Vernieuwd Ensorhuis met bezoekerscentrum opent in mei 2020 de deuren

Op dinsdag 19 mei 2020 openen in Oostende het vernieuwde Ensorhuis en een gloednieuw interactief belevingscentrum in het hoekpand ernaast. De kostprijs bedraagt 3,6 miljoen euro, maar er zijn subsidies van Vlaanderen en de provincie. De investering moet grotendeels worden terugverdiend met de exploitatie.

Het nieuwe Ensorhuis werd voorgesteld in aanwezigheid van schepenen, burgemeester, gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu en minister Zuhal Demir. © GLO

Het nieuwe belevingscentrum rond de grootste Oostendse meester werd al in de vorige legislatuur aangekondigd, aanvankelijk met 2019 als openingsdatum. Op 19 november is het immers 70 jaar geleden dat James Ensor overleed. Het project kreeg subsidies van de hogere overheid, maar het nieuwe stadsbestuur stelde vast dat de kosten hoger uitvielen dan verwacht en moest op zoek naar extra centen om het project te realiseren.

En dat is gelukt, want in mei 2020 kan het vernieuwde Ensorhuis eindelijk de deuren openen. “De dotatie die we krijgen voor het Ensorhuis is gestegen”, vertelt Toerismedirecteur Peter Craeymeersch. “Zo kunnen we 700.000 euro extra investeren. Het is de bedoeling dat we de investering van 3,6 miljoen euro terug verdienen met de exploitatie.”

Vlaamse meester

De nieuwe Vlaamse minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) kwam de eerste steen leggen van het vernieuwde Ensorhuis. Het nieuwe Ensorhuis zal bestaan uit de oorspronkelijke woning van de schilder in de Vlaanderenstraat, op een boogscheut van zijn ouderlijke huis, en een nieuw interactief belevingscentrum in het aanpalende pand op de hoek van Vlaanderenstraat en Van Iseghemlaan.

De werken aan het Ensorhuis zijn volop aan de gang.
De werken aan het Ensorhuis zijn volop aan de gang.© PETER MAENHOUDT

“De voorbije jaren werd met succes gefocust op de rijke geschiedenis van Vlaanderen en op het werk van onze Vlaamse Meesters”, zegt Vlaams minister Zuhal Demir.

“De volgende jaren wil ik verdergaan op de ingeslagen weg en het concept ‘Vlaamse meesters’ verder opentrekken, van Limburg tot West-Vlaanderen. Het James Ensorhuis is al een eerste voorbeeld van de richting die ik uit wil. James Ensor is een echte Vlaamse meester aan zee. Ik vind het dan ook belangrijk dat we het Vlaamse erfgoed voor iedereen toegankelijk maken.”

Ensor en Oostende

In het James Ensorhuis zullen de bezoekers worden ondergedompeld in de sfeer van de meester, met vijf belevingsruimtes toegespitst op aparte thema’s. Kamer 1 toont de leefwereld en werken van de schilder, kamer 2 bevat reproducties van de werken die hij schilderde, kamer 3 geeft een inzicht in zijn denken en scherpe blik op de samenleving met brieven, foto’s en objecten, kamer 4 toont spotprenten over de dood en de maatschappij en in kamer 5 kan je tenslotte de beroemde maskers zien.

In 2020 kan je niet meer om Ensor heen

Aan de straatkant is een expositieruimte met wisselende tentoonstellingen rond Ensor. De toevoeging van het interactieve gedeelte zorgt dan weer niet enkel voor een grotere capaciteit en betere toegankelijkheid, maar biedt bezoekers extra inzicht in de complexe leefwereld van Ensor.

Wat de eerste expo zal worden, staat ook al vast. Die zal gaan over de link tussen Ensor en Oostende. Ensorkenner Xavier Tricot zal de curator zijn.

Uitbating

De renovatiewerken worden uitgevoerd door Monument Vandekerckhove nv onder leiding van noA Architecten. De realisatie gaat gepaard met een budget van 3,6 miljoen euro. Toerisme Vlaanderen zorgt voor een subsidie van 1.809.870,60 euro en de provincie West-Vlaanderen subsidieert 125.000 euro. De stad Oostende betaalt de resterende 1.665.129,4 miljoen euro. Toerisme Oostende zal instaan voor de uitbating.

Ensorjaar 2020

Samen met de opening van het belevingscentrum komt er ook een nieuwe interactieve wandeling. Een app zal bezoekers langs 18 bijzondere plekken loodsen. Voor elke plek werd uniek audio- en visueel materiaal gemaakt. De auto werd ingesproken door Wim Opbrouck – die voor de gelegenheid in de huid van Ensor kruipt – en Els Dottermans.

Ensor op de hoek van de Van Iseghemlaan en de Vlaanderenstraat.
Ensor op de hoek van de Van Iseghemlaan en de Vlaanderenstraat.© repro GLO

Oostende van zijn kant wil van 2020 een echt James Ensorjaar maken. Nieuwsgierigen kunnen vandaag al terecht in Mu.ZEE, waar een volledige afdeling gewijd is aan de twee Oostendse grootmeesters van Oostende: de Ensor- en Spilliaertvleugel.

Het vernieuwde James Ensorhuis komt erbij, maar de stad wil ook diverse evenementen voorzien van een vleugje Ensor en hotels en restaurants zullen uitpakken met speciale Ensor-arrangementen. Niet oninteressant daarbij is dat, door de 70ste verjaardag van het overlijden van de meester, ook de rechten op zijn werk vrijkomen. Er moet dus niet meer worden betaald om werk van Ensor af te beelden.

“In 2020 kan je niet meer om Ensor heen”, zegt burgemeester Bart Tommelein (Open VLD). “De opening van dit bezoekerscentrum is dan ook het hoogtepunt. Zo bouwen we op naar 2024, het Ensorjaar met internationale weerklank.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.