“Wie zit te wachten op 1.000 woningen die enkel ‘happy few’ kan betalen?”: natuurverenigingen kanten zich tegen nieuw stadsdeel bij jachthaven

“De vertraging in dit dossier toeschrijven aan 18 wulpen is wel heel kortzichtig. Waar de burgemeester dat aantal haalt, is me trouwens niet duidelijk. Er leven daar veel meer vogels”, zegt Ivan De Clerck. © GF/PB
Redactie KW

De stelling van Nieuwpoorts burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V) dat 18 wulpen, een beschermde vogelsoort, het geplande stadsdeel met 1000 wooneenheden en 600 ligplaatsen voor jachten tegenhouden, schiet bij Bruggeling Ivan De Clerck (68) van vzw Bescherm Bomen en Natuur in het verkeerde keelgat. “Dit project draait enkel om geldgewin. Deze strijd voor de natuur willen we koste wat het kost winnen.” Intussen lopen er zes openbare onderzoeken.

In januari 2020 werd het goedgekeurd provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan ‘rechteroever jachthaven Nieuwpoort’ gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Op dit moment lopen de openbare onderzoeken voor het verlenen van de verschillende vergunningen om het project te kunnen realiseren op de site van 81,6 hectare, dat zijn ruim 160 voetbalvelden, gelegen bij de jachthaven, Nieuwpoort-Stad en de Koninklijke Baan. De bedoeling is om er 600 ligplaatsen te creëren. Daarnaast omvat het plan ook 1000 wooneenheden, jachthavengebonden bedrijvigheid, handel en horeca.

“Het is simpel: deze plannen mogen niet uitgevoerd worden” – Ivan De Clerck

Als het van verschillende natuur- en milieubewegingen afhangt, dan komt er van dat plan niets in huis. Vorige week was Nieuwpoorts burgemeester Vanden Broucke nog ontgoocheld dat een beschermde vogelsoort roet in het eten gooit, maar Ivan De Clerck van vzw Bescherm Bomen en Natuur onderlijnt dat er veel meer aan de hand is. “We dienden tegen alle aangevraagde vergunningen reeds bezwaar in. Wanneer de provincie alsnog het licht op groen zou zetten, trekken we naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Deze plannen mogen niet uitgevoerd worden.”

Te grootschalig

Waarom de vzw van De Clerck er zo tegen gekant is? “Niemand zit hierop te wachten. Dit project is te grootschalig en zorgt niet voor extra betaalbare woongelegenheden. Appartementen op die locatie, vlakbij de jachthaven, de havengeul en het natuurgebied IJzermonding, zullen voor miljoenen op de immobiliënmarkt komen. In tijden van ontharding, zal hier zo’n terrein gebetonneerd worden. Bovendien zal de mobiliteitsdruk immens zijn. Het projectgebied ligt op een halve kilometer van vogelrichtlijn- en VEN-gebied met een hoge natuurwaarde. De extra druk op die fragiele natuur zal groot zijn, want er komen minstens 2000 bewoners bij.”

“De vertraging in dit dossier toeschrijven aan 18 wulpen is wel heel kortzichtig”

“Bovendien dreigt acht hectare landbouwgrond te verdwijnen en er bevindt zich een archeologische site uit de Eerste Wereldoorlog op de terreinen. De vertraging in dit dossier toeschrijven aan 18 wulpen is wel heel kortzichtig. Waar de burgemeester dat aantal haalt, is me trouwens niet duidelijk. Er leven daar veel meer vogels. Ik denk maar aan de slaapplaats voor 4.000 meeuwen vlakbij het projectgebied.”

Ivan De Clerck en zijn vzw weten zich gesteund door heel wat bemoedigende reacties op sociale media. “Het doet deugd dat we niet alleen staan in onze strijd. Met onze vzw hebben we al duizenden bomen gered in heel Vlaanderen. Hier gaat het om natuur waarvoor we tot het uiterste willen gaan. Deze site mag geen eiland worden exclusief voor kapitaalkrachtige mensen die er hun tweedeverblijf inrichten. Laat het zoals het nu is.”

Strijdvaardig

De gepensioneerde natuurstrijder besluit met een eigenaardigheid. “Wist je trouwens dat er reeds twee nieuwe openbare onderzoeken zijn gestart nadat we pas eind vorig jaar onze bezwaarschriften hadden ingediend? Daarin worden onze tegenargumenten al weerlegd. Zo zie je maar dat er bijzonder kort op de bal wordt gespeeld en dat het dossier extra moeilijk wordt gemaakt door alles op te splitsen in verschillende vergunningen, maar wij blijven strijdvaardig en gefocust.” (GUS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier