Nieuw Peter Benoit Huis geopend

Erik Desimpelaere, Francis Pattyn, Tim Van Thuyne, Frieke Decreus en Mia Degezelle. © Ludo Ostijn
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Het Museum Peter Benoit is plechtig geopend onder de nieuwe naam: Peter Benoit Huis. Een eerste tentoonstelling in de nieuwe ruimte is Tapijtsgeest, een tentoonstelling over het textielleven in zijn geheel: te zien vanaf 11 september.

Het Museum Peter Benoit, geopend in 2001, was na meer dan 20 jaar aan vernieuwing toe. Uit onderzoek bleek dat de naam Peter Benoit zeer bekend was, maar dat een klassiek museum rond enkel Peter Benoit niet meer werkte. Een klassiek museum is niet eigentijds genoeg. “We hebben met de stad en het museum een vernieuwd concept uitgewerkt. Daarnaast bleek dat er in de stad een tekort is aan een tentoonstellingsruimte”, duidt schepen van Cultuur Francis Pattyn (CD&V). Het museum werd gerenoveerd en er kwam een extra tentoonstellingsruimte in het gebouw. Het museum start nu dus met een nieuwe naam, een nieuw concept en een vernieuwde invulling.

Erfgoedapp

Het Peter Benoit Huis vormt een centrale plek voor drie grote thema’s: het verhaal van Peter Benoit, het historische geboortehuis en een tentoonstellingsruimte. “In de eerste plaats wordt het verhaal van Peter Benoit verteld”, aldus Francis. “Aan de hand van originele handschriften, partituren en andere archiefstukken krijg je een overzicht van de belangrijkste verwezenlijkingen van Harelbekes bekendste componist. Voor het beluisteren van muziek en het volgen van de museumteksten werd gebruikt gemaakt van de gratis Erfgoedapp van Faro.”

Erik Desimpelaere, Harelbekenaar en directeur van Conservatorium Kortrijk, deed samen met Tim Van Thuyne de research. “We hebben veel documenten doorploegd en de essentie eruit gehaald. Voor de muziek hebben we een ruime selectie voorzien. Onze taak was eerder adviserend”, aldus Tim.

Een standbeeld voor Benoit?

Door de indeling van de ruimte aan te passen is er nu meer materiaal van en over Peter Benoit te zien. “Naast de basisopstelling zullen er in de toekomst ook andere aspecten en thema’s rond Benoit dieper worden uitgewerkt. Die zullen enerzijds via de Erfgoedapp en anderzijds via tijdelijke tentoonstelling en andere activiteiten worden ontsloten. Het geheel is dus een work in progress”, duidt de schepen. “Suggesties zijn hier zeker nog welkom. Het bestaande aanbod van educatieve pakketten rond muziek blijft en voor eigen tijdelijke tentoonstellingen wordt er een extra educatief aanbod ontwikkeld.”

“En ik neem meteen de vrijheid om ook een suggestie te doen: in Dinant zie je Adof Sax, de uitvinder van de saxofoon, in een kunstwerk levensecht op een bankje zitten. Wij zijn overtuigd van het belang van Peter Benoit, maar spijtig genoeg is hij in onze eigen stad te weinig gekend. Er staat hier al een bank voor het huis, het gaapt dus als een oven om ook nog een Peter Benoit al schrijvend op die bank te krijgen, of niet? Graag jullie steun en hulp”, knipoogt de schepen.

Tapijtfeest

Peter Benoit Huis toont vanaf 11 september de tentoonstelling Tapijtsgeest. In de voorbije 80 jaar werd Zuid-West-Vlaanderen dé plek bij uitstek voor de productie van tapijten en meubelstoffen, maar ook fluweel, namaakbont, grasmatten, enzovoort. Erfgoed zuidwest ging op zoek naar verhalen en ervaringen van ‘textiliens’. Met als resultaat een tentoonstelling die verschillende aspecten van het textielleven in de regio belicht.

De tentoonstelling Tapijtsgeest loopt van 11 september tot en met 3 oktober in het Peter Benoit Huis en is open op zaterdag en zondag van 14 tot 17 uur. Op 12 en 19 september zijn er workshops om zelf een tapijt te weven. Op 3 oktober kan je een rondleiding volgen. Meer info www.harelbeke.be/tapijtsgeest

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier