Animal Rights dient klacht in tegen slachthuis Westvlees: “Slachthuis moet dicht!”

Animal Rights eist de sluiting van slachthuis Westvlees in Westrozebeke. (Belga) © FRANCOIS WALSCHAERTS AFP
Laurens Kindt

Animal Rights bereidt een klacht voor tegen slachthuis Westvlees in Westrozebeke bij Staden. De dierenrechtenbeweging meent dat het bedrijf stelselmatig de dierenwelzijnswet overtreedt, ondanks eerdere maatregelen. “Varkens glijden uit op de te gladde loskade, blijken nog te leven na het kelen en worden met peddels hardhandig vooruit gedreven. Dit bedrijf moet dicht”, klinkt het.

Vorige week nog kondigde Westvlees in aanwezigheid van landbouwminister David Clarinval (MR) aan dat het bedrijf voor het eerst in zes jaar opnieuw varkensvlees mocht exporteren naar China. Ook burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open VLD) klonk feestelijk op de eerste container met poten, oren en koppen van varkens richting China. Als het aan dierenrechtenbeweging Animal Rights ligt, blijft het echter bij die ene container. De activisten bereiden een klacht voor tegen het bedrijf, met als ultieme doel de volledige sluiting van Westvlees.

Animal Rights baseert zich daarvoor op de rapporten van de inspecteurs Dierenwelzijn van de Vlaamse overheid. “Slachthuis Westvlees in Westrozebeke was één van de slachthuizen met de meeste overtredingen. Wat hier gebeurt, tart elke verbeelding. In dit slachthuis worden varkens die weigeren naar hun executie te lopen aan de poten en oren voortgetrokken, worden dieren gemarteld en kunnen varkens die aan de verdoving ontsnappen zelfs van een trap vallen”, klinkt het.

Gruwelijk

Animal Rights citeert uit enkele rapporten van inspecteurs Dierenwelzijn, zowel uit 2021 als in 2023. Daaruit blijkt volgens de organisatie dat zelfs de werknemer die binnen het bedrijf verantwoordelijk is voor dierenwelzijn, de zogenaamde Animal Welfare Officer (AWO), zich zelf ook schuldig maakt aan dierenmishandeling. Volgens Animal Rights staat het dan ook vast dat het cameratoezicht én de aanwezigheid van een AWO geen garanties bieden op het vlak van dierenwelzijn. “Het slachten blijft even gruwelijk als altijd en de weinige welzijnsregeltjes die er zijn, worden met de voeten getreden. Bovendien is de informatie uit de rapporten slechts het topje van de ijsberg. De pakkans is erg klein. Ondanks al deze misstanden wordt het slachthuis niet aangepakt door de autoriteiten. Wij zullen dan ook klacht indienen en willen dat dit slachthuis gesloten wordt”, klinkt het.

Vlaams minister Ben Weyts (N-VA), bevoegd voor Dierenwelzijn, ontkent dat het slachthuis ongemoeid gelaten wordt. “Animal Rights baseert zich op onze gegevens, het gaat stuk voor stuk om zaken die de controles aan het licht hebben gebracht en die wel degelijk tot sancties hebben geleid”, klinkt het. Dat de pakkans klein is, klopt niet. “De pakkans is nog nooit zo hoog geweest en zal nog hoger worden. De nieuwe Vlaamse Codex Dierenwelzijn, die momenteel behandeld wordt door de Vlaamse regering, zal het toezicht in de slachthuizen verder versterken. Geen enkel systeem is ooit helemaal waterdicht maar wij maken ons wel sterk dat we de mazen in het net steeds kleiner maken”, klinkt het.

Camera-systeem

Bij Westvlees ontkent men de vaststellingen uit de rapporten niet. “Maar het is duidelijk wat de betrachting van Animal Rights hier is: het verbieden van de slacht. Daar kunnen wij als bedrijf uiteraard niet achter staan”, zegt CEO Jos Claeys van de overkoepelende Belgian Pork Group. Hij benadrukt dat het bedrijf zijn uiterste best doet. “We investeren dagelijks en blijven investeren in dierenwelzijn. We hebben een zeer performant camera-systeem, ondersteund door artificiële intelligentie, om een en ander in de gaten te houden. We investeren ook in de opleiding van onze mensen. Maar we werken met heel veel mensen en dan kan het soms al eens gebeuren dat iets niet loopt zoals het moet. Daar geven wij telkens gevolg aan”, verzekert Claeys.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier