Nieuwpoort draagt “topstuk zonder weerga” over aan Rijksarchief: “Moeilijke keuze, maar de bescherming ervan primeert”
De stad Nieuwpoort heeft haar Vrijheidskeure uit de twaalfde eeuw in bewaring gegeven aan het Rijksarchief in Brugge. Het uiterst waardevolle document wordt er voortaan opgeborgen in een geklimatiseerd archiefdepot, wat nodig is om het fragiele document te beschermen tegen de tand des tijds.
Met de Vrijheidskeure kreeg Nieuwpoort in 1163 officieel stadsrechten toegekend. Het document geldt als de oudst bewaard gebleven geschreven stadskeure in Vlaanderen. Het was Filips van den Elzas, graaf van Vlaanderen die Nieuwpoort de Keure verleende. De toekenning van een dergelijk document betekende voor Nieuwpoort volledige autonomie op bestuurlijk, fiscaal en juridisch vlak.
“Het is dan ook niet overdreven om te stellen dat dit archiefstuk een prominente plaats inneemt binnen de geschiedenis van de stad”, vertelt burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V). “De Vrijheidskeure is voor altijd het bewijs dat Nieuwpoort zich een stad mag noemen. Het is zonder meer een topstuk zonder weerga, aangezien dit inderdaad de oudst bewaard gebleven Keure in Vlaanderen is.”
Professioneel uitgerust
Het artefact uit de twaalfde eeuw verhuisde op 13 mei naar de Brugse afdeling van het Rijksarchief en dat had zijn redenen. “De beslissing om het document over te brengen naar Brugge was weliswaar een moeilijke keuze”, zegt de burgemeester. “Maar de veiligheid ervan primeert voor alles. Het Rijksarchief is namelijk professioneel uitgerust en kan een stabiel bewaarklimaat aanbieden, wat uiterst belangrijk is voor het beschermen van dergelijke erfgoedparels. Als we onze Keure willen behouden voor toekomstige generaties Nieuwpoortenaren, dan is de keuze om het stuk in Brugge in bewaring te geven de enige juiste.”
Archief herenigd
De Keure wordt nu herenigd met de rest van het historisch Stadsarchief. De verhuizing betekent niet dat het document niet meer toegankelijk is. Net als de rest van het historische Nieuwpoortse Stadsarchief is de Keure beschikbaar voor raadpleging en wetenschappelijk onderzoek in de leeszaal van het Rijksarchief.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier