kruispunt met hogere industriële installaties en windturbines.
Publiek plein
Langs de Krakeleweg wordt een tweede kleiner bouwblok gepland van 29 m hoog met een plint bestaande uit een handelsruimte voor makers en daarboven woningen. In totaal worden 179 woningen, 760 m² kantoren en 2.962 m² maakateliers voorzien. Onder het hoofdvolume komt een ondergrondse parking die toegankelijk zal zijn via de Sluisstraat.
“Tussen de twee gebouwen wordt een plein aangelegd. Zo wordt het zowel voor de creatieve ondernemers en makers als voor de bezoekers die komen winkelen een aangename site om te vertoeven. De ontwikkeling van de site wordt omkaderd door de conceptstudie van het stadsvernieuwingsproject Kaaidistrict. De voormalige site Lanssens vormt hierin het begin van het makersdistrict”, aldus de Brugse schepen.
Lees ook: Brugge krijgt een kaaidistrict
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier