Oona en Pieter maken samen hun droom waar met Fruitboomnodig: “Ik wist als elfjarige al dat ik boomkweker zou worden”

Power couple Oona Janssens en Pieter Dewaele tussen hun fruitbomen (Foto RB)
Rémi Bruggeman
Rémi Bruggeman Medewerker KW

Het powerduo Pieter Dewaele (32) en Oona Janssens (32) heeft al twaalf jaren samen het bedrijf Boomkwekerij Pieter Dewaele in handen. Zowat twee jaar geleden begonnen ze naast het kweken van veredeld plantgoed met het enten van fruitbomen en startten ze boomkwekerij Fruitboomnodig op. Nu leveren ze hun eerste bomen af. Wij gingen langs om het te hebben over de stiel, hoe ze het avontuur zijn gestart en waar ze voldoening uithalen.

In onze regio hebben mensen vaker wel groene vingers, maar die van Oona Janssens en Pieter Dewaele kleuren dan toch wel donkergroen. Pieter is afkomstig van Desselgem en werd als elfjarige al begeesterd door het kweken van plantgoed. “Ik weet nog goed dat ik als elfjarige langsging bij Herman Mestdagh (die zijn eigen boomkwekerij had in Desselgem, red.) en dat ik hem meteen zei dat ik boomkweker wilde worden”, doet Pieter van het bedrijf Fruitboomnodig zijn verhaal.

Droom

De rest van zijn leven zou in het teken gaan staan van de natuur en specifieker nog het kweken van plantgoed en nu ook fruitbomen. In het middelbaar trok hij naar de tuinbouwschool, waarna hij een specialisatiejaar tot boomkweker volgde. In 2012 kreeg hij de mooie kans om een plantgoedbedrijf in Desselgem (Herman Mestdagh, red.) over te nemen. Een kans die hij niet liet liggen.

Zijn droom werd ook de droom van zijn echtgenote Oona Janssens. Zij is doctor in de gezondheidswetenschappen, gespecialiseerd vroedvrouw en auteur. Toch werkt ze al van in het begin volledig mee in het bedrijf. Samen vormen ze dus alleszins een superteam. “Redelijk snel nadat we elkaar leerden kennen, ben ik meegegaan in het verhaal. Het was meteen alles of niets. Ik kreeg de microbe mee via Pieter, maar heb er ondertussen ook mijn droom van gemaakt”, zegt ze met een meer Oost-Vlaams accent.

Waregem Koerse

Een Oost-Vlaamse met een West-Vlaming dus. Waar hebben de twee elkaar dan leren kennen? “Op Waregem Koerse”, lacht Pieter. “Dat was veertien jaar geleden. Het is daarna inderdaad snel gegaan.” En het resultaat mag er zijn. Vanaf het prille begin namen ze het plantgoedgedeelte over van Herman Mestdagh. De vermeerderingsmethode is die van veredeling, wat inhoudt dat een speciaal geselecteerde variëteit wordt geënt op een onderstam die gezaaid wordt. Deze variëteit heeft bepaalde kenmerken die om verschillende redenen voordelen bieden. Denk maar aan een perenboom die geen peren draagt waardoor deze bloeiende boom ook langs de kant van de weg kan worden geplant.

Twee jaar geleden startten ze ook met veredelde fruitbomen. Zowel met hun plantgoed als hun fruitbomen maken Pieter en Oona keuzes die ervoor zorgen dat de geleverde bomen zo goed mogelijk voldoen aan de wensen van de klant op verschillende vlakken bijvoorbeeld een kleinere boom voor een kleinere tuin, ziekteresistente rassen en/of een uniek, zeldzaam ras voor echte liefhebbers. Wil je graag een zoete appel waarvan je de lekkerste appelmoes maakt of heb je graag een zure appel die je zo kan eten? Alles is mogelijk. Dit jaar wierp hun passie voor het eerst letterlijk vruchten af: ze kunnen dit najaar hun eerste fruitbomen afleveren.

“Die fruitbomen, dat is eigenlijk begonnen vanuit een passie”, zegt Pieter. “Mensen vroegen ons meer en meer of we ook fruitbomen deden en we begonnen er dus uiteindelijk mee. We doen momenteel appel-, pruim-, peer- en kersenbomen. Dat gaat dan over de wijdverspreide, bekende soorten zoals Jonagold, tot echt gespecialiseerde soorten waarvan je de vruchten niet in de winkel zal terugvinden, bijvoorbeeld de Veurnse Renet.”

Toveren

Hoe gaan de twee aan de slag om tot de best mogelijke boom te komen? “Door te enten verkrijg je identiek dezelfde boom én vrucht. Wij gaan nog een stapje verder. We zoeken zo ziekteresistent mogelijke rassen die samen met andere eigenschappen sowieso een goede keuze zijn voor de klant. Enten blijft altijd een beetje toveren”, legt Pieter uit. Of kan je het gokken noemen? “In het begin is dat gokken, maar door de kennis die we doorkregen en de ervaring die we hebben, weten we nu al heel goed waar we zullen uitkomen”, springt Oona bij.

“Door te enten verkrijg je identiek dezelfde boom én vrucht”

De twee hebben inderdaad zelf al twaalf – en in het geval van Pieter nog meer – jaar ervaring in de sector, maar daarnaast kregen ze ook veel kennis mee van mensen die jaren in de stiel zaten. “We hebben alle kennis van Herman Mestdagh meegekregen, maar ook Bart Dequidt van Boomkwekerij De Linde in Kemmel heeft ons veel geholpen. We zijn met hun passie en kennis voortgegaan”, kust Pieter zijn pollekes.

Wie kan ten slotte komen aankloppen bij het powerkoppel? “Echt iedereen die een goeie fruitboom wilt”, zegt Oona.

Voldoening

“Zowel particulieren als ondernemingen kunnen bij ons terecht.” Je kan trouwens zelfs met heel specifieke voorstellen komen. “Het is bijvoorbeeld al gebeurd dat er iemand kwam vragen of we het exacte fruitboomras dat in de tuin van zijn grootouders stond, konden enten. Het duurt dan anderhalf tot twee jaar jaar vooraleer we de boom kunnen afleveren, maar dan weet je wel dat je een degelijke boom, geënt op een gepaste onderstam (en eventueel tussenstam), hebt die bovendien exact dezelfde is”, geeft Pieter een concreet voorbeeld.

“Kijk, het grootste plezier dat ik hieraan heb, is wanneer ik op zondag bij iemand langsga en één van de bomen die we gekweekt hebben, zie staan. Dat doet deugd. Dan weet ik dat die boom er nog wel honderd jaar kan staan.” Pieter weet waarvoor hij het doet. “Als je weet dat je klein- of achterkleinkinderen nog een boom zullen zien staan die jij gekweekt hebt, dat geeft voldoening. Dan neem je af en toe slecht weer of een tegenslag erbij”, sluit Oona af.

Wil je zelf eens een kijkje nemen? Bekijk gerust de website www.fruitboomnodig.be of mail naar info@fruitboomnodig.be.

Fruitboomnodig aan vernieuwd recreatiedomein

Het bedrijf van Oona en Pieter is gelegen aan de vernieuwde Desselgemse visvijers. Het stadsbestuur heeft het 17 hectare grote natuurgebied tussen de Gentseweg en de Schoendalestraat enkele maanden geleden vernieuwd met nieuwe paden, een wandelbrug en een speelplein. Dit gebied, dat vroeger dienst deed als zandwinningsgebied en vooral gebruikt werd door visclubs, is nu toegankelijk voor fietsers, lopers en wandelaars. De wandelpaden zijn rolstoeltoegankelijk. Twee visvijvers zijn samengevoegd en verstevigd. De werken kostten ongeveer 850.000 euro in totaal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier