Unieke vondst op Oostends provinciedomein Raversyde: grafzerk uit WO I van Duitse soldaat

© DVO
Redactie KW

Werknemers van het provinciedomein Raversyde hebben in het domein toevallig een grafsteen uit WO I gevonden. Op de zerk staat de naam van een Duitse soldaat die in mei 1918 sneuvelde en diende op de Batterij Aachen, een bunkercomplex dat deel uitmaakt van de Atlantikwall Raversyde. “Het gaat wel degelijk om een unieke vondst.”

Hier rust Obermatr. Max Weissbach, Geb. 18.III.1893 Gef. 10.V.1918. Jorne Desrousseaux en Howard Godeau, werknemers actief in het provinciedomein Raversyde, keken verbaasd op toen ze in maart van dit jaar in een gebied, niet toegankelijk voor bezoekers, bij onderhoudswerken een natuurstenen grafzerk in heel goede staat vonden. “We ontdekten de steen tijdens maaiwerken in een zone pal achter Batterij Aachen, die ook maar zelden door provinciemedewerkers betreden wordt”, legt Jorne uit. “De zerk lag voorovergevallen op de grond, met het opschrift naar onder gericht.”

Daar het om een unieke archeologische vondst ging, werd de precieze locatie ervan eerst nauwkeurig ingemeten door het Agentschap Onroerend Erfgoed. “Het gaat om Max Weissbach, een Duitse matroos van het Marinekorps en actief op Batterij Aachen. Hij sneuvelde op 18 mei 1918 en was toen 25 jaar oud”, legt bevoegd gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe (Vooruit) uit.

Ongewoon

“De vondst is ongewoon, want de soldaat werd niet begraven op de batterij, maar eerst in Stene. In de jaren ’50 werd zijn stoffelijk overschot verplaatst naar Vladslo. Hoe dat allemaal in zijn werk is gegaan, en waarom de grafzerk hier terecht is gekomen of al die tijd gebleven is, blijft voorlopig een mysterie en maakt deel uit van verder onderzoek. In ieder geval staat de steen vermeld in een Brits rapport over een terreinbezoek op 12 november 1918. De Duitse batterijen werden namelijk al heel snel geïnspecteerd. De grafzerk is vermoedelijk bij het terugtrekken door Duitse soldaten achtergelaten. De naam werd al snel teruggevonden op de online namenlijsten van gesneuvelde soldaten. Zoals je ziet is het verhaal van WO I nooit echt volledig geschreven”, zegt de gedeputeerde.

De grafsteen zal tussen 8 en 11 november uitgestald staan op de Atlantikwall Raversyde. Later krijgt het een permanente plaats in het openluchtmuseum. Op 11 november, Wapenstilstand, zal een gids bij de steen meer uitleg geven aan de bezoekers. Dat is trouwens de reden waarom de ontdekking nu pas bekend werd gemaakt.

(DVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier