Nieuw en harder protest tegen komst mestverwerkingsbedrijf in Sijsele: “Dergelijk bedrijf hoort thuis op een industriezone”

v.l.n.r.: Sam Taeckens, Patrick De Grande, Maarten Bekaert, Jasper Demeulenaere, Robin Van Kerschaver, Luc Verplancke. (foto PDV)
Redactie KW

Het voornemen van een Damse loonwerker om een mestverwerkende installatie te starten in Sijsele, vlakbij Donk, blijft de gemoederen beroeren. Na negatieve adviezen diende de man een nieuwe aanvraag in. “Wij blijven vrezen voor geur- en andere hinder”, klinkt het.

Het bekende loonwerkbedrijf Deblauwe, gevestigd langs de Zuiddijk in Damme, diende enkele maanden geleden een omgevingsaanvraag in voor het realiseren van een mestverwerkende installatie op een site aan de Gentse Steenweg in Sijsele, tegenover het gezondheids- en recreatiecentrum Sanapolis en vlakbij de gemeente- en provinciegrens met Maldegem en dus Oost-Vlaanderen. Aanvrager Brecht Deblauwe liet er eerder al een grote loods bouwen en er is ook een woning in aanbouw. Meteen klonk er protest van vooral bewoners van Donk en de gemeente- en stadsbesturen van Maldegem en Damme maakten negatief advies over.

Voor Damme was vooral de grote ruimtelijke impact op de omgeving een probleem. Nadat bleek dat de omgevingscommissie van de provincie een negatief advies zou overmaken aan de bestendige deputatie, werd door Deblauwe een nieuw en aangepast voorstel ingediend.

Mestsilo’s geschrapt

“Maar deze aanpassingen stellen ons niet gerust. Een inplanting van een dergelijk grootschalige bedrijf zo dicht tegen een dorpskern (Donk, red.) is en blijft onaanvaardbaar. Zo’n installatie zou op een industriezone moeten ingeplant worden”, zegt buurtbewoner Patrick De Grande.

“De installatie heeft een capaciteit om 20.000 ton dierlijke mest per jaar te verwerken en een opslag van 10.800.000 liter dierlijke mest. Wij vrezen geurhinder, grondwaterverontreiniging, overlast van vliegen, geluidshinder, verminderde waarde van onze woningen en verkeersonveilige situatie door de vele transporten.”

Op de nieuwe aanvraag van Deblauwe gaf stad Damme nu wél positief advies. “In de nieuwe aanvraag zijn de mestsilo’s geschrapt. De inplanting van de loods en de mestzaklagunes zijn nu parallel en achterliggend aan de bestaande loods ingeplant, centraal op de site”, zegt Dams schepen van Ruimtelijke Ordening Christoph De Sutter (CD&V+). “Om geurhinder te voorkomen zullen los- en laadactiviteiten van mest en mestscheiding binnen in de loods gebeuren en er zal met ‘snelle poorten’ gewerkt worden. Er zou een 48-tal extra verkeersbewegingen per week te verwachten zijn tijdens piekmomenten. Gezien de ligging van de site in een landelijke omgeving, gelegen langs een grote verbindingsweg, zijn dergelijke bewegingen met landbouwvoertuigen inpasbaar.” Brecht Deblauwe zelf liet ons eerder al weten dat het in zijn ogen niet om ‘verwerking’ maar om ‘bewerking’ van mest gaat, dus het scheiden van twee fracties – vast en vloeibaar dus – en dat daar nauwelijks tot geen hinder bij te pas komt.

Hij stelt ook dat hij een eerder vervuilde en verloederde site heeft schoongemaakt en dat het eindproduct na bewerking op een meer efficiënte en milieuvriendelijke manier kan ingezet worden als bemesting. Het actiecomité in Donk is niet overtuigd en stelt tot het einde door te gaan om de komst van de installatie tegen te houden. Met ‘LDR Advocaten’ hebben ze alvast een kantoor met een pak ervaring in milieu- en omgevingsrecht ingeschakeld om hen bij te staan. (PDV)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier