Schroothandel Dhondt Recycling in Tielt viert 10 jaar: “We zullen iets speciaals doen!”

Ulrike Dhondt. (gf)
Redactie KW

Dhondt Recycling in Tielt bestaat tien jaar en dat moet gevierd worden. “Op maandag 14 oktober is het tien jaar geleden dat ik het bedrijf overnam van mijn vader Geert”, vertelt zaakvoerder Ulrike Dhondt. “Maar de geschiedenis van het bedrijf gaat veel verder, ik ben namelijk de vierde generatie en daar ben ik trots op. Op vandaag zijn we gespecialiseerd in het aan- en verkopen van schrootafval, ‘oud ijzer’ in de volksmond.”

“In 1930 is mijn overgrootvader op de Poelberg begonnen met het recycleren van wol, lompen, beenderen, konijnenhuiden en ook al wat oud ijzer. Alles gebeurde toen met paard en kar. Na de Tweede Wereldoorlog was er veel schrootafval, waaronder wapenafval zoals obussen. We kochten toen veel van dat materiaal op, vooral in de Westhoek. We verhuisden van de Poelberg naar de Pittemsesteenweg in Tielt. Enkele jaren later, in 1978, vestigden we ons als een van de eerste bedrijven op het industrieterrein Noord. Mijn grootvader Ernest bouwde het bedrijf verder uit tot een gevestigde waarde in de streek. Transparantie en correcte prijzen zijn altijd onze troeven geweest. Deze waarden heb ik geërfd en ik hecht er tot op vandaag heel veel belang aan.”

Laatste generatie

“Dhondt Recycling wordt geleid door mijn partner Renaat Vergote en ikzelf. Daarnaast zijn we heel trots op onze medewerker Koen die al 18 jaar voor het bedrijf werkt. Op zaterdag springt Dario, de zoon van Renaat, ook bij. Ik mag gerust zeggen dat we een geoliede machine zijn, met elk onze specifieke taken”, glimlacht Ulrike.

“Opvolgers zijn er niet, dus ik zal de laatste generatie zijn. Maar we zijn van plan nog een hele tijd door te gaan”

“Opvolgers zijn er niet, dus ik zal de laatste generatie zijn. Maar we zijn van plan nog een hele tijd door te gaan. Bij ons is trouwens iedereen welkom, we zijn niet gericht op een specifiek doelpubliek. Daarmee bedoel ik dat zowel particulieren, kleine zelfstandigen, bedrijven alsook overheidsinstanties bij ons terecht kunnen met hun schrootafval. Wij hebben heel veel klanten die bijvoorbeeld aan het verbouwen zijn, of hun ouderlijke huis moeten opruimen, die dan met hun schrootafval tot bij ons komen en nog een centje kunnen recupereren. Maar ook grote bedrijven zijn klant, zij verkopen hun metaalresten aan ons. En uiteraard zijn ook veel landbouwers uit de streek trouwe klant.”

Recyclage

“De metalen die hier aankomen, worden hier niet verwerkt, maar wel verder gesorteerd en naar de daarvoor bestemde afnemers gevoerd. We werken al enkele jaren met een vaste transporteur. Daarna wordt het ofwel gerecycleerd of verder uitgevoerd naar alle hoeken van de wereld. De metalen worden daar dan opnieuw verwerkt voor hergebruik. Er zijn wereldwijd te weinig ertsen die uit mijnen kunnen gehaald worden. Daarom is het belangrijk dat bedrijven zoals wij bestaan, zodat er meer wordt gerecycleerd. Het grote voordeel voor onze klanten is dat je er ook nog geld voor krijgt. Na de coronacrisis zijn de prijzen sterk gestegen. Dus dat maakt het zeker interessant voor onze klanten. Het verwondert me dat er nog altijd mensen zijn die niet goed weten dat er bedrijven zoals het onze bestaan en dat ze als particulier bij ons terecht kunnen.”

“In oktober bestaan we onder de huidige vorm tien jaar. Dat kunnen we niet zomaar laten voorbijgaan. Om onze klanten te danken, zullen we in de laatste week van oktober iets speciaal doen. Meer info daaromtrent volgt op onze Facebookpagina.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier