Actievoerders starten crowdfunding om juridische strijd tegen uitbreiding woongebied en jachthaven te betalen: “Willen gespecialiseerde advocaten”

Het geplande gebied met 1.000 wooneenheden en 600 extra ligplaatsen bij de jachthaven in Nieuwpoort kwam eerder dit jaar in opspraak. De aanwezigheid van achttien wulpen strooiden roet in dat toekomstplan. © GF/PB
Redactie KW

Het geplande gebied met 1.000 wooneenheden en 600 extra ligplaatsen bij de jachthaven in Nieuwpoort kwam eerder dit jaar in opspraak. De aanwezigheid van achttien wulpen strooiden roet in dat toekomstplan. De vzw Bescherm Bomen en Natuur startte intussen al vijf juridische procedures en hoopt via een crowdfunding extra geld binnen te halen zodat ze gespecialiseerde advocaten kunnen aanstellen.

In 2018 werd een eerste plan uitgewerkt om een nieuw stadsdeel in Nieuwpoort te ontwikkelen bij de jachthaven en niet ver van het natuurgebied De IJzermonding. Toen al werden het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan en het milieu-effectenrapport (MER) goedgekeurd, maar omdat de uitvoering op zich liet wachten moest er een nieuw MER opgemaakt worden. De regels zijn vandaag strenger en door protest van onder meer vzw Bescherm Bomen en Natuur zit het plan opnieuw in de koelkast.

Fauna flora

“Het gaat uiteraard om veel meer dan die achttien wulpen alleen”, benadrukt Ivan De Clerck van de vzw. “De effecten van het geplande project zullen grote gevolgen hebben voor de fauna en flora daar. Ik denk maar aan de bijkomende drukte die die woongelegenheden en extra ligplaatsen zullen genereren. De vele vogels in de buurt zullen minder rust hebben en de bodem van de havengeul zal vaker omgewoeld worden door de vele vaarbewegingen.”

Financiële steun

“Het project is opgedeeld in zeven deelprojecten. Vijf beroepsprocedures hebben we momenteel lopen bij de provincie en het Departement Omgeving. We willen echter de zeven projecten betwisten voor de Raad voor Vergunningsbetwistingen met gespecialiseerde advocaten. Daarom is er nood aan financiële steun.” (GUS)

Momenteel is via de crowdfunding al meer dan 1.200 euro ingezameld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier