Voor het tweede jaar op rij komt de WOMED-award naar de Westhoek. Na Caroline Vercauteren vorig jaar ging de prijs voor Vrouwelijke Onderneemster van het jaar deze keer naar Caroline Van der Perre van RAFF Plastics in Houthulst.
Markant vzw reikt ieder jaar de WOMED-award uit aan de vrouwelijke onderneemster van het jaar. Tijdens een heuse awardshow op woensdag 8 maart ging de prestigieuze prijs voor 2022 naar Caroline Van der Perre (44) van het Houthulstse recyclagebedrijf RAFF Plastics. “Het is fantastisch om op internationale vrouwendag de WOMED-award te winnen en het vrouwelijke ondernemerschap in de kijker te zetten”, zegt Caroline. “Het werd een heel hectische avond. De vrienden en familie die kwamen supporteren heb ik amper kunnen spreken.”
Opnieuw de Westhoek
Dagen later voelde de onderneemster nog steeds de naweeën. “Ik heb nog nooit zoveel bloemen ontvangen”, lacht Caroline. “Ik krijg zodanig veel berichtjes dat ik geen tijd heb om ze allemaal te beantwoorden. Het is dus wel druk, maar ook tof. Het geeft echt een goed gevoel en boost om verder te doen, zeker in mijn kantoor vol met bloemen. Maandag heb ik al onze medewerkers getrakteerd op frietjes om het te vieren. Ik had ook mijn award meegebracht.”
Opvallend is dat voor het tweede jaar een zaakvoerster van een bedrijf uit de Westhoek de WOMED-award wint. Vorig jaar kwam Caroline Vercauteren van het Ieperse voedingsbedrijf BonRill/BonMush als winnaar uit de bus. “Ik heb ze ontmoet. Ze zat ook in de jury. Het is zeker tof dat ik de WOMED-award weer mee kan brengen naar West-Vlaanderen. Toeval of niet, maar ook de Belofte van het jaar Emma Callens van EMC Greenroofs is West-Vlaamse. Wat zij doet met haar bedrijf met de groendaken is ook fantastisch.”
“We hopen nog meer te groeien en nog meer afval te recycleren”
De jury prees onder meer de visie op lange termijn van Caroline. Ook de factor duurzaamheid bij RAFF Plastics speelde een belangrijke rol. “Ik wil met deze award niet alleen een spreekbuis zijn voor vrouwelijke ondernemers, maar ook voor de recyclage-industrie, die nog echt een mannenwereld is. Ik zou graag ons verhaal vertellen aan de consument, zodanig dat de consument meer te weten komt over wat met hun afval gebeurt en wat we allemaal met afval kunnen maken, in de hoop dat de mensen nog beter zullen inzamelen en sorteren.”
Groeiproces
RAFF Plastics recycleert al meer dan 45 jaar plastic afval. Het bedrijf werd opgericht in Londerzeel, maar verhuisde twintig jaar geleden naar Houthulst. In 2012 nam Caroline Van der Perre samen met zakenpartner Christophe Dehouck het bedrijf over van haar vader Raf. “Familiaal gezien was het niet zo interessant om naar de andere kant van het land te komen, maar nu twintig jaar later kan ik zeggen dat het een zeer goeie beslissing was. Hier konden we groeien. We zijn gestart met 20.000 m² en dit jaar gaan we naar 80.000 m². We hebben een 70-tal medewerkers en onze omzet steeg vorig jaar boven de 50 miljoen euro.”
“Ik heb nog nooit zoveel bloemen ontvangen”
Het botervlootje dat u in uw blauwe PMD-zak gooit komt wellicht terecht bij RAFF Plastics. “Vroeger werkten we met productieafval. In 2010 maakten we de switch naar consumentenafval, dus afval uit de blauwe zak of van het containerpark”, vervolgt Caroline. “Dat wordt hier verwerkt en onze klanten maken een nieuw plastic product, bijvoorbeeld hondenmanden, kattenbakken, glijbanen, hobbyboxen, vuilnisbakken, bloempotten, plantentrays… In de toekomst hopen we nog meer te groeien en nog meer afval te recycleren”, besluit Caroline.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier