Creatief en altijd bezig, zo kun je Lisanne Vandewiele het best omschrijven. Als dochter uit een hotelfamilie heeft ze niet voor die sector gekozen, maar wel voor retail. Met Tonttu in de Sint-Amandsstraat in Roeselare stuurt Lisanne een bloeiende kinderschoenenzaak aan.
Waarom ben jij niet in de familiezaak gestapt? Altijd werk genoeg in Parkhotel Roeselare toch?
“Dat wel en mijn zus en broer werken ook in het hotel. Zij hebben allebei hotelschool gedaan en het Parkhotel was een logische stap voor hen. Ik ben meer een creatief type en wilde altijd met veel zaken bezig zijn. Ik heb als jobstudent wel altijd in de horeca gewerkt zoals in de Verne en de Mango maar ik heb evengoed bloemenruikers gemaakt en verkocht in Art-Mosphère op de Zilverberg. Dat laatste heb ik zelfs gedaan in combinatie met een job in Tonttu. De eerste zes maanden van het jaar was ik aan de slag in de schoenen en de laatste zes maanden van het jaar in de bloemen (lacht).”
Wie is Lisanne Vandewiele?
Privé
Geboren in Roeselare op 22 november 1989 en er ook opgegroeid. Partner van Sam Debecker en dit koppel woont in Roeselare.
Opleiding en job
Lager en middelbaar onderwijs in de Burgerschool en daarna opleidingen aan Syntra West in standenbouw en mode-ontwerp. Gewerkt in horecazaak Mango, bloemen Art-Mosphère, kinderschoenenwinkel Tonttu vooraleer in 2015 Tonttu zelfstandig over te nemen.
Vrije tijd
Lekker eten, weggaan met familie en vrienden.
Je vond het belangrijk om van heel veel zaken te proeven en ervaringen op te doen?
“Absoluut. Na mijn middelbare studies heb ik standenbouw gestudeerd en daarna ook nog lingerie- en modeontwerp. Ik heb veel stage gelopen en heb daar heel veel interessante mensen ontmoet. Ik heb er leren mijn eigen boontjes doppen en veel zaken opgestoken die men op school niet leert. Ik vond dat zeer tof: ik leerde er in een team functioneren en tegelijk ook zelfstandig werken. Ik was echt creatief bezig en het was telkens iets anders. Dat heb ik nodig.”
Nochtans ben je als zaakvoerder van Tonttu ook gebonden aan bepaalde regels en routines?
“Ja, dat wel maar ik heb alle vrijheid binnen mijn branche. Ik ben nu bezig met de aankoop van de wintercollectie 2024 en ik kan die volledig personaliseren. Ik bepaal zelf welke zool op welke schoen komt, de kleurencombinaties, veters of niet, … Het is altijd een exclusieve collectie die enkel bij Tonttu te koop is, je zult onze schoenen nergens anders vinden in België.”
Hoe is men aan de naam Tonttu gekomen?
“Virginie, de vorige eigenaar, heeft die naam ontdekt in een kabouterboek van Rien Poortvliet. Tonttu is gewoon de vertaling van het woord kabouter in het Fins.”
“In de Noordstraat zijn veel mooie boetieks”
Je moet kleine kinderen toch goed aanvoelen want zij kunnen het vaak niet zeggen wanneer een schoentje niet echt goed zit?
“Ik heb ondertussen achttien jaar ervaring met kindervoeten en -schoenen en ik merk snel wanneer een schoentje perfect zit of niet. En schoenen moeten perfect zitten want onze voeten moeten ons hele leven ons lichaam dragen. En jammer genoeg weten veel mensen niet meer wat een goede schoen is.”
Veel retailzaken krijgen veel concurrentie van webwinkels. Jij ook?
“Oh ja, toch wel. In corona werden die webwinkels enorm gepromoot en die zijn natuurlijk gebleven. Ik ben daar geen voorstander van, zeker niet in mijn branche. Ieder kind heeft een andere voet en moet veel schoentjes passen tot hij de beste schoen heeft. Bovendien verandert de voet met het groeien en moet dat proces bij iedere nieuwe schoen overgedaan worden.”
Maar jij gelooft steevast in Tonttu want er komt een gloednieuw pand op een andere locatie?
“Wij bouwen een nieuwe, mooie winkel in het hartje van Roeselare, in de Noordstraat 45. Op de plaats waar vroeger het huis van dokter Peene stond, inderdaad. Tegen de tweede week van augustus willen we openen, net op tijd voor de start van het nieuwe schooljaar.”
Je gelooft ook in de sterkte van de Noordstraat?
“Maar ja, in de Noordstraat en zijstraten vinden we mooie boetieks en nog echte zelfstandigen. In de Ooststraat zijn het bijna allemaal filialen van een grote keten. Beide straten vullen elkaar aan maar vaak vergeet men de Noordstraat en dat is jammer. Het zijn de zelfstandigen die Roeselare als commercestad hebben grootgemaakt, het zijn de zelfstandigen die de chirofuiven sponsoren en die het voortouw nemen in allerlei activiteiten. En niet de grote ketens.”
Is het leuk werken in Roeselare?
“Ja, want ik ben hier opgegroeid, ik ken de Roeselarenaars en zij kennen mij. Is alles dan perfect? Neen, er is altijd ruimte voor verbetering. Hopelijk verdwijnen er vanaf nu geen parkeerplaatsen meer en kiest men nooit om het centrum autovrij te maken. Ik zou zelfs opteren om alle parkeerplaatsen gratis te maken en onbeperkt in tijd, zoals vroeger. Roeselare is een commercestad en geen toeristenstad zoals Brugge of Oostende.”
Heb je nog zaken die je zeker wil afvinken van je lijst?
“Niet echt. Ik hoop dat de winkel binnen 30 jaar nog steeds een vaste waarde is in het straatbeeld. Ik hoop gezond te blijven en te genieten van alle kleine en grote momentjes van het leven. En ik ben vooral gelukkig dat ik binnen enkele maanden een thuis met een tuin vind in het midden van het centrum waar ik ook nog eens mijn job kan uitvoeren. Beter vinden, kan moeilijk, hé?”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier