Johny Despierre (70) en Chantal Declercq (51) stoppen na 38 jaar met frituur Oud-Station in de De Carninstraat. Op zaterdag 14 augustus bakken ze hun laatste frietjes. De zaak wordt overgenomen door het Stadense koppel Thomas Vandaele (32) en Sara Bruggeman (30).
“Johny opende de frituur in 1983”, vertelt Chantal Declercq, “Daarvoor baatte hij drie jaar een frituur in Jonkershove uit. Nadien trok hij naar Staden waar een stukje wildernis in de De Carninstraat plaatsmaakte voor een eerste frietkot. Ik kwam in 1991 in de zaak nadat Johny en ik een koppel werden.”
Johny en Chantal bouwden ‘t Oud-Station gestaag verder uit. “De huidige frituur plaatsten we 24 jaar geleden”, weet Chantal. “We hadden 35 zitplaatsen binnen en nog eens 25 zitplaatsen op het terras.”
Start lingeriezaak
Het restaurantgedeelte werd een aantal jaren geleden afgebouwd. “Een vijftal jaar geleden was het immers niet zeker dat we van de gemeente nog een vergunning zouden krijgen om onze frituur te behouden”, aldus Chantal. Door die onzekerheid startte Chantal toen een lingeriezaak in Esen op.
“Dat was voor mij niet zo makkelijk meer te combineren met de frituur waardoor we beslisten het restaurantgedeelte te sluiten en volop in te zetten op afhaal”, legt Chantal uit.
Johny en Chantal beslisten kort geleden om hun frituur te koop te zetten. “De toekomst is verzekerd nu blijkt dat de frituur toch niet moet verdwijnen”, vertelt Chantal, “Johny trekt met pensioen, terwijl ik me nu volop op mijn lingeriezaak in Esen kan concentreren. Ik start ook met een nieuw project in de lingeriebusiness waardoor de combinatie met de frituur helemaal onmogelijk zou worden. Bovendien willen we ook wat meer genieten van onze kleindochter.”
“De verkoop van de frituur liep overigens heel vlot”, pikt Johny in. “Na goed drie weken hadden we al een koper.”
Frituur Oud-Station wordt overgenomen door het Stadense koppel Thomas Vandaele en Sara Bruggeman. Die hadden al langer plannen om een frituur te beginnen.
Geschikte locatie
“Negen jaar geleden volgden we allebei een opleiding tot frituuruitbater”, vertelt Thomas, “Het was altijd onze droom om een frituur te openen. We keken al een tijdje uit naar een geschikte locatie om onze frituurdroom te realiseren.” Die locatie werd uiteindelijk in de De Carninstraat gevonden.
“We kennen de frituur dan ook”, verduidelijkt Sara, “Ik ben hier als kind vaak over de vloer gekomen.” Thomas en Sara staan momenteel samen met Johny en Chantal in de frituur. “Op die manier leren we de klanten al wat kennen”, vertelt Thomas.
“’t Oud-Station sluit zijn deuren van 15 augustus tot en met 5 september. We willen die periode gebruiken om de zaak wat op te frissen. Vanaf 6 september gaan we ook het restaurantgedeelte, dat goed is voor een 30-tal zitplaatsen, opnieuw openen. Het is ook de bedoeling om het terrasgedeelte volgend jaar opnieuw te openen. Het terras moet op zijn beurt goed zijn voor een 20-tal zitplaatsen. We plannen overigens nog werken aan de frituur, maar we willen ons eerst wat inwerken.”
Heropening op 6 september
Frituur Oud-Station aan de De Carninstraat heropent op maandag 6 september. “Dinsdag wordt onze sluitingsdag”, weet Sara. “Verder zijn we elke dag open van 11 tot 13.30 uur en van 17.45 tot 22 uur.”
(CB)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier