Stadsbestuur onder vuur na besluit om Cardijnzaal te verkopen: “Gebouw had de inwoners nog zoveel diensten kunnen bewijzen”
Het besluit van het stadsbestuur van Nieuwpoort tijdens de afgelopen gemeenteraad om de historische Cardijnzaal te verkopen, zorgt voor kritiek. Met name vanuit de nieuwe politieke partij Gezond Verstand. Deze partij, onder leiding van Dimitri Dedecker, wil zich stevig positioneren tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen. Dedecker beschouwt de verkoop als een teken van een gebrek aan visie binnen het huidige CD&V-bestuur. “Niet alleen verdwijnt op deze manier een stuk buitengewoon erfgoed uit het patrimonium van de stad. Het gebouw had de Nieuwpoortenaar ook nog zoveel diensten kunnen bewijzen”, aldus Dedecker.
Het gebouw werd in 1922 opgetrokken in het kader van de wederopbouw van het volledig verwoeste stadscentrum van Nieuwpoort. Het ontwerp is van de hand van de architecten Charles Phil en Louis Carbon, die een belangrijk aandeel hadden in de wederopbouw van Nieuwpoort. Niet alleen als een belangrijk voorbeeld van wederopbouwarchitectuur heeft het pand een grote waarde, maar ook typologisch is het waardevol. Dergelijk gaaf bewaarde verenigingslokalen uit de 19e eeuw of het interbellum zijn bijzonder zeldzaam in West-Vlaanderen. Logisch dan ook dat de Cardijnzaal werd opgenomen in de Inventaris van Bouwkundig Erfgoed.
Door de jaren heen heeft de Cardijnzaal verschillende doeleinden gediend, waaronder een Davidsfonds bibliotheek, repetitieruimte voor de Koninklijke Katholieke Fanfare en huisvesting voor verschillende verenigingen zoals de Chirojeugd, volleybalclub Nidavo en toneelverenigingen. In 2013 verleende de stad aan de toenmalige eigenaar, de vzw Sint-Bernarduscollege, de toestemming om het gebouw te slopen. Het Agentschap Onroerend Erfgoed trok tegen deze sloopvergunning naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Het Agentschap kreeg gelijk van de Raad, dat hierbij verwees naar de grote historische waarde van het gebouw. In mei 2020 schonk het Sint-Bernarduscollege het gebouw aan de stad. Wellicht bij gebrek aan financiële middelen om over te gaan tot renovatie. Ondanks de historische waarde en het potentieel van de Cardijnzaal heeft het stadsbestuur van Nieuwpoort nagelaten om het gebouw adequaat te onderhouden en te benutten.
Gemiste kans
“Stad Nieuwpoort liet het gebouw verder verkommeren”, aldus Dedecker. “De enige zorgmaatregel die de afgelopen jaren door de stad genomen werd, betreft het afsluiten van een stuk speelplaats achter het gebouw om het gevaar van vallende dakpannen voor de kinderen van het gemeenschapsonderwijs te verkleinen. Voor het overige bleef het een paradijs voor duiven. Een totaal gebrek aan visie leidt er nu toe dat het stadsbestuur beslist heeft om het gebouw te verkopen. Instelprijs voor de verkoop: 125.000 euro.”
De verkoop is een enorme gemiste kans. “De Cardijnzaal zou daarentegen kunnen dienen om het verenigingsleven in Nieuwpoort een nieuwe boost te geven. Zo kan het gebouw een perfecte thuisbasis worden voor toneelverenigingen naar analogie met theater Oto in Oostduinkerke. Daarnaast kunnen de zalen gebruikt worden voor de fanfare en de Nieuwpoort Concert Band die ook al enkele jaren op zoek zijn naar een degelijke repetitieruimte. Voor de schattige ballerina’s die nu in de turnzaal aan de overkant moeten oefenen, kan eveneens ruimte gecreëerd worden. Er kan een dagcafé worden ingericht voor de oudere bewoners. ’s Avonds kan deze bar dan dienen voor de verenigingen die er hun activiteiten houden. Tussen twee scholen in en toch in het centrum zorgt dit voor weinig overlast, maar veel betrokkenheid en leven midden in de stad. De mogelijkheden zijn talrijk. Voor Gezond Verstand Nieuwpoort is dit het zoveelste bewijs dat het in Nieuwpoort beter kan, voor het onomkeerbaar wordt. Wanneer er niet gauw terug wind in de zeilen komt, dobbert Nieuwpoort af richting slaapstad. Een immobiliënproject zonder inhoud”, volgens Dedecker.
Burgemeester weerlegt kritiek
Burgemeester Geert Vanden Broucke benadrukt dat de zaal niet zal verdwijnen uit het stadsbeeld en weerlegt de kritiek van Dimitri Dedecker. “Als burgemeester draag ik een diepe bezorgdheid voor ons cultureel erfgoed en streef ik ernaar ons patrimonium zo goed mogelijk te behouden, iedereen weet dat”, zegt Vanden Broucke. “We hebben hard gewerkt aan het opstellen van een RUP (Ruimtelijk Uitvoeringsplan) met een lijst met waardevolle gevels die we op twee manieren willen beschermen. Sommige gevels zullen nooit afgebroken mogen worden en nieuwe constructies moeten achter de behouden gevels worden geplaatst. Dit geldt ook voor de Cardijnzaal.”
Verder wijst de burgemeester op de recente investeringen zowel in cultuurzalen als in een modern en multifunctioneel jeugd- en sportcomplex op het stedelijk sportpark De Lenspolder. “Dit complex voorziet in de behoeften van verschillende verenigingen en de jeugd van onze stad”, aldus de burgemeester.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier