GAIA haalt zijn slag thuis: Zalmkwekerij in Oostende verliest omgevingsvergunning

De zalmkwekerij wil een landgebonden kwekerij opzetten in Oostende ter hoogte van het industrieterrein Plassendale 1. © JRO
Redactie KW

Het Noorse bedrijf Columbi Salmon verliest de omgevingsvergunning voor de zalmkwekerij die het ging bouwen in Oostende. De Vlaamse regering had eerder een vergunning verleend, maar dierenrechtenorganisatie GAIA ging daartegen in beroep bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen (RVVB). Die besloot de vergunning te vernietigen. De raad oordeelt dat de zalmkwekerij in strijd is met de bestemmingsvoorschriften van het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP). Het zou de grootste industriële zalmkwekerij worden van Europa.

Columbi Salmon had plannen om in Oostende de grootste zalmkwekerij van Europa te bouwen, goed voor een jaarlijkse productiecapaciteit van 12.000 ton Atlantische zalm. De Vlaamse regering verleende daarvoor een vergunning in oktober vorig jaar. Onder andere de dierenrechtenorganisatie GAIA stelde daartegen een beroep in bij de RVVB, omdat het dierenwelzijn van de zalmen niet verzekerd zou zijn. Het RUP zou ook geen zalmkwekerij toelaten op die locatie. De raad oordeelt nu dat in het RUP inderdaad geen zalmkwekerij wordt toegelaten.

Omdat het niet mogelijk is om de zalmkwekerij wettig te vergunnen op de geplande locatie, stuurt de raad het dossier niet terug naar de Vlaamse Regering, maar weigert het de vergunning zelf. Daarom beschikt het Noorse bedrijf niet meer over de nodige vergunning en zal het de kwekerij dus niet kunnen bouwen in de haven van Oostende.

GAIA reageert opgetogen over de beslissing. “De kwekerij zou jaarlijks drie miljoen zalmen produceren in extreme overbevolking. De vissen zouden opgesloten worden in te kleine tanks”, zegt voorzitter Michel Vandenbosch. “Ik ben enorm tevreden met deze uitspraak, maar ook opgelucht voor iedereen die dierenwelzijn een warm hart toedraagt.”

Unaniem gunstig advies

De Oostendse haven reageert ontgoocheld. “Columbi Salmon, een Noorse start-up met heel wat expertise op het vlak van duurzame zalmkweek, had de intentie om diervriendelijk en duurzaam aan zalmkweek te doen in Oostends Havengebied”, luidt het.

“Het bedrijf heeft hiervoor een vergunning bekomen van de provincie waarna GAIA en Animal rights in beroep zijn gegaan tegen deze vergunning. De vergunning werd herbevestigd door het Vlaams Gewest. Deze vergunning kwam er na unaniem gunstig advies (deels onder voorwaarden) van de adviesverlenende instanties. Het project had ook de goedkeuring van de Vlaamse Havencommissaris.”

“Deze duurzame manier om aan viskweek te doen is gebaseerd op aquacultuur op land waarbij de vissen in optimale omstandigheden opgroeien in bovengrondse opslagtanks. Hierdoor is er veel minder vissterfte dan bij klassieke zalmkweek. Bovendien wordt er door kweek op de locatie waar de consumptie plaatsvindt transport vermeden vanuit Noorwegen, waardoor de houdbaarheid verhoogt en er dus minder dieren dienen geslacht te worden voor eenzelfde consumptie.”

Verbaasd

“De Raad voor Vergunningsbetwisting heeft nu geoordeeld dat aquacultuur niet zou overeenstemmen met een watergebonden activiteit en dus niet als havengerelateerd overeenkomstig de bestemming van het gebied kan beschouwd worden. Haven Oostende kan zich moeilijk met deze interpretatie en zienswijze verzoenen en is hierover verbaasd gezien de talrijke andersluidende adviezen.”

“Met de investering van meer dan 400 miljoen euro was Vlaanderen in één slag het centrum van duurzame viskweek geworden in Europa en zelfs in de wereld. Het project zou direct en indirect werk bieden aan meer dan 200 personen. Deze investering dreigt nu verloren te gaan voor Vlaanderen en 120 km op te schuiven richting Boulogne-sur-Mer waar eerder al dergelijke aquacultuur toegelaten werd.”

“Haven Oostende heeft akte genomen van dit arrest en zal dit verder bestuderen. Ze zal zeer spoedig contact opnemen met de initiatiefnemers van Columbi Salmon en streeft na dat dit project alsnog in Vlaanderen kan blijven.” (Belga/HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier