The Van Jets, de populairste band van Oostende sinds TC Matic, is niet meer. Ze sloten het hoofdstuk uit hun leven af met een figuurlijke Bang! – toepasselijk genoeg de titel van een van hun nummers – tijdens twee memorabele afscheidsconcerten in de AB in Brussel.
Hoe en wanneer is het allemaal begonnen? We duiken ruim 22 jaar terug in de Oostendse rockgeschiedenis. In 1997 treedt een jonge groep op ter gelegenheid van de opening van de nieuwe lokalen van jeugdclub De Korre. Hun naam is Subbon-F. Y. en de piepjonge gitarist is een zekere Johannes Verschaeve. Zijn belangstelling voor muziek en gitaar heeft hij thuis opgepikt. Vader Jan speelt ook gitaar en zijn moeder zingt.
De band breekt geen potten, maar een paar jaar later geven Johannes Verschaeve en zijn broer Michaël het repetitiekot in jeugdclub De Korre op en gaan ze op kot in Gent. Ze studeren er, maar blijven er ook muziek spelen. Tijdens een brainstorm op de Paulusfeesten van 2003 kiezen ze een naam voor hun nieuwe band. Het wordt The Van Jets en plots gaat het onwezenlijk snel.
Eind 2003 nemen ze een demo op waarvoor ze op het programma Brussel Vlaams op Studio Brussel lovende kritiek krijgen. Ze schrijven zich in voor Humo’s Rock Rally en op 7 februari blazen ze het publiek en de jury omver tijdens de preselectie in zaal De Zwerver in Leffinge. De band is ook geselecteerd voor de wedstrijd Verse Vis die ze op 24 april 2004 – op datzelfde podium – winnen, minder dan een maand na de ultieme winst tijdens de finale van de Rock Rally in de Brusselse Ancienne Belgique.
De band stopt op een hoogtepunt na vijf ijzersterke albums en enkele Belpopklassiekers
Diezelfde zomer zijn ze in Oostende headliner op de Paulusfeesten. Eerste single Ricochet verschijnt in 2005. Het is de voorbode van een reeks hits en albums. The Van Jets worden al snel de grootste Oostendse band sinds TC Matic. De song The Future wordt een van de vele hitsingles. Opvallend: voor de bijhorende videoclip kiezen ze het Fort Napoleon als locatie. The Van Jets worden later, samen met Arno en volkszangeres Lucy Loes, door de stad Oostende geëerd met een afbeelding op het stadhuis in het kader van The Crystal Ship.
De band behoort in het eerste decennium van deze eeuw tot de absolute Belgische top. Van je muziek ook je broodwinning maken is echter een riskante onderneming, waar weinigen in slagen. De Belgische markt is klein en The Van Jets proberen het dus ook in het buitenland. Maar toeren is erg duur en na aftrek van kosten zoals transport, overnachtingen en leefkosten mag je blij zijn dat de balans niet in het rood staat. In plaats van verder te ploeteren besluiten The Van Jets dan ook te stoppen. Op een hoogtepunt om tevreden te kunnen terugblikken op een rijkgevulde carrière van vijftien jaar. Met vijf ijzersterke albums en dubbel zoveel hitsingles, een palmares om u tegen te zeggen.
In november 2018 kondigt de band het afscheid aan. Maar niet na Vlaanderen nog eens rond te toeren. The Van Jets sluiten uiteindelijk af met twee afscheidsconcerten in de Brusselse Ancienne Belgique op 31 oktober en 1 november. Die waren in een mum van tijd uitverkocht en waren memorabele hoogtepunten van een mooi hoofstuk Oostendse rockgeschiedenis.
Frank Vermang is de auteur van het boek ‘Oostende:::: rock & roll’ over de geschiedenis van de Oostendse muziekscene. p>
Oostendse muziekgeschiedenis
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier