In de vismijn starten twee Oostendse brouwerijen met de productie van bier en het stoken van gin, jenever en whisky. Brouwerij Stene en de Bère Brouwers slaan de handen in elkaar voor de eerste maritieme brouwerij aan de kust. “We zullen onze tanks koelen met zeewater” luidt het.
“Voor ons startte het in de zomer van 2019 na een familieweekend in de Vlaamse Ardennen waar we een brouwerij bezochten”, zeggen Nico De Dobbeleer en Koen Bauwen. De schoonbroers raakten geïntrigeerd en kopen los van elkaar een thuisbrouwkit voor 5 liter bier. “Toen we dat van elkaar vernamen zijn we gaan samenwerken. We ontdekten het brouwen en tijdens de lockdown verdiepten we ons erin. We verfijnden recepten en kochten grotere ketels. We hebben veel gebrouwen en geproefd. Pas toen het op punt stond, hebben we ons bier gelanceerd.”
Stene tripel
Met hun Brouwerij Stene brachten ze Stene Tripel uit. “Met romige en geparfumeerde moutigheid”, prijst het duo hun tripel van 9% aan. “We zochten verschillende namen, maar vonden de verwijzing naar onze woonplaats Stene zo sterk dat we ons blond bier zo noemden. Op het etiket prijkt de bekende molen. “We wilden Stene tonen. Voor de verdeling spraken we eerst de plaatselijke restaurants en cafés aan. Er bleek interesse en al gauw was onze tripel ook te koop in De Spar, Delhaize en Jumbo. Nu is onze tripel ook in kleinere winkels in Oostende te koop.” Het brouwen in eigen ketels bleek intensief en al gauw besliste het duo om 2.000 liter te brouwen bij een collega. “Het eerste jaar brouwden we 5.000 liter en nu zitten we al aan 8.000 liter. We maakten eenmalig ook een ‘barrel aged tripel’ waarbij we onze Stene Tripel een jaar lang op eikenhouten vaten lieten liggen”, klinkt het trots.
“We willen onze tanks koelen met gezuiverd zeewater”
Het duo had de smaak te pakken. “Drie jaar geleden wilden we ook een gin maken”, herinnert Nico zich. “Voor ons was het belangrijk dat de kruiden en smaken verwezen naar Oostende. We gebruiken onder meer schorrekruid, zeekraal en gedistilleerde Stene tripel in het ambachtelijke proces voor het stoken van de gin.” Nico en Koen besloten recent om een stookinstallatie te kopen. “Daarmee kunnen we gin, jenever en whisky stoken. De installatie is te groot om ze nog thuis te plaatsen. Bovendien stijgt ook onze productie van bier waardoor we meer ruimte nodig hadden voor stockage.” Nico en Koen hebben nog een voltijdse baan, maar leerden ondertussen dat er op Stene nog brouwers actief zijn: de Bère Brouwers. Sinds kort werken ze samen met Ruben en Robin, want ook bij hen was er nood aan uitbreiding.
Bère brouwers
Robin Nollet en Ruben Lancksweerdt legden een gelijkaardig parcours af: jonge gedreven en creatieve bierliefhebbers die zelf brouwen. “We zijn 5 jaar geleden gestart in Robin zijn garage. We brouwen nu de meeste van onze bieren zelf op een installatie van 120 liter”, duidt Ruben. De Grizzly (quadruppel van 10,4 %), Weisbär (witbier van 5,45%), de Koerskater (tripel van 8,5%) en Arvid (IPA, 6,5%) vormen het basisassortiment. Maar De Bère Brouwers maken ook een festivalbier (Rocktopus), bier voor café Crayon en gelegenheidsbieren, bijvoorbeeld voor de vijftigste verjaardag van Tante Mia (Hemelse Mia). “Op de locatie in de vismijn kunnen we een installatie van 500 liter zetten. We zullen voor onszelf en anderen brouwen. Uiteraard gaan we ook voor Brouwerij Stene brouwen. Mensen zullen in de vismijn kunnen afhalen en proeven en we geven met veel plezier rondleidingen, maar het wordt geen café. We zullen helemaal operationeel zijn tegen Pasen 2025.”
Vismijn
“Wij zijn compatibel en daarom huren we samen een loods in de vismijn. Die locatie is niet toevallig gekozen want we willen een link met de maritieme componenten zoals zeewier, garnaal- en oesterextract, zeekraal … We zullen onze tanks koelen met gezuiverd zeewater dat we halen bij Marifish in de vismijn. Zo houden we onze ecologische voetafdruk klein.”
In het eerste deel zal Brouwerij Stene een stookinstallatie zetten. Er zal ook plaats zijn voor workshops en bezoeken. “Alles draait rond beleving. Mensen zullen hier hun eigen gin kunnen maken en uiteraard kunnen ze ook proeven. Tegen eind dit jaar zal de stokerij operationeel zijn. Achteraan de loods komt de brouwinstallatie van de Bère Brouwers. Onze producten zullen ook te koop zijn bij Deschildre Streekproducten.”
Maritiem Plein, Vismijn 13. Info: www.brouwerijstene.be en www.berebrouwers.be.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier