Norbert Vroman uit de Hulstemolenstraat neemt op zondag 12 september in Maasmechelen voor de negende keer deel aan het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien met zijn handorgel ‘De Parel’. “Om te winnen als het kan, maar vooral om er nog eens bij te horen.”
Norbert Vroman (78) is de echtgenoot van Annie Ghesquière en komt uit een gezin van foorkramers. “Mijn ouders stonden op de kermissen met een carrousel of paardenmolen en ik heb die later overgenomen om naar de kermissen in West- en Oost-Vlaanderen te trekken. In het midden van die paardjesmolen stond een draaiorgel en naar alle waarschijnlijkheid is de liefde voor draaiorgels daar ontstaan. Een liefde die ook mijn broer Robert uit Bavikhove heeft. Hij neemt nu ook deel aan het BK Orgeldraaien in Maasmechelen met zijn orgel ‘Gitane’ met 36 toetsen.”
Kermistraditie
Zoon Geert zet de kermistraditie van de familie verder en staat ook na de coronaperiode nog altijd met een visspel op de kermissen. Zoon Yves heeft een groot orgel waarmee hij in 2018 ook nog naar het Kampioenschap Orgeldraaien van 2018 in Heist-op-de Berg trok, om te spelen maar niet om deel te nemen aan het BK.
Het BK Orgeldraaien werd voor het eerst georganiseerd in 2004 door MechaMusica (een vereniging van draaiorgelbouwers- en spelers en liefhebbers van mechanische muziekinstrumenten) op initiatief van cabaretier Geert Hoste, die naar het schijnt zelf een fervent draaiorgelliefhebber is. Hij leende dan ook zijn naam aan de wisselbeker die de winnaar van het BK twee jaar in zijn bezit mag houden.
Ruim 200 kilometer
Norbert neem deel met zijn draaiorgel ‘De Parel’, een orgel met 43 toetsen. Het instrument werd gebouwd door orgelbouwer Johny Verbeeck die er maar twee exemplaren van maakte: één voor bij hem thuis en een exemplaar dat zich in Japan bevindt. Ik kon één van die orgels op de kop tikken. Een vrij uniek stuk. Met ‘De Parel’ deed ik een eerste keer mee aan het BK Orgeldraaien in Maldegem in 2016.”
Norbert gaat zondag niet samen met zijn broer Robert naar Maasmechelen. “Mijn draaiorgel ‘De Parel’ staat op een aanhangwagen, goed onderhouden en klaar om zondag meer dan 200 kilometer te rijden naar Limburg. Niet zozeer omdat ik het Belgisch Kampioenschap wil winnen, maar wel om er nog een keer bij te horen, om bij die andere liefhebbers van draaiorgels te zijn.”
Norbert en Robert Vroman zijn niet de enige West-Vlamingen, ook Frans Devriendt uit Staden doet al voor de vierde keer mee met zijn draaiorgel ‘De Tol’, ook van orgelbouwer Verbeeck.
(IB)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier