West-Vlaams wereldtaal? Dankzij ‘t Hof van Commerce

't Hof van Commerce zette in 2006 nog hun 'hometown' Izegem in vuur en vlam. © FRANK MEURISSE
Philippe Verhaest

Twintig jaar. Zo lang is het geleden dat ‘t Hof van Commerce zijn eerste hit ‘Dommestik & Leverancier’ op de mensheid heeft losgelaten.

Het lijkt wel een eeuwigheid geleden, maar de heren Kowlier, Buzze en DJ 4T4 zijn nog altijd alomtegenwoordig in de Vlaamse hiphopscene. Noem één band die bovengetekende zijn jeugd heeft gekleurd, dan zijn het wel de kerels van ‘t Hof.

Ik ontdekte ze toen ik als broekje van amper 15 jaar oud mijn dagen nog op de Collegebanken versleet en sindsdien is hun muziek nooit echt uit mijn leven verdwenen. De cd-voorstelling van ‘Ezoa En Niet Anders’ maakte ik tijdens mijn studentenjaren live mee in de Gentse Vooruit en telkens – wat al bij al niet zo vaak gebeurde – de Izegemse rappers een nieuwe plaat op de wereld afvuurden, voelde ik een gezonde zenuwachtigheid. ‘Niemand grodder’ dan ‘t Hof, weet u wel.

“Slechts één hobbel in het verjaardagsparcours: het trio is straks niet in Izegem te bewonderen

Dat ze twee decennia na hun debuut nog altijd mateloos populair zijn, zegt veel over hun impact op de muziekgeschiedenis van dit landje. Zij waren de eerste om het West-Vlaams aan een breed publiek te etaleren, zij waren het die ervoor zorgden dat ‘De Ram inIzzegem’ en ‘De Karre in Rumbeke’ tot in het verre Limburg een belletje doen rinkelen. En nu, na jaren radiostilte, verkopen ze in een handomdraai acht verjaardagsconcerten helemaal uit. Even uit het oog, verre van uit het hart. Het wordt genieten straks, in Brugge, Kortrijk Gent, Leuven en zelfs in een nokvolle Ancienne Belgique in Brussel. West-Vlaams een wereldtaal? Met dank aan ‘t Hof van Commerce.

Dat zeggen wij niet, wel de ouders van Flip Kowlier. In het ouderlijke nest langs de stille Tulpenlaan werd de basis van ‘t Hof van Commerce gelegd. Op de slaapkamer van de West-Vlaamse bard, met steun van MC Buzze. “Slapeloze nachten hebben we er aan overgehouden”, glimlachen José en Rita. “Maar achteraf bekeken was het dat allemaal waard.”

Slechts één hobbel in het verjaardagsparcours van ‘t Hof: het trio is straks niet te bewonderen op Izegemse bodem, de plek waar het allemaal begon. Nochtans staat er met De Leest een cultuurtempel die naam waardig klaar om hen een warm welkom te heten. Voorlopig moeten we het enkel stellen met de voorstelling van de mockumentary ‘Wien is ‘t Hof van Commerce?’. Maar wat niet is, kan nog komen?