Beauvoords Bakhuis en Cérelia gaan voor een duurzame toekomst: “Familierecept blijft hetzelfde”
Voortaan bundelen het Beauvoords Bakhuis in Veurne en de Nederlandse Cérelia Groep – met een productielocatie in Veurne – de krachten om als een geoliede tandem de pijlen te richten op een duurzame toekomst. Karen Pauwelyn (43), zaakvoerster van het Beauvoords Bakhuis, wil met deze samensmelting de traditie van het familiebedrijf met de vermaarde ambachtelijke Beauvoordse pannenkoeken en wafels verzilveren.
Karen Pauwelyn vertegenwoordigt de derde generatie van de Veurnse pannenkoekenbakkers. Het is intussen meer dan 50 jaar geleden dat haar moeder, Maggy Duquesne, met haar pannenkoeken, gemaakt volgens het geheime familierecept, de harten en smaakpapillen van alle zoetebekken veroverde in haar pannenkoekenhuisje in Beauvoorde. Karen groeide op tussen de pannenkoeken en leerde de kneepjes van het vak van haar moeder. In 2005 nam Karen officieel de bedrijfsfakkel over. Intussen is het pannenkoekenhuisje geëvolueerd naar een hypermodern bedrijf in de Veurnse industriezone, dat in 2019 nog werd uitgebreid.
Diverse certificaten
“Hoewel we nu op een industriële manier bakken, blijven de ingrediënten en het oorspronkelijke familierecept nog altijd hetzelfde”, verzekert Karen. “Mama komt hier trouwens nog altijd over de vloer, en ook papa blijft zich betrokken voelen. Dat we geen toegevingen doen op het vlak van kwaliteit is een belangrijke factor in de sleutel tot ons succes. Daar zijn we ook trots op. Onze boter halen we bij een Ardeense producent van Belgische hoeveboter, de zuivere hoevemelk bij een boer in De Moeren, onze kwalitatieve bloem komt uit Zwevegem en onze scharreleieren uit Zedelgem. Het was een opsteker toen we tien jaar geleden voor het eerst de ‘Superior Taste Award’ van het International Taste & Quality Institute kregen voor de beste kant-en-klare pannenkoek ter wereld. Onze pannenkoeken en wafels zijn erkend als streekproduct van de Westhoek. In de loop der jaren behaalden we ook diverse certificaten.”
“Samen staan we sterker om hindernissen van de toekomst aan te pakken”
Maar Karen blijft niet op haar lauweren rusten en beseft maar al te goed dat je in de huidige tijden kort op de bal moet spelen, altijd de vinger aan de pols moet houden, en rekening moet houden met zaken als de coronapandemie, de energiecrisis, stijgende grondstofprijzen…
“Iedereen, en elk bedrijf, moet ook de verantwoordelijkheid nemen om bij te dragen aan en te investeren in een duurzame toekomst. Niemand kan er nog aan twijfelen dat de klimaatveranderingen een serieuze impact hebben op alles wat we doen. We kiezen daarom doelbewust voor partners die onze visie en filosofie daarin delen. We blijven dan ook investeren in ons bedrijf met toepassingen en infrastructuur die de CO2-uitstoot verminderen. Zo kiezen we voor nieuwe duurzame koeling met ammoniak in plaats van de milieuonvriendelijke koeltunnels met freongas. In 2024 lanceren we een nieuwe lijn met pannenkoeken met duurzame havermelk. Nieuw zijn ook onze Beauvoordse poffertjes en de mini-crêpes die in Nederland worden geproduceerd met ons recept. De poffertjes zullen in een vernieuwde recycleerbare verpakking worden gelanceerd in februari 2024, met Lichtmis!”
Europese marktleider
Om alle uitdagingen van de toekomst aan te blijven kunnen, vond Karen het belangrijk om op zoek te gaan naar een partner. “Want samen sta je altijd sterker”, redeneert ze. “Ik heb zelf de eerste stappen gezet en Cérelia gecontacteerd, omdat ik het als een voordeel zag dat ze zelf ook een productievestiging in Veurne hebben. Cérelia is trouwens een Europese marktleider met 2.000 werknemers in 12 fabrieken in Europa en Noord-Amerika, en heeft de voorbije tien jaar al heel wat belangrijke overnames gerealiseerd om in te spelen op een duurzame toekomst. Al bij het eerste kennismakingsgesprek zaten we snel op dezelfde golflengte. Door deze samensmelting staan we samen sterker om samen de hindernissen van de toekomst aan te pakken en nog meer in te spelen op de internationale groeimarkten voor onze artisanele pannenkoeken, poffertjes en American pancakes. De krachten bundelen is absoluut een meerwaarde.”
Dit betekent voor Beauvoords Bakhuis dat er in de toekomst nog meer zal worden gebakken, en daarvoor zijn meer medewerkers nodig. Info over het bedrijf en vacatures vind je op www.beauvoordsbakhuis.be/nl of je kunt contact opnemen via sollicitatie@beauvoordsbakhuis.be.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier