West-Vlaams ondernemer Peter Van Praet (34) opent half mei zijn zeventiende Bavet-restaurant in Oostende. “Het is onze eerste zaak aan zee en Oostende is daarvoor dé stad bij uitstek”, vindt Van Praet die het spaghetticollectief amper zes jaar terug oprichtte. Waar je moet zijn in Oostende? Op de Kursaal-westhelling 6 mét zicht op zee. En als het van Peter afhangt, blijft het niet bij die ene kuststad.
“Als jongen van de zee (Peter groeide op in Oostduinkerke red.) voelt het in Oostende als thuiskomen”, lacht Peter. Na zijn studies economie-marketing bleef hij, zoals zoveel West-Vlamingen, in Gent plakken. Vervolgens ging hij in Londen aan de slag als projectmanager voor een Belgische onderneming gespecialiseerd in kunstgras.
In die stad ontdekte Peter hippe horecaconcepten. En zo ontstond Bavet: in een uniek kader op de hoek van een straat smullen van authentieke spaghetti tegen een schappelijke prijs en met leuke muziek op de achtergrond. Zijn idee is een schot in de roos want na amper 6 jaar opent hij half mei zijn zeventiende vestiging. In onze provincie is er al een Bavet in Brugge en Kortrijk.
Beste plek in de stad
“Mijn vizier stond al langer op Oostende en eindelijk heb ik een geschikt pand gevonden”, vertelt de zaakvoerder. Op de Kursaal-westhelling vond ik de beste plek van de hele stad (knipoogt). Het ligt vlakbij het Kursaal en het schitterende zeezicht krijg je er gratis bij.”
“Op ons terras hebben we liefst 200 plaatsen en binnen, waar we alles op het gelijkvloers inrichten, kunnen 75 mensen genieten van onze spaghetti. Oostende is een stad in volle ontwikkeling en dat voelen we. Er is altijd wel iets te doen, je vindt er leuke handelszaken, het is vlot bereikbaar en Oostende is in trek bij jong en oud. Net het publiek dat ook wij voor ogen hebben.”
James Ensor
Het thema in Bavet Oostende is James Ensor. Op twee wanden zal het kleur van de muur spatten. “We kunnen uiteraard geen replica’s hangen van die bekende Oostendse kunstenaar maar we laten er een creatieveling mee aan de slag gaan. Vroeger was hier een kledingzaak gevestigd. Het duurde een jaar om alles administratief om te tunen naar een horecapand.”
“We leggen er nu de laatste hand aan en maken er een leuke, stijlvolle, toegankelijke en comfortabele plek van waar zowel de klanten als de medewerkers zich snel thuis zullen voelen.”
Peter mikt op een vaste ploeg van zes medewerkers, in het seizoen aangevuld met jobstudenten en flexiwerkers. “De zoektocht verloopt, net zoals bij andere horecazaken, moeilijk wat ik betreur. Het is nochtans een fantastische ‘stiel’.”
Personeel
“We leggen ons personeel in de watten met een goed loon, begeleiding en doorgroeimogelijkheden. Tijdens de voorbije twee coronajaren hebben we met ons team bewezen wat we aankonden. De stijgende grondstof- en energieprijzen zijn dé uitdagingen momenteel.”
Ondanks alles is de goesting om verder te investeren bij Peter nog steeds groot. “Er zitten nog nieuwe projecten in de steigers maar daarover mag ik nog niets zeggen”, klinkt het mysterieus.
Oostende is de eerste Bavet-locatie aan zee maar daar blijft het niet bij als we de zaakvoerder mogen geloven. “Ik woon in Nieuwpoort en het zou fantastisch zijn om daar een Bavet te openen. Mijn speurtocht naar een geschikt hoekpunt is volop bezig.”
(GUS)
Net zoals op een zeeschip is een goede bemanning van levensbelang! In aanloop van de lancering zoekt BAVET nog volop naar gedreven collega’s om het team te versterken! Ontdek de vacatures op bavet.eu/jobs.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier