Lobke Debeuf nieuwe voorzitster Toneelkring Uylenspieghel

Lobke Debeuf: “Aan de formule ga ik niets veranderen.” © FODI
Redactie KW

Sinds januari is Lobke Debeuf de nieuwe voorzitster van Toneelkring Uylenspieghel in Ingelmunster. Ze komt uit een toneelfamilie en is met de kring verweven. “Wij horen nu eenmaal bij elkaar”, zegt Lobke. Ze engageert zich voor vele jaren, met twee doelstellingen: alle leden regelmatig laten spelen, en de mensen in Ingelmunster nog vaak een plezante avond bezorgen. De komende dagen staat de toneelkring op de planken met Moord-Diner Nondedjeu.

Lobke (39) is getrouwd met Kevin Descan, en moeder van Wannes (12) en Hanne (11). Ze woont in de Hogestraat in Kachtem en werkt in Den Tatsevoet, het arbeidszorgcentrum voor mensen met psychische kwetsbaarheid in de Ommegangstraat in Izegem. Sinds januari is ze voorzitster van Toneelkring Uylenspieghel, in opvolging van Heidi Decock.

“Ik begon bij Toneelkring Uylenspieghel toen ik zestien was, door mijn mama, natuurlijk. Het eerste stuk waarin ik meespeelde, was Nonkel Aster. In hoeveel stukken ik al heb meegespeeld, kan ik niet echt zeggen. Mijn dochter heeft ook al meegespeeld. De toneelmicrobe zit in onze genen”, lacht Lobke.

Echte vrienden

De roots van haar vader Filip Debeuf en moeder Carmen Olivier liggen in Ingelmunster, Lobke groeide op in de Ingelmunstersestraat in Emelgem/Izegem, op de grens met Ingelmunster. In Kachtem is toneelkring De Lanteern actief, maar ze blijft de toneelkring in Ingelmunster trouw.

“In de jaren tachtig was mijn nonkel John Olivier zaliger de voorzitter. Mijn mama is al vele jaren lid. Mijn papa helpt aan het decor en ik ben daar dus ook al jaren actief. Die groep zijn echte vrienden geworden. Dat kan je niet zomaar loslaten. Ik ben natuurlijk al eens gaan kijken naar De Lanteern, en je steekt dan altijd iets op, maar Toneelkring Uylenspieghel en de familie Olivier horen nu eenmaal bij elkaar. Mijn tante Rita zetelde na het overlijden van haar man in het bestuur en mijn neef Jurgen was er vele jaren actief.”

“Toneel zal heel mijn leven blijven beïnvloeden. De kinderen zijn groter geworden en ik heb wat meer vrije tijd om me echt te engageren voor de toneelgroep. Aan de formule ga ik niets veranderen. We zijn een heel laagdrempelige vereniging, waarbij iedereen welkom is. Het centraal punt blijft plezier maken en ervoor zorgen dat de toeschouwers een plezante voorstelling te zien krijgen.”

Trouw aan de zaal

Lobke wil met de toneelkring ook graag verder gebruikmaken van feestzaal De Wante en niet verhuizen naar het nieuwe Cultuurhuis, als dat er ooit komt. “In De Wante kunnen we de zaal gratis gebruiken en moeten we niet zelf instaan voor de drankbedeling vooraf of tijdens de pauze. We zijn geen grote toneelgroep. Meestal staat meer dan de helft van onze leden op het podium. In De Wante spelen we vijf keer voor zo’n 170 mensen, ruim 800 mensen in het totaal.”

“In het nieuwe Cultuurhuis zullen er misschien 350 zitjes zijn. Moeten we dan maandenlang repeteren om maar één weekend of twee voorstellingen te kunnen spelen? Positief aan De Wante is ook we daar direct kunnen gebruikmaken van het podium. De vrijwillige decorbouwers kunnen hun eigen agenda opstellen om het decor op te bouwen. In het Cultuurhuis zou dat in een kortere periode moeten gebeuren.”

Vijftigste verjaardag

Lobke doet alvast een oproep naar nieuwe, vooral jonge mannelijke toneelspelers. “We hebben een vaste groep, maar het is leuk om nieuw bloed te verwelkomen. In het najaar brengen we nog een voorstelling. Welke, dat weten we nog niet, maar voor onze vijftigste verjaardag zal het een kaskraker uit ons verleden zijn.”

“We spelen altijd graag met veel mensen, zodat onze spelers niet enkele jaren moeten wachten vooraleer ze op het podium kunnen staan. We zoeken meestal een stuk voor acht à tien spelers. Dan krijgt iedereen de kans om zeker om de twee jaar op de bühne te staan.”

Vrijwilligers

“Ik hoop dat we over pakweg tien jaar nog altijd één keer per jaar een stuk kunnen spelen en de mensen een gezellige avond kunnen aanbieden. Ik hoop ook dat het verenigingsleven, en vooral het vrijwilligerswerk, blijft bestaan. In alle verenigingen zijn de vrijwilligers precies een uitstervend ras aan het worden.”

“Door corona? Ik weet het niet. Maar bij mezelf merk ik ook dat ik meer prioriteiten stel. Het voorzitterschap grijp ik wel met beide handen aan. Ik ben niet van plan om half werk te verrichten. Ik zal dat dus meerdere jaren doen, samen met onze enthousiaste ploeg.”

De toneelkring speelt Moord-Diner Nondedjeu, in ‘t Goed ter Couteren in de Handelsstraat, op 24, 25, 26, 29 en 30 maart en 1 en 16 april. Bijna alle voorstellingen zijn zo goed als uitverkocht. Info en reservatie: 051 31 92 96.

lobkedebeuf@hotmail.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier