Rik Crabbe uit Waregem na herstructureringen bij Balta Carpets: “Had het moeilijk na ontslag”

Rik Crabbe: “Mijn ontslag heeft me diep geraakt.” (HDV) ©  Hein Demeyer
Rémi Bruggeman
Rémi Bruggeman Medewerker KW

Vorig jaar kocht het Britse bedrijf Victoria Balta Group. In februari besliste Victoria om een herstructurering door te voeren: 295 mensen zouden hun job verliezen in de afdeling in Sint-Baafs-Vijve en de afdeling in Avelgem werd gesloten. Rik Crabbe uit Waregem is een van de getroffen oud-werknemers.

Rik Crabbe (54) uit Waregem werkte in totaal 34 jaar voor Balta Carpets in Sint-Baafs-Vijve. Hij raakte er destijds aan de slag door zijn vader, die er ook tewerkgesteld was: “Ik werkte eerst 14 jaar met een heftruck, gevolgd door 11 jaar bij het inpakken. Daarna schakelde ik opnieuw over naar de heftruck voor zo’n 15 jaar. Ik heb dus verschillende delen van het bedrijf gezien en kende bijna niets anders. Voordat ik bij Balta werkte deed ik een jaar legerdienst en werkte ik een jaar in het magazijn van een confectiebedrijf.”

Familie Crabbe bij Balta

“Ik was heel blij met mijn job bij het bedrijf. Ik was een beetje mijn eigen baas en ging zelfstandig te werk. De werksfeer was leuk en ook mijn moeder en broer werkten er. Ik ben in die 34 jaar maar twee keer ziek geweest en ben alleenstaand. Ik hoopte gespaard te blijven van de ontslagronde en mijn ontslag heeft me eigenlijk diep geraakt. Na 20 juli, de laatste werkdag, kende ik een moeilijke periode. Ik ben al aan het werk gegaan bij twee bedrijven in dezelfde sector – want ik wil hetzelfde werk blijven doen en ga op mijn leeftijd me ook niet meer laten omscholen –, maar de mentaliteit en werksfeer waren telkens niet goed.”

Renilde Rommens, vakbondssecretaris bij ACV, volgt de situatie bij Balta al lange tijd op: “De herstructureringen bij Balta kaderen in een algemene tendens in Europa. De vraag naar kamerbreed tapijt is gedaald. We zien wel heel kleine tekenen aan de wand dat de situatie verbetert, maar het is te vroeg om conclusies te trekken. Vanaf er ontslagen zouden volgen bij het bedrijf, hebben we een sociaal plan opgesteld en Balta volgt dat correct. We zitten regelmatig aan de tafel.”

Nieuwe job

Toch had Balta volgens Rik meer kunnen doen: “Er waren andere oplossingen mogelijk. Veel machines van de afdeling in Avelgem die er volledig mee ophield, zijn verhuisd naar Sint-Baafs-Vijve. Ze hadden de arbeiders ook kunnen leren met die machines te werken om een aantal ontslagen op te vangen. Ze hebben de gewone werkmensen laten schieten. Bij de ontslagen zouden ze met een puntensysteem werken. Ze gingen kijken naar onze prestaties en situaties om te bepalen wie er kon blijven. Ik ben alleenstaand en was maar twee keer ziek in heel mijn carrière. Ik heb niet het gevoel dat ze daar rekening mee hebben gehouden.”

“Ik ben alleenstaand en was in 34 jaar tijd maar twee keer ziek. Ik heb niet het gevoel dat Balta daar rekening mee heeft gehouden.”

Rik volgt nu een outplacementtraject van de VDAB dat de oud-Baltawerknemers wil ondersteunen bij het vinden van nieuw werk. “We zitten daarbij in verschillende groepen van telkens zo’n 12 personen. Veel van mijn ex-collega’s zitten in dat traject en gemiddeld heeft er ongeveer één iemand per groep ondertussen een nieuwe job. Het zijn vooral de oudere werknemers die nog geen nieuw werk hebben.”

Rik Crabbe verwoordt ten slotte nog hoe zijn ideale nieuwe job er uitziet: “Ik zou het liefst soortgelijk werk doen, al sta ik ook wel open voor andere opties. Idealiter is dat werk in de voormiddag, want ik ben best een vroege vogel. Ik wil een job op maximaal tien kilometer van mijn woonplaats.”

Sector in verval

De textiel- en vloerbekledingssector heeft het in (Zuid-)West-Vlaanderen in het algemeen moeilijk en dat kadert in een algemene Europese tendens. De voornaamste redenen daarvoor zijn de hoge loonkosten voor de arbeiders, automatische loonindexering, hoge elektriciteitskosten in vergelijking met Frankrijk en Duitsland en vooral een gedaalde vraag naar het product.

In Zuid-West-Vlaanderen sloot de afdeling in Avelgem van Balta Group en waren er de herstructureringen in Sint-Baafs-Vijve. Ook bij Beaulieu en Unilin in Wielsbeke is er tijdelijke werkloosheid. In de Mandelstreek zijn BFS Europe nv in Oostrozebeke en Clarysse in Pittem voorbeelden van andere bedrijven die werknemers op tijdelijke werkloosheid zetten. Net buiten onze regio, in Henegouwen, is er nog Sioen in Moeskroen dat dezelfde problemen heeft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier