Minder faillissementen in West-Vlaamse horeca en detailhandel

Redactie KW

2020 kende minder faillissementen in de detailhandel en horeca dan 2019. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister voor economie Hilde Crevits op parlementaire vragen van Vlaams volksvertegenwoordiger Maaike De Vreese (N-VA).

Die opvallende cijfers zijn grotendeels te verklaren door de massale coronasteunmaatregelen van de Vlaamse overheid en het moratorium op faillissementen. “Vlaanderen heeft vanaf het begin onze ondernemingen maximaal ondersteund. De detailhandel- en horecasector hebben vorig jaar iets meer dan één miljard euro gekregen via de verschillende Vlaamse coronasteunmaatregelen. West-Vlaamse horeca- en detailhandelaars hebben daarvan bijna 260 miljoen euro ontvangen. Door deze steun hebben onze ondernemers de nodige zuurstof gekregen. We doen er alles aan om gezonde ondernemingen door de crisis te trekken”, zegt De Vreese.

In de West-Vlaamse horecasector waren er in 2020 135 faillissementen, terwijl dat in het jaar ervoor 50 meer waren. In 2020 gingen er bijna 300 banen verloren in West-Vlaanderen. “De federale regering voerde in april 2020 een moratorium in zodat ondernemingen niet failliet konden worden verklaard. We zien dat dat vooral effect heeft gehad op de restaurants en cafés. Daar zijn significant minder faillissementen. De West-Vlaamse horecasector kon in 2020 rekenen op bijna 120 miljoen euro. Dat komt neer op bijna een kwart van het totale steunbedrag voor de Vlaamse horecasector ”, verduidelijkt De Vreese.

Detailhandel

Een gelijkaardige trend vinden we terug in de detailhandelsector. In West-Vlaanderen waren er 64 faillissementen in 2020, in het jaar ervoor waren dat er 95. Daardoor gingen er in 2020 73 jobs verloren in de provincie, terwijl dat er in 2019 120 waren. West-Vlaamse ondernemingen konden reken op bijna 140 miljoen euro Vlaamse steun. Dat komt ook neer op bijna een kwart van het totale steunbedrag van de sector.

“Ondanks het beperkt aantal faillissementen vorig jaar, moeten we waakzaam blijven. Graydon heeft eind vorig jaar nog gewaarschuwd voor een golf van 50 0000 faillissementen wanneer de coronasteun van de overheid stopt. We moeten mensen fiscaal aanmoedigen zodat privaat geld maximaal wordt geactiveerd. De Vlaamse Regering heeft hiervoor reeds de nodige stappen gezet. De winwinlening en het vriendenaandeel, die dienen om de solvabiliteit van onze ondernemers op te krikken, zijn daar perfect voorbeelden van”, zegt De Vreese.

“Ondernemers in de detailhandel- en horecasector gaan door zeer moeilijke tijden door de coronamaatregelen. Deze Vlaamse Regering heeft kordaat en snel gereageerd bij het begin van de crisis. Ik heb meermaals gepleit in het parlement voor een duidelijk perspectief voor de sectoren die momenteel nog gesloten moeten blijven. Op het vorige Overlegcomité hebben ze nu dat perspectief gekregen en dat is een goede zaak”, besluit De Vreese, “Laat ondernemers maximaal coronaproof ondernemen. Zolang ze dat niet mogen blijft de Vlaamse steun broodnodig.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier