Raoul Servais wordt ereburger van Oostende

Redactie KW

Animatiefilmer Raoul Servais wordt eind april ereburger van Oostende. Het wordt een mooi eerbetoon aan de vooravond van zijn 90ste verjaardag. Servais is al ereburger van Middelkerke.

Raoul Servais is de pionier van de animatiefilm en stichtte de opleiding animatiefilm aan de academie in Gent. Verder is hij oprichter van het Vlaams Audiovisueel Fonds. Hij is ook schilder en auteur, maar kreeg vooral veel internationale onderscheidingen voor zijn animatiefilms, waaronder de Gouden Palm voor Harpya (1979). Zijn langspeelfilm Taxandria (1994) won verschillende prijzen. Het werk van Servais is van een hoog niveau en werd ambachtelijk gemaakt in een periode waarin van digitale technieken nog geen sprake was.

Straks eigen ruimte in Mu.Zee

In de regio besteedden de gemeenten Oostende, Middelkerke en Bredene al aandacht aan het werk van de meester met exposities rond zijn oeuvre en kunstwerken. Servais werd al gehuldigd op het filmfestival in Oostende en Mu.Zee opent in juni een vleugel die volledig gewijd is aan zijn werk.

Raoul Servais geniet veel aanzien, maar blijft heel bescheiden. Hij verplaatst zich nog met zijn motorfiets, niettegenstaande zijn hoge leeftijd. Cultuurschepen Bart Plasschaert (CD&V) is tevreden: “Ook de cultuurraad staat positief tegenover het ereburgerschap en het wordt nu op een passend moment toegekend. Dat zal gebeuren op 30 april, de dag voor zijn 90ste verjaardag. Ook in de Nieuwe Gaanderijen komt er een expo met beelden uit zijn films.”

Raoul Servais verplaatst zich nog met zijn motorfiets, niettegenstaande zijn hoge leeftijd

Vanuit de Oostendse cultuurdienst werden de voorbije jaren verschillende huldes opgezet rond Servais, waaronder ook een zitting rond zijn 80ste verjaardag en een tentoonstelling in de Venetiaanse Gaanderijen.

Al ereburger van Middelkerke

Ook Bredene bracht hulde en in 2009 werd de cineast zelfs ereburger van Middelkerke, hij woont immers in Leffinge. Voor het stadsbestuur van Oostende is het ereburgerschap vooral een kwestie van ‘nu of nooit’, na het debacle uit 2002. Toen werd, op voorstel van de oppositie, beslist om opnieuw aan te knopen met de traditie van ereburgers. Ook toen werd Raoul Servais voorgedragen als ereburger. In de meerderheid was er echter verdeeldheid, waardoor uiteindelijk Arno werd verkozen als ereburger. De titel werd hem nooit overhandigd en zelf beweerde de zanger dat hij zelfs niet wist dat hij ereburger was.

Sinds 2002 heeft dit stadsbestuur nooit nog een ereburger willen aanstellen, niettegenstaande het voorzien was om dat elke 5 jaar te doen.

(EFO)